Platforma TikTok să fie suspendată în România, cere vicepreședintele ANCOM Pavel Popescu, după ce au apărut suspiciuni că ar fi favorizat propagarea mesajelor candidatului pro-rus Călin Georgescu la Președinție / Ministrul Digitalizării: În campania electorală am trimis 200 de raportări la TikTok

2.034 de vizualizări
Sursa: Facebook Pavel Popescu
Pavel Popescu, vicepreşedintele Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), a cerut miercuri, 27 noiembrie, suspendarea temporară a platformei TikTok în România, până la finalizarea anchetei „instituțiilor statului cu privire la manipularea procesului electoral din data de 24.11.2024”, scrie acesta pe pagina sa de Facebook.

Declarația vine în contextul în care au apărut suspiciuni că ar fi favorizat propagarea mesajelor candidatului pro-rus Călin Georgescu la Președinție. Într-o intervenție la Digi24 în această seară, ministrul Digitalizării, Bogdan Gruia Ivan, a spus că în perioada alegerilor electorale „am trimis peste 200 de raportări către platformă pe numele lui Călin Georgescu”, dar au fost sesizări și de la Biroul Electoral Central (BEC) și Autoritatea Electorală Permanentă (AEP). „Unele au fost soluționate favorabil, altele nu”, a mai spus Ivan.

  • Președintele Klaus Iohannis convoacă Consiliul Suprem pentru Apărarea Țării (CSAT), joi, 28 noiembrie: Consiliul va face analiza unor posibile riscuri la adresa securității naționale „generate de acțiunile unor actori cibernetici statali și non-statali asupra unor infrastructuri IT&C, suport pentru procesul electoral”.

„Cer, începând de mâine, 28.11.2024, suspendarea platformei TikTok pe teritoriul României, pânǎ la finalizarea anchetei instituțiilor statului cu privire la manipularea procesului electoral din data de 24.11.2024 (turul I, prezidențiale). Voi da curs procedurilor oficiale în acest sens”, a transmis Pavel Popescu, vicepreședintele ANCOM, pe pagina sa de Facebook. El nu menționează cui îi cere suspendarea TikTok și nici nu precizează la care anchetă a „instituțiilor statului” se referă.

La Digi 24, Popescu a comentat miercuri seară: „În momentul de față există discuții între toate instituțiile statului așa cum vedeți în spațiul public cu privire la modificarea algoritmilor pe această platformă în turul unu de prezidențiale. Au ieșit influenceri în spațiul public și au spus că au primit bani pentru promovarea de content politic. În momentul de față platforma Tik Tok în România este platforma care nu a respectat regulamentul cu privire la procesul electoral”.

Într-o declarație pentru Europa Liberă, vicepreședintele ANCOM Pavel Popescu a spus „fără îndoială, vorbim de o manipulare a algoritmilor TikTok în favoarea unuia dintre candidații la președinție”.

Într-o intervenție tot la Digi24, ministrul digitalizării, Bogdan Ivan, a spus că „în ultima perioadă, adică pe perioada campaniei electorale din România, ministerul a trimis în jur de 200 de sesizări platformei TikTok legate de candidatul Călin Georgescu”.

Redăm intervenția ministrului Bogdan Ivan:

Moderator: Câte raportări ați trimis către TikTok?

Bogdan Ivan: Cam 200 de cereri pe numele lui Călin Georgescu, în ultima vreme.

Moderator: Ce înseamnă în ultima vreme?

Bogdan Ivan: Pe perioada campaniei electorale.

Moderator: Câte răspunsuri ați primit?

Bogdan Ivan: Au trimis și Biroul Electoral Central și AEP. O parte dintre ele au fost soluționate favorabil, o parte nu. Nu știu să vă spun acum ca și cifră, dar pot cere colegilor din minister și vă transmit. Datele se actualizează de la o oră la alta.

Moderator: Sunteți mulțumit de modul în care s-a comportat Tik Tok în această campanie România?

Bogdan Ivan: Nu sunt mulțumit deloc pentru că planează aceste discuții, pentru că răspunsurile au întârziat să apară, pentru că în momentul în care am avut decizii ale Biroului Electoral Central, semnate de un judecător care trebuiau puse în aplicare imediat, Digital Service Act… pentru că e aici și domnul vicepreședinte ANCOM ,este autoritatea din România care răspunde de acest segment.

Moderator: Și ce ați făcut? Că v-ați întâlnit la Dublin.

Bogdan Ivan: Am reclamat în continuare acest lucru pe toate canalele existente, de la Autoritatea Electorală Permanentă care are canal direct cu ei. Au fost situații în care și față de AEP au venit cu așteptări, clarificări, review-uri, lucru care este inadmisibil.

Moderator: Pare a fi o incapacitate a statului român în relație cu această companie?

Bogdan Ivan: Nu pot să fiu de acord cu dvs. în contextul în care ai o legislație europeană adoptată în această vară, care nu a fost integral optimizată cu instrumente foarte clare și pedepse foarte clare pentru nerespectarea acestor prevederi. Ele au intrat în luna iunie în vigoare iar durata de implementare de 24 de luni”.

Informații de context

Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a solicitat marţi Comisiei Europene (CE) să investigheze cu privire la rolul jucat de TikTok în alegeri, având în vedere ceea ce Consiliul a calificat drept „suspiciuni de manipulare a opiniei publice”.

Un purtător de cuvânt al TikTok respinge îngrijorările Consiliului Naţional al Audiovizualului cu privire la rolul algoritmilor săi în alegerile din România, scrie Economedia.ro.

„Aceste … afirmaţii despre alegerile din România sunt inexacte şi înşelătoare, dat fiind că majoritatea candidaţilor şi-au stabilit o prezenţă pe TikTok şi câştigătorii şi-au făcut campanie şi pe alte platforme digitale în afară de a noastră”, a declarat purtătorul de cuvânt al TikTok, citat de Reuters.

Amintim, președintele Iohannis convoacă CSAT joi, 28 noiembrie: este în vizor analiza unor posibile riscuri la adresa securității naționale „generate de acțiunile unor actori cibernetici statali și non-statali asupra unor infrastructuri IT&C, suport pentru procesul electoral”.

Între timp, tot miercuri, vicepreședintele CNA a cerut demisia ministrului Digitalizării: „A fost la sediul TikTok să discute despre pregătirea alegerilor, fără să informeze autoritățile, fără mandat”, susține Sebastian Jucan, scrie G4Media.ro.


4 comments
  1. delir total! eu traiesc intr-o tara democratica si nu vreau sa mi se ingradeasca din drepturi, consider ca pentru salariul pe care il iei lunar ai putea sa iti folosesti creierul si sa vii cu alta solutie

    1. Pe lângă drepturi există și obligații. Și există și un Cod Penal, pe lângă răspunderea civilă, pentru cei care calcă legea și cred că democrația și statul de drept sunt șvaițer.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

LISTA Peste 3.700 de posturi de profesori și 1.600 pentru cadre didactice auxiliare și nedidactice, cerute de inspectoratele județene pentru începutul anului școlar / Solicitările de suplimentare a angajărilor în școli, grădinițe și în centrele de resurse și asistență educațională sunt puse și pe seama noii legi a educației – proiect

Majorarea numărului de clase, ca efect al reducerii numărului de elevi care pot face parte dintr-o formațiune de studiu și intrarea în vigoare a legilor educației pe 2 septembrie 2023…
Vezi articolul

VIDEO Peste 170 de elevi participanți la un sondaj World Vision România declară că li s-au cerut fotografii nud. Puțin peste unu din cinci adolescenți ar vorbi cu un profesor dacă ar trece printr-un abuz sexual, potrivit organizației

Mai mult de un sfert dintre elevii de gimnaziu şi liceu chestionaţi de World Vision România declară că li s-au cerut fotografii nud, potrivit unui comunicat primit de Edupedu.ro. Au…
Vezi articolul

CNATDCU, reacție dură după decizia CCR privind plagiatele: Activitatea noastră este subminată fundamental. Anularea titlului de doctor obținut de plagiator va reveni unui factor politic. De neconceput și neacceptat impostura academică

Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU), organismul consultativ al Ministerului Educației, a transmis, luni seară, un comunicat prin care și-a exprimat punctul de vedere în…
Vezi articolul