Un control efectuat de Curtea de Conturi la Universitatea Dunărea de Jos din Galați, declanșat la începutul acestui an, semnalează că, între 2019 și 2021, această instituție a efectuat plăți de sute de mii de lei pentru taxa judiciară de timbru, deși instituțiile publice sunt scutite de la plata acestei taxe, când sunt implicate venituri publice, potrivit unor documente din cadrul controlului, consultate de Edupedu.ro. Acestea arată, totodată, pe baza unor date colectate de la Poșta Română, că între 2018-2021 ar fi fost făcute sute de plăți pentru taxa de timbru, majoritatea în sumă de 5 lei, dar acestea ar fi fost acoperite în instituție, de cele mai multe ori, cu chitanțe în valoare de 500 de lei. În plus, n-ar fi fost înregistrate explicații și calcule care să justifice plățile.
Datele vin în continuarea celor constatate anul trecut în urma unui control efectuat de Ministerul Educației la Universitatea Dunărea de Jos, instituție condusă de rectorul Lucian Puiu Georgescu. Despre acel control Edupedu.ro a scris aici și aici. În iunie anul trecut, verificările respective se soldau, între altele, cu recomandarea de sesizare a Parchetului de pe lângă Judecătoria Galați, pentru a verifica legalitatea unor plăți efectuate de instituție, anume legalitatea achitării de către această universitate, cu destinația taxă judiciară de timbru, a unor sume evaluate la aproape 260.000 de lei.
- Mai precis, era vorba despre sumele: 34.150 de lei în 2018, 56.080 de lei în 2019, 148.200 în 2020, 20.000 lei în ianuarie-martie 2021. Și acel raport al corpului de control atrăgea atenția asupra faptului că astfel de instituții sunt scutite de la plata taxelor judiciare de timbru și că documentele justificative pentru achitarea acestor sume erau asumate de multipli reprezentanți ai instituției, inclusiv de ordonatorul de credite – detalii.
- Taxele judiciare de timbru reprezintă plata serviciilor prestate de către instanțe și se aplică persoanelor fizice și juridice – cu o serie de excepții, printre care instituțiile publice “când au ca obiect venituri publice”.
Din informațiile Edupedu.ro, în actualul control efectuat la Universitatea Dunărea de Jos, Curtea de Conturi a cerut informații și explicații mai multor reprezentanți ai instituției, confruntând inclusiv datele obținute de la universitate cu date obținute de la oficiile Poștei Române unde reprezentanții instituției de învățământ superior ar fi făcut plățile pentru taxa judiciară de timbru.
- Edupedu.ro a solicitat Universității Dunărea de Jos un punct de vedere în acest caz și îl va publica în momentul în care va fi transmis.
Între altele, documentele consultate de Edupedu.ro legate de verificările Curții de Conturi, prezintă date asemănătoare celor constatate în urma controlului Ministerului de acum un an. Astfel, pentru perioada martie 2019-decembrie 2021, ar fi fost făcute plăți pentru cheltuieli judiciare și extrajudiciare de 222.000 lei, dintre care cea mai mare parte – 215.000 de lei – pentru taxa judiciară de timbru. Din totalul de 222.000 de lei, cei mai mulți ar fi fost plătiți în 2020 (146.500 de lei, față de 55.500 în 2019 și 20.000 în 2021) și cei mai mulți bani ar fi provenit din surse bugetare (177.000 de lei).
Între martie 2018 și februarie 2021, ar fi fost făcute aproape 700 de plăți pentru taxa judiciară de timbru, din care peste 600 în valoare de 5 lei, iar restul – în valoare de 2, 5, 10, 20, 50 sau 500 de lei.
Potrivit acelorași documente:
- Nu ar fi fost menționat nicăieri dosarul pentru care era necesară o plată a taxei de timbru sau modelul de calcul al acesteia
- Taxele ar fi fost plătite deși instituțiile publice sunt scutite de taxa judiciară de timbru, atunci când acțiunile au ca obiect venituri publice – lucru semnalat și de corpul de control al Ministerului
- Ar fi fost cerute, pentru taxa de timbru, sume de 1000-5000 de lei, fără să se menționeze cum s-au calculat sumele
- Nu s-ar fi găsit documente care să arate clar scopul plății taxelor de timbru.
- Pe baza informațiilor furnizate de Oficiul Județean de Poștă Galați, majoritatea taxelor de timbru plătite ar fi fost în valoare de 5 lei, în timp ce chitanțele depuse la departamentul financiar-contabil ar fi fost în majoritate în valoare de 500 de lei. Între chitanțele de la Poștă și cele depuse la universitate ar fi fost o singură diferență – cea a valorii înscrise.
Precedentul control la Universitatea Dunărea de Jos, anume cel efectuat anul trecut de Ministerul Educației, a venit după o sesizare anonimă trimisă, la începutul lui 2021, mai multor instituții ale statului, de la Președinție la DNA. Sesizarea acuza mai multe nereguli, inclusiv în privința plăților pentru taxa de timbru: anume, că s-ar fi plătit săptămânal, “cu aprobarea” rectorului, taxe de timbru în valoare de 5000 de lei, în condițiile în care universitatea e scutită de plata acestor taxe pentru marea majoritate a proceselor. Ulterior s-ar fi cerut restituirea banilor, care ar fi fost însușiți, afirma documentul, fără să ofere dovezi în acest sens, dar susținând că respectiva acuzație putea fi verificată în registrele de deconturi și plăți ale Universității.