La proba scrisă la Matematică de la simularea Evaluării Naționale pentru clasa a VIII-a platforma pe care sunt urcate lucrările scanate ale elevilor, pentru a fi corectate, a mers mai bine ca în prima zi. Ministerul Educației anunță, într-un comunicat de presă că funcționarea a fost „conform standardelor”. Anunțul vine după ce luni, la prima probă scrisă a simulării, profesorii asistenți au reclamat blocaje și timpi de așteptare mari.
„Platforma destinată evaluării digitalizate a funcționat conform standardelor tehnice pe toată durata derulării procesului de încărcare a lucrărilor”, potrivit instituției.
Conform surselor Edupedu.ro, au fost probleme de supraîncărcare și blocaje la platforma pe care sunt urcate lucrările scanate ale elevilor de la simularea Evaluării Naționale 2024. Profesorii asistenți au fost îndrumați să scaneze local lucrările în prezența elevilor și să le încarce pe servere mai târziu.
Luni la ora 15 Ministerul Educației a negat informațiile conform cărora ar fi fost blocaje, dar a admis că „a funcționat în parametri optimi cu excepția unui scurt interval” de 20 de minute.
Încă din luna decembrie 2023 ministrul Educației a anunțat că a simulările pentru Evaluarea Națională și Bacalaureat 2024 lucrările vor fi scanate în clasă și corectate pe platforma digitalizată.
Pe 29 iunie, anul trecut, Edupedu.ro scria că evaluarea digitalizată a lucrărilor la examenele naționale va fi făcută, de acum încolo, pe o platformă achiziționată de Ministerul Educației de la compania care a anul trecut a pus gratuit la dispoziție platforma folosită în pilotare. Tot atunci, secretarul de stat din Ministerul Educației, Sorin Ion, spunea că „sistemul poate fi utilizat în orice fel de examene, iar partea hardware – inclusiv în activități didactice”.
Săptămâna trecută același secretar de stat a explica, în emisiunea Info Edu de la TVR Info, care sunt procedurile de scanare, cele de evaluare pe calculator și Ministerul Educației a dat chiar un ghid cu răspunsuri la câteva întrebări frecvente.