Poate agrava ibuprofenul infecția de coronavirus? Multiple autorități: Nu există dovezi

1.922 de vizualizări
Mesajul OMS referitor la ibuprofen, din 18 martie / Sursa: Twitter – OMS
Autoritatea Europeană a Medicamentului, Ministerul Sănătății de la București și unul dintre coordonatorii campaniei americane de luptă împotrvia coronavirusului au atras atenția, în ultimele zile, că nu există dovezi referitoare la vreun efect negativ pe care medicamentele pe bază de ibuprofen l-ar avea asupra celor infectați cu coronavirus. Ideea că boala ar putea fi agravată de ibuprofen a fost vehiculată anterior de ministrul francez al Sănătății, iar Organizația Mondială a Sănătății a avut poziții fluctuante.

Miercuri, Agenția Europeană a Medicamentului a declarat că nu există dovezi științifice care să ateste că ibuprofenul agravează efectele coronavirusului. Agenția, citată de Reuters, a arătat că “la începerea tratamentului pentru febră sau durere în cazul COVID-19, pacienţii şi cadrele medicale ar trebui să ia în considerare toate opţiunile de tratament disponibile”. Detalii aici

Ulterior, Anthony Fauci, unul dintre principalii cordonatori ai campaniei guvernului SUA de combatere a epidemiei de Covid-19, a apreciat că informațiile despre efectele ibuprofenului ar fi sunt o “mică legendă urbană” care nu este susținută de dovezi solide. “Cred că au fost amestecate unele chestiuni medicale… Poate e adevărat, poate nu e, dar nu există dovezi științifice adecvate care să spună că ibuprofenul înrăutățește [infecțiile cu] coronavirus”, a spus Fauci, citat de TheHill.com.

La rândul său, Ministerul român al Sănătății a arătat, într-un mesaj publicat miercuri pe Facebook: “Pot lua ibuprofen dacă am coronavirus? Încă neclar. Nu există studii privind efectele administrării cu ibuprofen asupra pacienților cu COVID-19. Dacă aveți febră, luați medicamente doar la recomandarea medicului!” Ministerul scrie că specialiștii OMS “sunt în proces de evaluare a efectelor”, trimite la ipotezele experților francezi care au avertizat la posibile efecte negative, dar și la anunțul Serviciului Național de Sănătate din Marea Britanie (NHS), care a arătat că nu există dovezi puternice că ibuprofen ar agrava COVID-19.

  • Discuțiile au explodat după ce ministrul francez al Sănătății, Olivier Veran, a avertizat sâmbătă că ibuprofenul ar agrava infecția cu coronavirus și a recomandat paracetamol în caz de febră. Declarația lui a apărut în condițiile în care în multe țări, chiar și în România, paracetamolul este unul dintre produsele vânate în cumpărăturile de panică. Detalii despre afirmațiile ministrului francez
  • După acele declarații, Organizația Mondială a Sănătății a recomandat inițial, marți, pacienților de Covid-19 să evite ibuprofenul, arătând că analizează efectele. Ulterior, potrivit ScienceAlert, OMS a revenit  asupra poziției sale, a modificat mesajele publice și a arătat: “OMS nu face recomandări împotriva folosirii ibuprofen”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Lucian Bode a mai pierdut un proces în cazul acuzațiilor de plagiat, anunță jurnalista Emilia Șercan / Ministrul de Interne, afirmă Șercan, a ajuns la trei procese distincte pierdute deja, unul dintre ele definitiv și irevocabil

Curtea de Apel București a respins solicitarea lui Lucian Bode care ceruse respingerea autosesizării Consiliului Național de Etică a Cercetării Ştiinţifice, Dezvoltării Tehnologice şi Inovării (CNECSDTI) în legătură cu cartea sa,…
Vezi articolul

Ministrul Educației: Avem colegi profesori, din păcate, care au fost departe de programa pe care ar fi trebuit să o respecte în interesul elevilor / La matematică, avem nevoie de o abordare mai practică și mai puțin abstractă

„Este îngrijorător, de exemplu, faptul că 15% dintre elevi nu au reușit să facă 10+10:10. (…)  Chiar mă întreb cum acei profesori nu au observat în clasa a V-a, în…
Vezi articolul