PNRAS 2, runda a II-a. Cele 85 de școli care pot primi până la 300.000 de euro pentru proiectele de reducere a abandonului școlar 2024 – LISTĂ

2.633 de vizualizări
Foto: captură document
Ministerul Educației a publicat lista finală a școlilor declarate eligibile în programul național de combatere a abandonului școlar, PNRAS. Inițial fuseseră declarate eligibile doar 82 de școli dar după contestații au fost declarate eligibile toate cele 85. În cadrul programul PNRAS, fiecare școală care a depus proiect va primi până la 300.000 de euro pentru a-l pune în aplicare. PNRAS face parte din componenta C15 pe Educație din PNRR. Lista întreagă o găsiți la finalul articolului.

Ministerul Educației a publicat lista finală cu cele 85 de școli din țară care vor primi finanțare până la 300 de mii de euro pentru fiecare proiect depus pentru reducerea abandonului școlar.

Cele trei proiecte care fuseseră inițial declarate neeligibile sunt:

  • Școala Gimnazială “Angela Gheorghiu” din Adjud, Vrancea cu proiectul „Împreună la școală prin PNRAS_Adjud”.
  • Școala Gimnazială “Dan Spătaru” Aliman, Constanța cu proiectul – Un viitor mai bun pentru elevii de la Școala Gimnazială “Dan Spătaru” Aliman
  • Liceul tehnologic Nr. 1 Popești, jud. Bihor, cu proiectul “Egalitate și incluziune! – Proiect educațional de prevenire a abandonului școlar”
Durata proiectelor

Proiectele finanțate în runda a II-a a Schemei de granturi PNRAS (seria a II-a) vor începe la data intrării în vigoare a contractului de finanțare și se vor derula pe o perioadă de minimum 24 de luni și maximum 30 de luni, dar fără a depăși 30 iunie 2026.

Plățile către Beneficiar se efectuează în tranșe, în conformitate cu o alocare anuală care reflectă ritmul de implementare a activităților și în baza prevederilor din Normele Metodologice de aplicare a OUG 124/2021. 

Cronologia și cifrele Programului Național pentru Reducerea Abandonului Școlar (PNRAS)

30.12.2021 – Cifrele inițiale ale programului, anunțate de fostul ministru al Educației, Sorin Cîmpeanu, la conferința de presă de la finalul ședinței de Guvern în care s-a aprobat Hotărârea de Guvern privind PNRAS:

PNRAS runda I

21.02.2022 –  Apel în consultare publică

02.03.2022 – Apel lansat 

  • 543 de milioane de euro disponibili pentru întreg programul PNRAS,
  • 500 de milioane de euro – alocarea financiară maximă pentru PNRAS runda a I,
  • maxim 200.000 de euro pentru un proiect.

18.04.2022 – 1415 de școli finanțate

PNRAS runda a II-a

21.03.2023 – Apel în consultare publică

15.05.2023 – Apel lansat 

  • 1203 școli eligibile,
  • 500 de milioane de euro disponibili pentru întreg programul PNRAS,
  • 265 de milioane de euro – alocarea financiară maximă pentru PNRAS runda a II-a,
  • maxim 300.000 de euro pentru un proiect.

26.10.2023 – 653 de școli finanțate

PNRAS runda a II-a (seria a II-a)

28.09.2023 – Apel în consultare publică

29.11.2023 – Apel lansat 

  • 475 de școli eligibile,
  • 500 milioane de euro – finanțare totală PNRAS,
  • 130 de milioane de euro – alocarea financiară maximă pentru Schema de Granturi PNRAS runda a II-a (seria a II-a)
  • Maxim 300.000 de euro pentru un proiect

Despre PNRAS

PNRAS urmărește atingerea următoarelor obiective generale:
a)  diminuarea riscului de abandon școlar în cel puțin 25% din unitățile de învățământ participante la program în perioada 2021- 2026, cu încadrarea unității de învățământ într-o categorie de risc mai mic;
b)  îmbunătățirea rezultatelor obținute de elevi în cadrul evaluărilor naționale și creșterea procentului de elevi care finalizează învățământul gimnazial;
c)  creșterea participării absolvenților învățământului gimnazial la Evaluarea Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a și a ratei de tranziție de la învățământul secundar inferior la învățământul secundar superior. 

Obiectivul final este reducerea părăsirii timpurii a școlii. Investiția se va realiza cu urmărirea următoarelor etape:

  1. alocarea de granturi de maximum 3 ani în 2 loturi pe parcursul anilor 2022 și 2023 unui număr minim de 2 500 de școli. Alocarea se va baza pe o listă restrânsă a instituțiilor cu risc de abandon școlar întocmită de Ministerul Educației.
  2. monitorizarea implementării prin intermediul a două obiective finale care prevăd o reducere de 25 % la nivel național a școlilor cu prioritate ridicată pe baza indicelui compozit de vulnerabilitate privind părăsirea timpurie a școlii la sfârșitul granturilor de maximum 3 ani (30 iunie 2026) și digitalizarea a 2 500 de școli incluse în programul privind abandonul școlar (31 decembrie 2023). Lista unităților școlare eligibile pentru finanțare în cadrul acestei runde va fi aprobata prin ordin al ministrului educației și publicată pe site-ul ME. 

Implementarea investiției va fi finalizată până la 30 iunie 2026. 

Lista finală a școlilor eligibile în programul național de combatere a abandonului școlar, Runda a II-a (seria a 2-a) 
Citește și:
DOCUMENT Lista cu cele 82 de școli eligibile în programul de combatere a abandonului școlar, runda a II-a, seria a 2-a, publicată de Ministerul Educației cu întârziere

2 comments
  1. oricâți bani se vor aloca pt astfel de proiecte,nu pot fi decât bani aruncați,pt că abandonul școlar tot la fel va fi,atâta timp cât familia nu va fi sancționată pt că nu își lasă copilul sa vină la școală…Iar dacă acel copil chiar nu vrea sa urmeze măcar învățământul obligatoriu,atunci,da,astfel de proiecte să existe cate unul în fiecare județ,acolo unde sa se înființeaze un centru de reeducare,care sa ii adune pe acești abandonabili și să îi oblige să își termine școala…

    1. Asta e doar parerea ta.
      Societatea este datoare sa ofere o sansa elevilor care doresc sa finalizeze scolarizarea, dar nu au resursele necesare.
      Pentru asta se organizeaza programele de Prevenire a Abandonului Scolar si pentru asta se aduc tehnologii moderne in scoli si se pregatesc profesorii care sa-i atraga pe elevi sa participe totusi la procesul educational, in profida deciziei lor de a abandona scoala.
      Europa are nevoie de cetateni educati si apti pentru a contribui la bunastarea societatii civile prin producrea de bunuri si oferirea de servicii care aduc valoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Se vor închide școlile, dacă lucrurile vor rămâne în felul acesta, avertizează liderul FSLI, Simion Hăncescu, care spune că „oamenii sunt hotărâți să ajungă la grevă generală”

Se vor închide școlile, dacă lucrurile vor rămâne în felul acesta, avertizează liderul Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, Simion Hăncescu, într-o declarație pentru Europa FM referitoare la protestele anunțate de…
Vezi articolul

Școlile din Ilfov trebuie să folosească la ore ghidurile de educație rutieră lansate recent de Ministerul Educației – recomandarea Inspectoratului școlar cu o săptămână înainte ca elevii de a XII-a să termine cursurile

Inspectoratul școlar Ilfov a transmis școlilor din județ o notă prin care le cere să folosească la ore cele 3 ghiduri de educație rutieră lansate recent de Ministerul Educației. Documentele…
Vezi articolul

DOCUMENT Cîmpeanu a prezentat Hotărârea Comitetului pentru Situații de Urgență care aprobă scenariile de redeschidere a școlilor: În învățământul tehnologic, profesional și postliceal stagiile de practică vor fi cu prezență fizică

Scenariile de redeschidere a școlilor au fost aprobate de CNCSU prin Hotărâre, potrivit ministrului Educației. Cîmpeanu a prezentat în conferința de presă de la Guvern conținutul acestei decizii. Redăm cele…
Vezi articolul