Plățile burselor pentru elevii din București se mai fac și vineri, 17 noiembrie, iar în cazuri izolate, la începutul săptămânii viitoare, anunță Inspectoratul școlar, care a virat banii din 13 noiembrie / Explicațiile ISMB pentru întârzieri

12.619 vizualizări
Foto: © Vlad Ispas | Dreamstime.com
“Banii pentru bursele elevilor au fost transferați către toate unitățile de învățământ în data de 13 noiembrie. Cu toate acestea, nu toate unitățile de învățământ au reușit să realizeze plata burselor până la acest moment”, anunță ISMB într-un răspuns la solicitarea Edupedu.ro. Amintim, elevii ar fi trebui să primească banii pentru burse în data de 15 noiembrie, dar există întârzieri la nivel de țară, deși inspectoratele spun că au trimis banii către școli, din timp, ne-au spus reprezentanții mai multor ISJ-uri. Printre explicații ar fi: volumul mare de muncă din secretariate, foarte multe ordine de plată, “având în vedere faptul că elevii au conturi deschise la instituții bancare diferite, iar operațiunea durează foarte mult și întârzierea programării din timp la Trezorerie pentru plata în numerar”, spune ISMB în răspunsul trimis. Motivele sunt general valabile în toată țara.
  • Amintim, anul acesta școlar sistemul de acordare a burselor s-a modificat prin noua lege a educației, ceea ce a dus la un volum mult mai mare de muncă în secretariatele școlilor și a îngreunat procedura.

Banii de burse au fost transferați către toate unitățile de învățământ iar “în data de 14 noiembrie, toate unitățile au avut în cont banii necesari efectuării plății burselor”, spune Inspectoratul școlar al municipiului București într-un răspuns pentru Edupedu.ro.

“Avem semnale că, în cursul zilei de astăzi, (n. red vineri, 17 noiembrie) majoritatea unităților de învățământ care au întâmpinat probleme, vor efectua plata burselor. Este posibil să existe și cazuri izolate, în care plățile vor fi efectuate la începutul săptămânii viitoare“, potrivit ISMB.

Inspectoratul a explicat că motivele pentru care există întârzieri punctuale sunt diverse: volumul mare de muncă din școli pentru a finaliza plățile, în cazul elevilor care iau bani pe card, “au conturi deschise la instituții bancare diferite, iar operațiunea durează foarte mult. Mai sunt situațiile în care banii se dau cash, iar școlile trebuie să facă o programare la Trezorerie pentru a putea face plățile către elevi.

Răspunsul integral al Inspectoratului Școlar al Municipiului București privind situația plăților burselor

“Inspectoratul Școlar al Municipiului București a făcut deschiderea de credite bugetare pentru unitățile de învățământ în data de 13 noiembrie, astfel încât în data de 14 noiembrie toate unitățile au avut în cont banii necesari efectuării plății burselor.


Cu toate acestea, nu toate unitățile de învățământ au reușit să realizeze plata burselor până la acest moment, dar se fac toate demersurile necesare în vederea remedierii situației semnalate în cel mai scurt timp. Avem semnale că, în cursul zilei de astăzi, (n. red vineri, 17 noiembrie) majoritatea unităților de învățământ care au întâmpinat probleme, vor efectua plata burselor. Este posibil să existe și cazuri izolate, în care plățile vor fi efectuate la începutul săptămânii viitoare.


Motivele care au condus la această situație sunt multiple. Dintre acestea putem menționa numărul foarte mare de ordine de plată, având în vedere faptul că elevii au conturi deschise la instituții bancare diferite, iar operațiunea durează foarte mult și întârzierea programării din timp la Trezorerie pentru plata în numerar, ținând cont de faptul că unitățile de învățământ fac programările pentru numerar după confirmarea sumelor prin intermediul extrasului de cont”.

Cuantumul minim al burselor: 

  • Bursă de excelenţă olimpică I: între 750 și 3000 lei
  • Bursă de excelenţă olimpică II: 700 lei
  • Bursă de merit : 450 lei
  • Bursă socială: 300 lei
  • Bursă pentru mame minore: 700 lei
  • Bursă tehnologică: 300 lei

Amintim că valoarea burselor poate fi suplimentată de către consiliile de administraţie ale unităţilor de învăţământ în funcţie de sumele alocate de autorităţile administraţiei publice locale sau alte venituri obţinute potrivit legii. Valoarea cu care se măresc este decisă de școli, începând cu acest an, consiliile locale doar alocă sume / Procedura din Sectorul 1: Școlile trebuie să facă lunar cerere pentru banii de la primărie.

Pe septembrie și octombrie, un elev ar trebui să primească 730 lei bursa de merit. 

Informații de context

Prima plată a burselor din anul școlar 2023-2024 ar fi trebuit să se facă pe 15 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 15 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare. Banii pentru 1.289.994 de burse sunt virați școlilor de Ministerul Educației, prin inspectoratele școlare. Este primul an când inspectoratele sunt implicate în procedura de acordare a burselor. Până acum, banii veneau prin bugetele locale. Anul acesta plata burselor elevilor în 2023-2024 se face fără implicarea primăriilor.

Ministerul Educației a anunțat marți seara, pe 14 noiembrie că a trimis școlilor banii pentru bursele pe lunile septembrie și octombrie. Plata lor ar urma să se facă miercuri, 15 noiembrie, pentru peste 1,28 milioane de elevi.

Banii pentru bursele școlare pe lunile septembrie și octombrie 2023 au fost virate de către Ministerul Educației (ME) către școli prin inspectoratele școlare județene (ISJ), transmite instituția într-un mesaj către jurnaliștii acreditați marți seară, 14 noiembrie. Peste 1,28 milioane de elevi ar urma să primească cel puțin 300 de lei, în funcție de tipul de bursă, miercuri, 15 noiembrie, în conturile bancare indicate la școală.

Potrivit informării ME, necesarul pentru plata burselor a fost virat, urmând ca termenul stabilit pentru plata acestora, 15 noiembrie, să fie respectat. Instituția mai precizează că după acest termen va solicita date din teritoriu pentru a identifica și remedia nereguli la plata burselor.

Inspectorii din mai multe județe cu care am stat de vorbă au spus că banii au ajuns la școli la timp, înainte de 15 noiembrie, însă volumul de muncă este foarte mare pentru secretarele școlilor. Pentru că s-au schimbat criteriile de acordate a burselor de merit, de exemplu, sunt mult mai multe decât anul trecut de procesat și plătit.

Amintim, mai mulți părinți din București care au copii ce învață la școli din sectoarele 1 și 5 ne-au semnalat miercuri seara, pe 15 noiembrie, nu au primit banii pentru nici un tip de bursă. 

Au semnalate probleme legate de plăți eronate pe luna septembrie în multe școli din țară, iar unii elevi au primit sub valoarea minimă. Secretarul de stat Florian Lixandru a spus pentru Edupedu.ro că “bursele sociale au cuantum fix de 300 de lei pe lună, inclusiv în luna septembrie”.

Elevii primesc în acest an școlar cuantumul minim stabilit pentru bursele de excelență olimpică, bursele sociale și bursele pentru sprijinul mamelor minore. Vacanțele școlare se iau în calculul burselor de merit și al celor tehnologice

Foto: © Vlad Ispas | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:

Pe 15 noiembrie ar trebui să se plătească 1.2 milioane de burse pentru elevi, o premieră pentru educație / Exemplu de calcul pentru bursa de merit
Bursele sociale au cuantum fix de 300 de lei pe lună, inclusiv în luna septembrie. Florian Lixandru, secretar de stat în Educație: Unele școli au calculat greșit
Ministerul Educației a trimis școlilor banii pentru bursele pe lunile septembrie și octombrie. Plata lor ar urma să se facă miercuri, 15 noiembrie, pentru peste 1,28 milioane de elevi
Unii elevi din București și județul Neamț nu au primit banii de burse pe 15 noiembrie, așa cum prevede legea / Inspectoratele școlare spun că banii au fost virați către toate școlile

Plata burselor se face și joi, 16 noiembrie, la unele școli. Nu s-a putut face o plată mai devreme pentru că în data de 14 noiembrie s-au plătit salariile cadrelor didactice, spune un director de școală / Elevii vor recupera în decembrie bursele plătite greșit luna aceasta – inspector școlar

19 comments
  1. buna ziua. Aceste plăți pe 15-16 noiembrie sunt valabile pt bursele care intra pe card. Cele care se ridică de la școala, vor fi date până la sfârșitul lunii. Poate cineva sa îmi spună dacă și bursa de merit se poate primi pe card? Că sa nu mai fie nevoie sa mergi la școală sa ii ridici?mulțumesc.

  2. bună ziua chiar vreți sa va pun mesajul de la banca sa vedeți pe cine faceți prosti din 514 lei am ridicat 400 lei am dovada.

    1. Da, chiar vreau sa pui mesajul de la banca. Cine a mai vazut comision de retragere la suma de 25 de procente. Dsca nu sunteti proasta, ne luati pe noi de prosti. Ar insemna ca toata lumea asta sa retraga mereu bani cu un asemenea comision.

  3. Le este ușor unor părinți să întrebe de ce nu au primit banii la timp,dar de ce nu se întreabă,oare toți părinții au adus la școală în timp util extrasul de cont pt.burse ?
    Spun că nu vor numerar,dar nici extras nu aduc sau îți aruncă un extras care nu este bine tipărit.
    Trimit copilul cu extras scris pe hârtie incorect.
    Eu cred că școlile își fac datoria ,iar dacă bursa a intrat cu o zi , două mai târziu se datorează acestui aspect-neglijenta unor părinți.

  4. Buna ziua este bătaie de joc cu bursa până anul acesta a fost 500 de lei și acum ca toate s-au scumpit si copii au nevoie de atatea lucruri ei in loc sa mărească bursa ei au micșora-o au făcut-o 300 de lei rușine să le fie

  5. bună seara eu am făcut primul an pentru fetita mea bursa monoparentale si am primit. numai 514 lei am mers la banca sa scot bani și din acești bani mia mai reținut 110 lei comision bătaie de joc dacă se dau pe luna 300 de ce ei au depus 514 pentru 2 luni

    1. Ai avut luna intreaga in septembrie? Tu daca lucrezi de la 11 sau de la1 e totuna? Primesti salariu la fel? Bursa scrie clar ca se acorda la numar de zile de cursuri.

    2. La ce banca iti tii bursa de ti-a oprit comision aproape 25 la suta? In Elvetia? Crezi ca suntem chiar prosti? Cine si-ar mai face card daca i s-ar opri 25 la suta la fiecare retragere de numerar de 500 lei? Poate 2,5 la suta, nu 25.Ori esti proasta, ori dezinformezi in mod intentionat.

  6. Bună ziua, nici în Cluj nu s – a pățit decât 214 lei, pt luna septembrie, valorii bursei monoparentale fiind de 300, as dori sa știu cum se poate remedia situația, sa mi se achite suma cuvenita.. Mulțumesc

  7. De ce aceste dezinformări, hai să scoatem tot școlile vinovate că nu s-au plătit pe 15. Cum să plătim pe 15 când marți, 14.11.2023 isj-ul comunică pe un grup de WatsApp să se ducă la aprobat bugetul rectificat cu suma cerută pentru burse spunând că încă nu sunt banii veniți de la minister. Pe 15.11 totuși fac deschideri de credite cu aceste sume . Abia am avut buget aprobat pe 15. Își bat joc de didacticul auxiliar în permanență….ei sunt vinovați de neplata la timp. Trebuiau făcute peste noapte toate procedurile pentru aceste plăți. Bineînțeles amenințările curg pe grupurile de directori, contabili… Comunicarea corectă cu inspectoratul nu există, de ce nu am fost anunțați din timp că vom avea acei bani pe 15 în trezorerie?

    1. Ei…nu se aruncase destul cu cawcat in capul profesorilor si au mai gasit un motiv. Crezi ca alea cu frezoane de asteapta bursa copchiilor sa mai cumpere o bere, o tigara de la crasma stiu ce inseamna macar cuvintele: trezorerie, buget sau rectificare? Ele stiu doar ca au facut niste plozi care le aduc niste foloase imense si le vor la data de 15 fix, ca si cum ar fi salariate si au pretentii la salariu la timp. Lepre. Ignora-le! Statul are nevoie de ele ca sa manipuleze. Speculeaza necesitatile si frustrarile lor ca sa dezinforme ca mai apoi sa stranga voturi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Standardele minimale pentru titlurile de conferențiar și profesor universitar, diploma de doctor și atestatul de abilitare, puse în dezbatere publică de Ministerul Educației, cu întârziere

Standardele minimale naționale necesare și obligatorii pentru acordarea titlurilor de conferențiar și profesor universitar, a atestatului de abilitare și a diplomei de doctor, propuse de CNATDCU, au fost puse în…
Vezi articolul