Populația școlară a scăzut cu 64 de mii de elevi și studenți în doi ani, echivalentul unui oraș cât Alba Iulia. Numărul profesorilor este în ușoară creștere

3.363 de vizualizări
Foto: Freepik.com
Numărul elevilor și studenților scade de la an la an. Populatia școlară s-a redus cu 64 de mii de persoane între 2015 și 2017, în timp ce numărul cadrelor didactice a crescut cu 400 de persoane între 2016 şi 2017, asta după ce cu un an înainte statistica marchează o reducere de 1.600 de profesori. Asta arată cel mai recent raport INS, potrivit căruia cele mai mari creșteri ale numărului cadrelor didactice sunt în creșe și grădinițe, în învăţământul primar și gimnazial și în cel profesional. Asta în timp ce la liceu sunt mai puţin profesori.

În 2015 erau înregistrați în şcolile, facultățile, creşele şi grădinițele din România 3,6 milioane de elevi. Numărul acestora a scăzut cu 45 de mii în 2016 şi cu încă 20 de mii până în 2017, până la 3,57 milioane elevi şi studenţi, potrivit sursei citate.


“Resursele umane cuprinse în sistemul naţional de educaţie au înregistrat în ultimii ani o evoluţie oscilantă, care nu a fost însă corelată cu evoluţia populaţiei şcolare în aceeaşi perioadă”, notează raportul INS. Asta pentru că în timp ce numărul elevilor s-a redus cu 64 de mii de persoane în doi ani, echivalentul populaţiei unui oraş ca Alba Iulia, numărul profesorilor a consemnat o scădere, după care o nouă creştere uşoară.

“În anul şcolar/ universitar 2017/2018, numărul mediu de copii, elevi şi studenţi ce au revenit la un cadru didactic a fost de 15. În anul universitar 2017/2018, numărul de studenţi ce revin unui cadru didactic a crescut la acelaşi nivel comparativ cu anul 2016/2017 (21 studenţi)”, mai arată raportul.


Cea mai mare creştere este la creşe şi grădiniţe (+524), urmată de cea din primar şi gimnazial (+470) şi cea din învăţământul profesional (+425). Scăderi se pot observa la licee (-685) şi în învăţământul superior (-352). România avea în 2017 236 de mii de profesori în sistemul de învăţământ, potrivit acestor date.

Citeşte şi:

FOTO: Background photo created by freepik – www.freepik.com


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

INTERVIU Semnificația zilelor de 9 și 10 mai, pe înțelesul tuturor. Profesoara de istorie Nicoleta Zărnescu, despre regalitate, alegeri și ziua Europei: Tinerii se regăsesc într-un discurs echilibrat. Este necesar ca tocmai aceștia să fie mai implicați, să contrabalanseze tendințele ultranaționaliste

Nu mai puțin de șase evenimente s-au petrecut în istorie pe 9 și 10 mai, importante atât pentru istoria României, cât și la nivel internațional: de la Ziua Monarhiei, Independență…
Vezi articolul

Predare multidisciplinară aplicată de profesori pentru ca elevii să stea mai puține ore în fața calculatorului în timpul școlii online – printre planurile Ministerului Educației la o lună și jumătate de când a început școala

Profesorii ar putea trece la crearea de lecții de “predare transdisciplinară sau multidisciplinară”, pentru a reduce timpul pe care elevii îl petrec în fața calculatoarelor, în timpul școlii online. Planul…
Vezi articolul

Daria-Maria Bălan, singura elevă din Vâlcea cu media 10 la BAC 2024: Faptul că am fost constantă în acest proces de învățare m-a ajutat să am certitudinea că pot parcurge toată materia până la examen

Singura medie de 10 la BAC 204 din județul Vâlcea (n. red înainte de soluționarea contestațiilor) a fost obținută de Daria-Maria Bălan, absolventă a Colegiului Național de Informatică „Matei Basarab”…
Vezi articolul