Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, introduce direct în corpul noii Legi a educației prescrierea plagiatelor și posibilitatea ca plagiatorii să renunțe la titluri înainte de a fi descoperiți – la 4 luni după ce parlamentarii au încercat acest lucru prin modificarea actualei legi a educației. La acea vreme, președinții a două dintre partidele care și astăzi formează guvernul au răspuns la solicitarea Edupedu.ro că “nu susțin” și sunt “categoric împotriva” amnistierii plagiatorilor. Este vorba despre fostul președinte PNL și despre președintele UDMR Kelemen Hunor, vicepremier și astăzi în guvernul care a adoptat în primă lectură proiectul Legii educației Cîmpeanu care amnistiază plagiatorii.
PNL și-a schimbat radical poziția față de plagiate, după ce la vârful partidului Florin Cîțu a fost schimbat cu Nicolae Ciucă, el însuși acuzat de plagiat.
- De semnalat că niciun lider de partid dintre cele aflate la guvernare nu a reacționat la amnistierea plagiatorilor prevăzută explicit în proiectele Legii educației lansate în dezbatere public în urmă cu 2 săptămâni de ministrul liberal Sorin Cîmpeanu.
- Proiectele au fost aprobate în primă lectură de premierul Ciucă, el însuși protagonistul celui mai mare scandal de plagiat din prezent, posibil beneficiar al acestor prevederi.
“PNL nu susține” amnistierea plagiatorilor – anunța pe 15 martie 2022, într-un răspuns la solicitarea Edupedu.ro, președintele de la acea vreme al Partidului, Florin Cîțu. Concret, Edupedu.ro l-a întrebat atunci pe liderul liberalilor care este poziția sa cu privire la un amendament la lege care prevedea amnistierea plagiatorilor dinainte de 2011.
În iulie 2022, poziția Partidului Național Liberal pe tema plagiatelor s-a schimbat radical, cu Nicolae Ciucă în poziția de președinte al partidului și al Guvernului. Mai exact, același partid care în martie 2022 se declara împotriva amnistierii plagiatorilor astăzi promovează amnistierea prin aprobarea în primă lectură a proiectului de Lege a învățământului superior, care prevede explicit cel puțin două metode de amnistiere: prescrierea plagiatelor la 3 ani de la înfăptuire și posibilitatea ca orice plagiator să renunțe gratuit la titlu, prin act unilateral de voință, fără nicio justificare sau despăgubire.
Premierul Nicolae Ciucă “a validat total” proiectele Legii educației și “a propus într-o modalitate foarte hotărâtă adoptarea în primă lectură, ce-i drept, a acestor două proiecte de lege“, a anunțat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, pe 13 iulie 2022, după ședința de Guvern în care au fost prezentate, în primă lectură, proiectele legilor Educației. Detalii aici
“Sunt categoric împotriva” amnistierii plagiatorilor – declara pe 16 martie 2022 președintele UDMR, Kelemen Hunor, la întrebarea Edupedu.ro. Solicitarea de a-și comunica public poziția a fost trimisă de redacție după ce un amendament care încerca să-i scape pe plagiatorii care au obținut titlul de doctor înainte de 2011 a apărut într-un proiect de lege din Parlament. Vezi aici declarația lui Kelemen Hunor pentru Edupedu.ro
Patru luni mai târziu, Guvernul din a cărui conducere Kelemen Hunor face parte, ca viceprim-ministru, a adoptat în primă lectură proiectele Legii educației Cîmpeanu care prevăd exact amnistierea plagiatorilor.
Amintim că în martie 2022, la primele tentative din acest an de protejare a plagiatorilor, Edupedu.ro a trimis întrebări către toți cei trei președinți ai partidelor de guvernare și premierului Nicolae Ciucă, pentru a vedea care este poziția lor. Concret, întrebarea trimisă pe 15 martie 2022 către Florin Cîțu (pe atunci președintele PNL), Marcel Ciolacu (președintele PSD), Kelemen Hunor (UDMR) și premierul Nicolae Ciucă a fost următoarea: Ce poziție aveți față de amendamentul care prevede amnistierea plagiatorilor cu titlu de doctor obținut înainte de 2011? Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă nu au răspuns la acea vreme întrebării trimise de Edupedu.ro.
Ce prevedeau amendamentele prin care parlamentarii încercau la începutul anului să introducă amnistia în materia plagiatelor
Un amendament care încearcă să-i scape pe plagiatorii care au obținut titlul de doctor înainte de 2011 a apărut într-un proiect de lege din Parlament, semnalat de USR. Era pentru a doua oară în doar câteva zile când o încercare de a-i proteja pe plagiatorii cu doctorate obținute înainte de 2011 se concretiza într-un amendament la un proiect de modificare a Legii Educației, preciza formațiunea politică. Concret, în PLx 95/2020, un proiect de lege pentru adoptarea unei ordonanţe de urgenţă de la începutul anului 2020, apăreau într-o şedinţă a Comisiei pentru Muncă două amendamente fără nicio legătură cu obiectul ordonanţei, spunea USR.
Unul dintre amendamente amnistia plagiatorii de dinainte de 2011, iar al doilea amendament făcea din asta o urgenţă: în termen de trei zile de la publicarea în Monitorul Oficial, acuza USR. Modificările erau aduse de deputatul PSD Adrian Solomon, cunoscut pentru scandalul făcut în 2020 într-o șaormerie din Centrul Vechi.
Prima încercare de acest fel a fost a deputatului Cătălin Zamfir Manea de la minorități care și-a retras apoi amendamentul adus de el pe tema retragerii titlurilor de doctor. Mai exact, USR a sesizat pe 7 martie că un amendament ar fi fost introdus în mod fraudulos într-un raport final al Comisiei de Învățământ care viza o lege discutată anterior, despre un cu totul alt subiect, privind „educația copiilor defavorizați”. Scopul introducerii acestui amendament este acela de a-i „amnistia” pe plagiatorii cu doctorate, potrivit celor din Opoziție. Reprezentanții USR au spus și atunci că amendamentul l-ar viza pe premierul Ciucă și pe alți demnitari plagiatori, și că în cadrul dezbaterii inițiale privind proiectul de lege în ansamblul său, acest amendament nu a fost deloc adus în discuție. Pe 8 martie, Cătălin Zamfir Manea, reprezentant al Romilor în Camera Deputaților, a declarat pentru Edupedu.ro că a retras amendamentul pentru că „fost interpretat eronat”. (Sursa și detalii aici)
Cum a preluat ministrul Sorin Cîmpeanu dorințele parlamentarilor de a-i proteja pe plagiatori: Proiectul Legii educației pe care l-a realizat prevede explicit prescrierea plagiatului și renunțarea gratuit la titlu
Tentativele parlamentarilor de a edulcora prevederile Legii educației din prezent în materia sancționării plagiatelor au fost preluate de ministrul liberal al Educației, Sorin Cîmpeanu, în proiectul noii legi puse în dezbatere pe 13 iulie 2022 și “branduite” ca făcând parte din proiectul prezidențial România Educată.
Concret, articolul 154 din Legea învățământului superior Cîmpeanu prevede că răspunderea pentru plagiat se prescrie în 3 ani de la săvârșirea faptei. Detalii aici privind prescrierea plagiatului în 3 ani de la săvârșirea faptei introdusă în proiectul Legii educației pus în dezbatere publică de ministrul Educației.
La articolul 142 din același proiect al Legii învățământului superior, în capitolul intitulat “Comisii Consultative ale Ministerului Educației”, instituția esențială în analizarea plagiatelor este desființată prin reorganizare și pierderea atribuțiilor specifice. În proiectul legii, analizarea sesizărilor de plagiate din doctorate va reveni universităților și apoi unui judecător. Execuția instituțională propusă acum amintește de mișcarea făcută în 2012 de ministrul interimar al Educației de la acea vreme, Liviu Pop, care a desființat prin reorganizare CNATDCU exact în ziua în care instituția condusă atunci de Marius Andruh (astăzi vicepreședinte CNATDCU) a anunțat oficial verdictul de plagiat din teza premierului de atunci, Victor Ponta. (Sursa și detalii aici)
La articolul 73, același proiect al Legii învățământului superior prevede că titularii titlului de doctor pot renunța la titlul de doctor, “prin act unilateral de voință”, fără să invoce vreun motiv și fără să plătească vreo despăgubire. Este a treia prevedere în favoarea plagiatorilor, după desființarea CNATDCU și prescrierea plagiatului. Amnistierea plagiatorilor este introdusă oficial de ministrul Sorin Cîmpeanu în textul proiectului de Lege a educației în plin scandal de plagiat la adresa șefului său de Guvern și de partid – premierul Nicolae Ciucă.