Polonia investește peste 200 de milioane de euro într-un program multianual de încurajare a lecturii. Sprijin considerabil pentru biblioteci, în special pentru cele școlare

685 de vizualizări
Foto: Wavebreakmedia Ltd | Dreamstime.com
Peste 200 milioane de euro vor fi alocați, în Polonia, într-un program de patru ani destinat promovării obiceiurilor de lectură la nivel național. Banii – cea mai mare alocare de acest fel, potrivit autorităților poloneze – vor fi cheltuiți în bună măsură pe resursele bibliotecilor, cele școlare având un rol central, potrivit unei informări făcute de autoritățile poloneze prin platforma Eurydice a Comisiei Europene.

Proiectul, intitulat Programul Național de Dezvoltare a Lecturii (NPRCz) 2.0 pentru 2021-2025, include între altele:

  • o subvenție pentru activarea comunităților noi și / sau locale;
  • o campanie națională de promovare a obiectivelor programului;
  • conectarea a aproximativ 500 de biblioteci la o platformă națională;
  • noi conținuturi disponibile prin Biblioteca Națională;
  • acțiuni pentru o mai bună înțelegere a nevoilor cititorilor și așteptărilor bibliotecarului și îmbunătățirea competențelor acestuia.

NPRCz 2.0 este o extensie a programului anterior, implementat în perioada 2016-2020 și este cea mai mare și una dintre cele mai importante – în ceea ce privește amploarea, impactul căutat și bugetul – dintre programele naționale multianuale.

Potrivit prezentării Eurydice, programul NPRCz 2.0 își propune să creeze condiții pentru dezvoltarea și creșterea cititorilor în Polonia prin modelarea și promovarea atitudinilor pro-lectură și consolidarea rolului publicului, precum și bibliotecile pedagogice și școlare (ca centre locale ale vieții sociale) care constituie un centru de acces la cultură și cunoaștere.

Cu un buget total de 1,08 miliarde zloți, programul este finanțat în proporție de 59% din fonduri publice – reprezentând o creștere de aproape 40% a subvențiilor de stat în raport cu programul anterior. Restul de 41% provin din investiții private.

NPRCz 2.0 include patru domenii prioritare de sprijin:

  • Prioritatea 1 – Îmbunătățirea ofertei de biblioteci publice
  • Prioritatea 2 – Investiții în infrastructura bibliotecilor publice
  • Prioritatea 3 – Achiziționarea de noi publicații pentru bibliotecile preșcolare, școlare și pedagogice
  • Prioritatea 4 – Program de subvenționare pentru biblioteci, promovarea lecturii.

Ministerul Culturii, Patrimoniului Național și Sportului este responsabil de coordonarea priorităților 1, 2 și 4, implementate de instituțiile sale subordonate: Biblioteca Națională (Prioritatea 1), Institutul Cărții (Prioritatea 2) și Centrul Național al Culturii (Prioritatea 4) , acționând în același timp cu Unitatea de Evaluare și Monitorizare a Programului. Coordonarea lucrărilor cu privire la Prioritatea 3 se încadrează în competențele Ministerului Educației și Științei.

Impactul estimat este că, rezultat din achiziționarea de cărți noi – în cadrul priorităților 1 și 3 – și NPRCz 2.0, peste 500 de milioane zloți vor ajunge pe piața editorială (inclusiv fonduri publice și private).

Foto: Wavebreakmedia Ltd | Dreamstime.com

Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care site-ul Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


1 comment
  1. E un proiect interesant și necesar cum am putea afla mai multe detalii pentru a participa și care sunt condițiile de participare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
Reforma digitală

Dezbatere Edupedu.ro – UiPath Foundation - Brio.ro

VIDEO Dezbaterea online “Reforma digitală a Educației” – Sorin Cîmpeanu: Eu ca ministru îmi doresc o nouă Lege a educației / Georgi Dimitrov, CE: Educația digitală va fi în fruntea priorităților UE / Declarațiile-cheie ale tuturor participanților

Educația primește 3,6 miliarde de euro, prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) depus la Bruxelles. Ce investiții concrete sunt prevăzute pentru digitalizarea educației, dezvoltarea competențelor digitale și reducerea…
Vezi articolul
Dezvoltarea copiilor în creșă și la grădiniță

Inaugurare ca în comunism a unei grădinițe din Focșani / Copiii au fost aduși de acasă, deși făceau cursuri online din cauza infectărilor cu virusul Covid-19 / Oficialii, inclusiv primarul, și-au dat măștile jos pentru poza de grup

Inaugurare ca în ”epoca de aur” la Grădinița 18 Focșani. Copiii, deși făceau cursuri online din cauza infectărilor cu virusul Covid-19, au fost aduși de acasă ca să cânte și…
Vezi articolul

Testele pentru elevi nu ajung în școli prea curând, contestația depusă abia azi la licitație are 10 zile termen pentru rezolvare / Ovidiu Zară, Consiliul de Soluționare a Contestațiilor: Mai poate exista o întârziere și după aceea, decizia CNSC va putea fi și ea contestată

Testele de salivă destinate elevilor nu vor ajunge mai devreme de două săptămâni în școli din cauza contestației la procedura de licitație. Procedura prevede că, după ce contestația a fost…
Vezi articolul