Poliţia Economică s-a sesizat în cazul elevilor abandonaţi prin aeroporturi. Cercetează o posibilă infracţiune de înşelăciune

1.594 de vizualizări
Poliţiştii din Gorj au deschis un dosar penal pentru înşelăciune, în cazul elevilor care ar fi fost lăsaţi prin aeroporturi de organizatorul unor excursii în străinătate, potrivit unui comunicat primit la redacţie. “Cercetările se vor efectua sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu Jiu”, precizează poliţiştii.

“Având în vedere articolele apărute în mass-media, referitoare la modul defectuos al organizării unei deplasări în străinătate, de către Asociația Tineri Parteneri pentru Dezvoltarea Societății Civile, pentru un grup de elevi, polițiști din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Gorj s-au sesizat, din oficiu, cu privire la săvârșirea infracțiunii de înșelăciune, fapta prev. si ped. de art. 244 alin.1 Cod Penal, urmând ca după administrarea întregului material probator sa fie propuse măsuri legale”, se arată în comunicat.

Reamintim o serie de excursii organizate sub pretextul unor tabere au intrat în atenția autorităților, care s-au autosesizat abia după ce elevii au fost abandonați pe aeroporturi. Ministerul Turismului s-a autosesizat în cazul taberei pentru copii organizate în Tokyo de către o asociație din România care nu deținea licență pentru activitatea de turism, anunță instituția. Asociația a anunțat pe pagina de Facebook că suspendă toate activitățile și că își cere scuze pentru „inconvenientele create”.

Situația din Tokyo a fost descrisă de unul dintre participanți pe pagina de Facebook a Asociației.

Pe pagina de Facebook a organizației a fost publicat doar un mesaj care menţionează că, „din cauza unor probleme apărute pe ultimul moment, începând cu data de 26 iunie, proiectele asociaţiei sunt suspendate”.

Asociația este una cunoscută de autorități

Asociația Tineri Parteneri pentru Dezvoltarea Societății Civile a fost înființată în 16 aprilie 2004 și pe site-ul propriu scrie că are peste 2000 de membri cu vârste între 15 și 25 de ani. În ultimii cinci ani, organizația a fost implicată în peste 200 de proiecte internaționale pentru tineret în Europa (schimburi de tineret, seminarii, conferințe).

În anul 2017, inspectorii Ministerului Turismului au sancționat această asociație cu suma de 30.000 de lei pentru că desfășura activități specifice unei agenții de turism fără a deține, însă, licență de turism. Asociația organiza excursii sub pretextul unor tabere pentru copii. Controlul s-a desfășurat în urma unei sesizări depuse de un părinte care a fost nemulțumit și a considerat că minorii care au luat parte la acea tabără au fost puși în pericol.

Reprezentanții operatorului economic au contestat sancțiunile în instanță, iar în primă fază, deși Ministerul Turismului a depus un dosar complet care cuprindea toate constatările, documentele și plângerile părinților, instanța a dat câștig de cauză asociației. Ministerul Turismului a contestat decizia, iar acum procesul urmează să fie analizat de o instanța judecătorească superioară.

FOTO: Politia Romana


2 comments
  1. Incredibil cum a funcționat aceasta asociație atatia ani, cu minori cazați în condiții dubioase,cu 1-2 adulți însoțitorii la 50-60-70 de copii,
    Si incredibilă atitudinea unor foști participanți la proiectele asociatiei(pe pagina de Facebook): li se pare ca e ok ca niste minori sa umble brambura singuri, departe de tara, cica asa invata sa se descurce.
    Mare noroc că nu s-a întâmplat până acum o tragedie.
    Principiul era simplu: ademenirea cu tabere la pret redus, bilete de avion cumpărate strict după pret, asta însemnând escale mult prea lungi prin aeroporturi pentru niste adoles combinatii halucinante avion-tren-autocar, locații de cazare dubioase, nonsafe, mancare ioc, diverse “suplimentari” de sume cu cateva zile inainte de plecare. Pe cei 50-60-70 ii împărțeau pe varste, iar unul din cei 2 însoțitorii se urcau in avionul cu minori, erau băgați prin cateva avioane, pe diverse rute.
    Cand ajungeau in strainatate, inteleg ca cei mai mari trebuiau să aibă grijă de copii minori.
    In aplauzele parintilor si indiferența autorităților, aceasta asociație a “educat” copii ani buni.
    Halucinant.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

În Anglia, directorii de școli resping apelurile pentru acțiuni remediale, invocând bunăstarea elevilor și profesorilor / Discuții ca materiale de sprijin să fie permise la examenele naționale de anul viitor

Anglia, națiune unde guvernul stabilea repere internaționale, în urmă cu un an, prin angajamentele privind acțiunile remediale post-pandemie, este în prezent martora unei rezistențe notabile din partea conducerii școlilor față…
Vezi articolul