Plățile salariale sunt permise pentru profesorii și cadrele didactice auxiliare care operează mecanismul MATE în PNRAS, conform unei instrucțiuni a ministerului / Cataloagele electronice și platformele de management școlar pot fi achiziționate în aceste proiecte

23.039 de vizualizări
Foto: © Nd3000 | Dreamstime.com
Profesorii sau cadrele didactice auxiliare care au calificarea să aplice mecanismul MATE vor putea fi plătiți în proiectele PNRAS de către școli, potrivit unei instrucțiuni emise marți de Ministerul Educației, document publicat de educatiprivata.ro. Până acum doar profesorii care făceau activități remediale sau din cadrul proiectului, cu elevii, putea să primească bani, nu și cei care operau platforma MATE. Instrucțiunea mai prevede și clarificarea situației platformelor de management școlar și catalog electronic – acestea pot fi considerate cheltuieli eligibile în proiectele cu fonduri europene PNRAS.

Ministerul Educației a emis Instrucțiunea nr. 11 privind cheltuielile eligibile pentru implementarea activităților din cadrul Programului Național pentru Reducerea Abandonului Școlar (PNRAS), finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), Componenta C15 – Educație. Documentul stabilește ce cheltuieli pot fi realizate de școli în cadrul proiectelor finanțate.

Conform Instrucțiunii, unitățile de învățământ beneficiare pot folosi fondurile pentru plata salariilor personalului didactic și didactic auxiliar implicat în activitățile din cadrul Mecanismului de Avertizare Timpurie în Educație (MATE), cu condiția ca acest personal să fie calificat pentru desfășurarea activităților respective.

„Pentru asigurarea resurselor umane necesare implementării activităților Mecanismului de Avertizare Timpurie în Educaţie (MATE) în unititile de învăţământ beneficiare ale Schemei de Granturi Programul National pentru Reducerea Abandonului Școlar (PNRAS), obligatorii, astfel cum sunt prevăzute în Ghidul Solicitantului aprobat pentru fiecare rundă de finantare, cheltuielile eligibile înclud plati salariale pentru personalul didactic şi didactic auxiliar, care are calificarea necesară să desfăşoare activitățile MATE”, prevede instrucțiunea.

MATE este prescurtarea pentru Mecanismul de Avertizare Timpurie în Educație. Este un sistem național implementat de Ministerul Educației pentru a identifica din timp elevii aflați în risc de abandon școlar. Prin MATE, școlile colectează și analizează date despre prezența la ore, performanța școlară, comportamentul și factorii sociali ai elevilor, potrivit site-ului dedicat proiectului. Scopul este de a interveni preventiv pentru a preveni părăsirea timpurie a școlii. Sistemul include un modul informatic și o metodologie de lucru și este obligatoriu pentru unitățile de învățământ care beneficiază de finanțare prin Programul Național pentru Reducerea Abandonului Școlar (PNRAS). MATE a fost aprobat prin Ordinul Ministerului Educației nr. 6000 din 2021 și modificat ulterior prin Ordinul nr. 6447 din 2022.

Acțiunile MATE sunt obligatorii, conform ghidurilor apelurilor și pot fi făcute de către personalul didactic și didactic auxiliar responsabil de acest mecanism din fiecare școală. Instrucțiunea se aplică pentru proiectele în derulare, care au aceste tipuri de cheltuieli aprobate in buget. Cheltuielile de natură salarială sunt limitate la o valoare de maximum 25% din valoarea totală a grantului, conform ghidurilor apelurilor.

Reamintim că echipa de proiect nu poate fi plătită din fondurile PNRAS.

De asemenea, Instrucțiunea nr 11 prevede că sunt eligibile cheltuielile pentru achiziționarea de platforme de management școlar, cum ar fi cataloagele electronice, acestea fiind considerate echivalente cu licențele software necesare digitalizării sălilor de clasă.

„Pentru asigurarea resurselor necesare procesului de digitalizare aferent țintei 467: Instituţii de învățământ incluse în PNRAS cu săli de clasă digitalizate, cheltuielile eligibile, prevăzute în Ghidul Solicitantului aprobat pentru fiecare rundă de finantare, includ achiziția platformelor de managment școlar (catalogul electronic), deoarece acestea, în funcționarea lor, se comportă ca licențe/soft-uri”.

Școlile pot investi în amenajarea și dotarea spațiilor necesare proiectului, atât cu mobilier standard, cât și cu mobilier non-formal destinat activităților educaționale, se mai arată în document.

Foto: © Nd3000 | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Incendiul de duminică de la căminul din Regie s-a produs din cauza unui „scurtcircuit la un aparat electric”, susține Inspectoratul pentru Situații de Urgență / Studenții dau vina pe rețeaua electrică slabă

Incendiul de duminică de la căminul din Regie al Politehnicii (UNSTPB), unde o cameră a ars, s-a produs din cauza unui „scurtcircuit la un aparat electric”, susține Inspectoratul pentru Situații…
Vezi articolul

Moldova: Reforma instituțiilor de învățământ superior – mărul discordiei între partidul Maiei Sandu și reprezentanții universităților, pe fondul prăbușirii demografice care scade rapid numărul de studenți

Reforma universitară din Republica Moldova încinge spiritele între reprezentanții guvernării și reprezentanții instituțiilor de învățământ superior. Ștefan Urâtu, fost lector al Universității de Stat din Tiraspol, califică decizia autorităților de…
Vezi articolul