Polonia va introduce o programă școlară „subțiată” care va reduce conținutul cu 20% / Măsurile au fost criticate de opoziție, dar și de unii experți

370 de vizualizări
Foto © Iakov Filimonov | Dreamstime.com
Guvernul polonez a introdus o nouă programă școlară „redusă” pentru noul an școlar. Conținutul acestuia a fost redus cu o cincime, ceea ce, potrivit Ministerului Educației, va oferi profesorilor și elevilor „mai mult timp pentru o învățare mai calmă și mai aprofundată”, scrie Notes from Poland, citat de G4Media.ro.

Planurile de reducere a volumului programei școlare cu 20% au fost prezentate în februarie, iar Ministerul Educației a organizat ulterior consultări cu experți, profesori și părinți cu privire la aceste planuri – Edupedu.ro a scris pe larg, pe această temă, în martie a.c..

Cu toate acestea, Gazeta Wyborcza, un cotidian important, notează că multe ONG-uri și activiști din domeniul educației s-au plâns de faptul că, în practică, comentariile lor au fost puțin luate în considerare.

Ministerul a confirmat că conținutul programei școlare a fost redus cu aproximativ 20 % în total și a precizat că materialul eliminat a fost „în principal conținut care este redundant la o anumită etapă educațională și imposibil sau foarte dificil de pus în aplicare în practică”.

Citește articolul complet pe G4Media.ro

Citește și:
Amplă reformă curriculară în Polonia, unul dintre liderii europeni ai PISA – începută în februarie 2024 și programată să se încheie în doar patru ani: Mai puțină materie chiar din septembrie, dar tratată aprofundat, schimbări extinse în învățământul primar din 2026

Foto © Iakov Filimonov | Dreamstime.comDreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


1 comment
  1. Am citit deja articolașul tradus cu IA de pe G4. Slab. Habar n-au nici ei de ce, pentru ce, cum, etc, dar vor să schimbe ceva. Lumea e din ce în ce mai complexă, dar s-au gândit că ce bine-ar fi să reducă tot, ca să fie și mai slab pregătiți. Problema lor, oricum bomba asta va exploda în ani de zile de-acum, cei vinovați nu vor mai conta la acel moment.

    Ce mă enervează la culme – eu nefiind polonez și neavând treabă cu programele lor – e că IA e atât de redus că nu știe că a doua carte a Trilogiei (pe care ăia vor să o scoată din programă) e Potopul (chiar și în poloneză se numește Potop), nu ”Deluviul”. De acolo îți dai seama imediat că a tradus IA niște prostii din engleză, doar în engleză titlul este The Deluge. Și da, sunt sinonime, dar e vorba de un roman istoric, unde cuvintele folosite și contextul în care sunt folosite au mai multă importanță decât în cele cu teme moderne.

    PS Stan Velea – unul din cei mai buni traducători din limba polonă pe care i-a avut țara asta – a tradus Trilogia pentru noi în anii 70-80. Cine n-a citit romanele respective ar putea să încerce, sunt unele din cele mai bune romane istorice scrise în Europa. Doar să verificați ca traducerea să fie de Velea, nu a altora (deosebirea de nivel e de la cer la pământ.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ieșirea din șablon la Matematică. Profesorul Robert Eckstein: Să descoperim nu care e copilul mai bun și care e copilul mai slab, ci la ce este bun fiecare copil în parte și să adaptăm ceea ce lucrăm cu el la acest specific

Personalizarea predării și adaptarea acesteia la specificul fiecărui copil – acestea au fost propunerile făcute de profesorul de matematică Flavian Georgescu și de Robert Eckstein, profesor de informatică, într-o intervenție…
Vezi articolul