Politehnica București începe construcția unui nou cămin pentru studenți, cu o investiție de 24,4 milioane de euro

932 de vizualizări
Complex cămin studențesc Regie / Foto: Google Maps
Universitatea Politehnica din București a anunțat, marți, lansarea lucrărilor pentru construcția unui nou cămin studențesc, valoarea totală a proiectului fiind de 24.415.163 euro (TVA inclus). Pentru aceasta, instituția are sprijinul Ministerului Dezvoltării, prin Compania Națională de Investiții. Este al doilea cămin nou construit pentru UPB, după unul aprobat de guvern în urmă cu un an, cu o valoare a investiției declarată atunci la 120 de milioane de lei.

Noul cămin va fi în campusul din Regie și va oferi 700 de locuri de cazare (350 de camere). Potrivit UPB, clădirea de zece etaje va fi dotată pe fiecare etaj cu săli de lectură, spălătorii și uscătorii și săli de mese. 20 dintre camere vor fi special amenajate pentru studenți cu dizabilități. Pentru apa caldă menajeră vor fi instalate panouri solare.

Valoarea în lei raportată de ministrul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, Cseke Attila, citat de Agerpres, pentru cele 700 de locuri de cazare, se ridică la 101,8 milioane lei.

Rectorul Politehnicii București, Mihnea Costoiu, este citat de Agerpres spunând că “este pentru prima oară, după foarte mulţi ani, când Guvernul României decide să investească în universitate, într-un proiect de investiţii destinat studenţilor”. Pe de altă parte, UPB notează că a demarat, anul acesta, și lucrările pentru un alt cămin nou, cu 334 de locuri de cazare, ce urmează să fie dat în folosință în octombrie 2023 și care beneficiază de o investiție declarată de 5 milioane de euro.

Termenul de finalizare pentru căminul început acum este de 24 de luni, conform comunicatului UPB. Pe de altă parte, ministrul Atilla Cseke, citat de agenția de presă, vorbește despre un termen mai scurt: “Termenul asumat în procedura de achiziţie publică de către antreprenorul câştigător este 15 luni, dintre care trei luni e termenul de proiectare şi 12 luni este termenul de execuţie. (…) Tot ceea ce înseamnă procedură necesară pentru începerea construcţiei este inclusă în această perioadă de proiectare de trei luni”.

Attila Cseke a mai spus, citat de Agerpres, că proiectul face parte din programul guvernamental de construire de cămine studenţeşti, fiind vorba despre al cincisprezecelea obiectiv care intră în procedura de execuţie a lucrării. El a menţionat că în acest moment 14 cămine studenţeşti incluse în programul guvernamental se află în diferite faze de execuţie. Primul cămin studenţesc finalizat, la Universitatea din Arad, urmează să fie predat în zilele următoare.

“Sunt cinci alte investiţii care sunt în faze avansate de a fi aprobate în şedinţă de Guvern, astfel încât în foarte scurt timp vom ajunge la 20 de astfel de investiţii, iar valoarea acestora – a celor 20 – va creşte la peste 1,2 miliarde de lei”, a spus ministrul.

  • Agenția de presă îl citează pe rectorul Mihnea Costoiu cu precizarea că dintre cei 33.000 de studenţi ai universității, 16.000 sunt cazaţi în complexele studenţeşti Leu şi Regie. Potrivit UPB, 75% dintre studenți sunt din provincie.
Citește și:
Guvernul alocă aproape 120 de milioane de lei pentru un cămin studențesc la Politehnică, anunță premierul Cîțu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Clasamentul global al universităților QS 2025 – Universitatea Babeș-Bolyai și Universitatea din București, singurele instituții românești în top 1.000 / Alte 11 universități din România – la coada rankingului

13 universități românești apar în cea mai nouă ediție QS World University Ranking, publicată marți seară. Doar două – Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și Universitatea din București, ambele în creștere…
Vezi articolul

Plagiatul – o normalitate pentru rectorii care se pregătesc să îl reprimească pe Sorin Cîmpeanu la șefia CNR. Diana Moș, președinta interimară a Consiliului Rectorilor: Cîmpeanu “este normal să revină în această funcție” de conducere a forului / Doar 3 rectori din 73 au anunțat că nu îl susțin

Plagiatul a devenit o normalitate pentru mediul academic românesc și un prilej pentru afirmarea publică de către rectori a susținerii imposturii și încălcării etice. “Procedura este clară: după emiterea ordinului…
Vezi articolul

Ligia Deca, la semnarea contractului prin PNRR a campusului dual la Oradea, care este aproape gata: Peste 40% dintre elevii înscriși în ruta dual în România se regăsesc în județul Bihor / Din această toamnă, elevii de clasa a IX-a vor putea urma aici ruta mecanică, construcții sau automatizări, promit autoritățile

Primul contract pentru finanțarea unui campus dual prin PNRR a fost semnat vineri, 25 august, de ministrul Educației la Oradea, acolo unde deja autoritățile locale au început construcția campusului cu…
Vezi articolul