Ministrul Educației, Ligia Deca, a declarat marți, 11 aprilie, că pornirea permanentă a camerelor video din sălile de clasă poate reprezenta o posibilă soluție în combaterea violenței din școală. Reacția vine după ce sindicatele profesorilor propun reintroducerea exmatriculării elevilor în lege, plus detenție școlară și amenzi pentru părinți.
„Avem camere de luat vederi și am văzut că în anumite cazuri au fost și utilizate înregistrările. Sigur, avem un regim acolo, trebuie să avem grijă vizavi de dreptul la imagine, de dreptul profesorului de a nu fi supravegheat în timpul orei, dar eu cred că, pentru interesul public, cum ar fi combaterea violenței, ar putea fi o măsură care previne faptul că știu că se poate vedea fapta antisocială și, sigur, numai anumite persoane autorizate ar trebui să aibă acces la aceste înregistrări, dar, în opinia mea, ele pot reprezenta o soluție”, a spus Deca.
Referitor la exmatricularea pe 3 zile, ministrul Educației a spus că nu ar fi o idee rea: „O astfel de măsură, dacă ea este însoțită de măsuri de consiliere și de anumite acțiuni pe care elevul și familia ar trebui să le facă, cred că nu ar fi o idee rea.”
Declarațiile Ligiei Deca:
Reporter: Este o măsură care a venit din partea profesorilor. Domnul Nistor a spus mai devreme că ce ar fi dacă nota la purtare ar conta la evaluarea națională, la admiterea la liceu, la bacalaureat.
Ligia Deca: Depinde despre ce vorbim. Dacă este o limitare a dreptului la educație, iarăși avem o problemă constituțională. Trebuie să analizăm împreună cu juriștii.
Reporter: Despre exmatriculare vreau să vă întreb. Propun sindicatele 3-5 zile exmatriculare limitată – asta înseamnă că nu ar exclude din sistemul de învățământ obligatoriu elevul.
Ligia Deca: Aceasta este o suspendare. Da, o astfel de măsură, dacă ea este însoțită de măsuri de consiliere și de anumite acțiuni pe care elevul și familia ar trebui să le facă, cred că nu ar fi o idee rea.
Reporter: Și folosirea camerelor din sălile de clasă.
Ligia Deca: Noi deja avem prevăzut în legea învățământului preuniversitar niște camere unde să se poată face intervenții, consiliere, inclusiv logopedie. Cred că astfel de camere ar putea fi utilizate în extremis atunci când sunt astfel de cazuri.
Reporter: Ne referim la camerele video, dacă pot fi pornit în timpul orelor pentru a supraveghea practic situații de genul acesta: violență și din partea elevilor, și din partea profesorilor.
Ligia Deca: Avem camere de luat vederi și am văzut că în anumite cazuri au fost și utilizate înregistrările. Sigur, avem un regim acolo, trebuie să avem grijă vizavi de dreptul la imagine, de dreptul profesorului de a nu fi supravegheat în timpul orei, dar eu cred că, pentru interesul public, cum ar fi combaterea violenței, ar putea fi o măsură care previne faptul că știu că se poate vedea fapta antisocială și, sigur, numai anumite persoane autorizate ar trebui să aibă acces la aceste înregistrări, dar, în opinia mea, ele pot reprezenta o soluție.
Reporter: Asociația Sindicatelor Spiru Haret se pronunță pentru crearea unor centre de reeducare.
Ligia Deca: Avem deja centre educaționale speciale, dar direcționarea copiilor către aceste centre nu o poate face decât instanța, deci acolo avem o procedură foarte clară, din punct de vedere juridic. Nu cred că ne trebuie segregare de tip centre de reeducare, așa cum existau în perioada de dinainte de 1989. Cred că în deceniile ce au trecut am văzut că există soluții mult mai eficiente pentru reabilitarea elevilor. De altfel, asociația psihologilor atrage atenția asupra acestor măsuri care pot da fals impresia că rezolvă problema, dar, de facto, nu adresează cauzele.