Politehnica București, unde este lector candidatul Călin Georgescu, promotor al teoriilor conspirației și contestatar al unor evidențe științifice, spune că „susține libertatea de exprimare a membrilor săi”: Implicarea în activități politice e „un drept personal” al cadrelor didactice / Instituția încurajează societatea să participe activ și responsabil la vot

11.549 de vizualizări
Universitatea Politehnica București / Foto: Facebook Universitatea Politehnica din Bucuresti
Politehnica București, universitate care operează și Centrul universitar din Pitești unde candidatul Călin Georgescu, figurează ca lector, a emis, joi, un comunicat de presă în care arată că este o instituție „apolitică și imparțială” și ai cărei membri au „dreptul personal” de a se implica în activități politice. Politehnica afirmă că opiniile și declarațiile membrilor comunității sale „trebuie înțelese ca strict personale, nereflectând poziția instituției, fiind separate de misiunea academică”. 
  • Călin Georgescu lucrează la universitatea din Pitești din 2021, fiind în prezent lector. Universitatea locală a trecut, în 2023, ca centru universitar sub umbrela Universității Naționale de Știință și Tehnologie Politehnica București.

Instituția de învățământ superior a fost sesizată imediat după primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale cu privire la teoriile conspirației promovate de Călin Georgescu, aprecierile lui față de apă ca „informație” sau teoriile despre piramidele egiptene.

În comunicatul de joi, Politehnica începe prin a transmite că este o „instituție academică modernă, cu o tradiție îndelungată în promovarea excelenței în educație, cercetare și inovare, bazată pe valori fundamentale precum integritatea, imparțialitatea și respectul pentru diversitate de opinii”. 

Universitatea merge mai departe vorbind despre implicarea cadrelor didactice în activități politice, prezentat drept „un drept personal”. Și spune că „orice opinii sau declarații publice făcute de membrii comunității noastre trebuie înțelese ca strict personale, nereflectând poziția instituției, fiind separate de misiunea academică”.

Politehnica își declară neutralitatea, fiind „neangajată în susținerea vreunui candidat sau a vreunei formațiuni politice”. 

Și spune că își „reafirmă angajamentul față de principiile consacrate în Carta Universitară, precum responsabilitatea socială, promovarea dialogului constructiv, respectarea valorilor democratice și ale universităților europene”.

Fără a face vreo trimitere directă la teoriile conspirației și formulele de contestare a științei din campania lui Călin Georgescu, Politehnica București arată că „misiunea sa principală este de a forma profesioniști și cetățeni responsabili, capabili să contribuie la dezvoltarea societății românești prin cunoaștere, inovație și spirit civic”.

„Politehnica București încurajează comunitatea universitară și întreaga societate să participe activ și responsabil la procesele democratice, respectând valorile pluralismului, ale respectului reciproc și ale implicării civice. Instituția noastră își va continua activitatea academică și de cercetare cu același angajament pentru excelență și imparțialitate”, potrivit comunicatului transmis de instituție.

Comunicatul integral:

7 comments
  1. Serios? Cand una care era invatatoare a fost filmata dansand pe manele, decent, de altfel, ati ridicat anatema asupra ei ca strica imaginea scolii. Dar pe-asta, de emite elucubratii cu puternic accent legionar si comemoreaza legionarii nu-l vede nimeni. Doar isi exprima propria parere, nu? Stimabile decan care esti decan, la catai decanul esti nu stii ca exista un articol in lege care pedepseste fix afiematii de genul? Il tineti pe asta in palme in loc sa-l reexaminati psihic? Studentii ies in strada si ‘neata le ceri sa asculte tampeniile conspirationiste ale unui profesor dintr-o universitate TEHNICA???

  2. Politehnica București, unde este lector candidatul Călin Georgescu, promotor al teoriilor conspirației și contestatar al unor evidențe științifice, spune că „susține libertatea de exprimare a membrilor săi”: Implicarea în activități politice e „un drept personal” al cadrelor didactice .

    Zăuuuu? De chestii politice e vorba sau de un neica nimeni numit lector – a dat vreun concurs, dacă da, să ne spună cînd a fost publicat în MOf și ce punctaj a avut și cine a compus comisia. De asemeni, dacă s-a mai prezentat cineva? Are articole cotate internațional? Să le vedem tovarăși. Poate publică în ”Nature” și să știm și noi.

  3. Rușine Politehnicii! Cum a ajuns lector cineva care susține că apa nu e H2O? ce articole cotate internațional are individul ăsta?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Funeriu, către rectori, după clasificarea care scutură universitățile românești: Nu i-am văzut oprind pierderea celor buni care pleacă pentru că în România nu au loc de rubedenii, amante sau de mediocri

“Lumea avansează înspre excelență, iar noi stăm”, avertizează Daniel Funeriu, fost ministru al Educației. Într-o analiză pentru Edupedu.ro pe marginea scăderii dramatice înregistrate de învățământul superior din România în clasamentul…
Vezi articolul
Transport gratuit pentru elevi

Sancționarea elevilor prin retragerea burselor școlare, mutarea disciplinară la altă clasă, suspendarea elevilor, exmatricularea sau trimiterea lor în sală de detenție – Noile reguli care se aplică în noul an școlar 2024-2025 care începe mâine. Școlile pot interzice total intrarea cu telefoane în incintă

Aproape 3 milioane de elevi încep luni, 9 septembrie 2024, școala în România. Noul an școlar care debutează mâine vine cu o serie de reguli noi pentru elevi, după ce…
Vezi articolul

Elevii din clasele a V-a și a IX-a ar urma să susțină Evaluarea Națională și Bacalaureatul, peste 4 ani, în forma actuală / Secretarul de stat Bogdan Cristescu: Orice decizie cu privire la examene se va adresa elevilor care intră în acel ciclu după adoptarea proiectului legii

„Orice decizie care va fi luată în privința examenelor naționale se va adresa elevilor care intră în acel ciclu după adoptarea legii”, a declarat secretarul de stat din Ministerul Educației,…
Vezi articolul