Platformă online cu resurse despre egalitatea de gen la clasă, lansată într-un proiect coordonat de profesori de la Universitatea de București / Modulele de cursuri sunt disponibile în 4 limbi

801 de vizualizări
Foto © Ronstik | Dreamstime.com
O platformă online cu resurse despre egalitatea de gen la clasă, dedicată profesorilor, a fost lansată în proiectul internațional ”T-Shirt” la care a participat și Universitatea de București, potrivit unui comunicat de presă remis EduPedu.ro. Sunt 7 module cu informații și sugestii de lectură care pot fi parcurse online de orice cadru didactic care își creează un cont simplu.

Cele 7 cursuri de formare privind egalitatea de gen la clasă sunt disponibile în patru limbi – română, engleză, greacă și portugheză, iar coordonatorii le recomandă cu precădere profesorilor de la clasele primare. Este vorba despre temele, în ordine:

  • ”Politici internaționale, europene și naționale pentru egalitatea de gen
  • Cercetări feministe despre educație și gen
  • Gen biologic și social – identități de gen și discriminare
  • Rolul stereotipurilor de gen în societate
  • Educație și inegalități de gen: componența populației didactice după sex
  • Profesorii și genul: ipoteze, așteptări și practici
  • Rolul profesorilor în deconstrucția stereotipurilor”, se arată în comunicat.

De exemplu, primul modul 1 este împărțit în 3 unități de învățare. Printre punctele introductive care sunt urmărite se numără diferența dintre identitatea de gen și egalitatea de gen; elementele identității de gen; despre educația incluzivă și practicarea ei la clasă.

Foto: captură tshirtplatform.eu

”Coordonat la nivelul Universității din București de conf. univ. dr. Ionela Roxana Urea, manager și cercetător, și de lect. univ. dr. Valentina Georgeta Vartic, cercetător, ambele cadre didactice la Facultatea de Psihologie și Științele Educației din București, proiectul T-SHIRT a reunit în ultimii doi ani o echipă de experți care a lucrat alături de profesori pentru a dezvolta și a crea cursuri de formare privind egalitatea de gen la clasă.

T-SHIRT se bazează, de asemenea, pe nevoia de formare a cadrelor didactice în ceea ce privește inegalitatea de gen și modalitățile de a-i ghida pe elevi împotriva ei și de a cultiva activități de învățare care nu favorizează comportamente de discriminare. În acest context, T-SHIRT și-a propus să îndeplinească acest decalaj și oferă profesorilor cunoștințele, baza pedagogică, materialele și instrumentele adecvate”, se arată în comunicatul Universității din București.

Foto: captură tshirtplatform.eu

Platforma a fost realizată în cadrul unui proiect coordonat de Casa Do Professor Portugalia – ”Tools on Supporting the figHt for Issues of gendeR Traditionality and Disparities” (T-SHIRT), cu buget total de 2.613.620 euro, desfășurat din decembrie 2020, până în noiembrie 2022, susțin coordonatorii.

Foto: © Ronstik | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


1 comment
  1. Este absurd să dirijăm educația elevilor din clasele primare în direcția aceasta. Ideologizarea problemelor de gen, mai cu seamă în educația preadolescenților, vădește o lipsă de preocupări reale, profunde, serioase în societatea contemporană. Pe copii trebuie să-i înveți doar bunul simț, este suficient să-i înveți să nu îi oprime pe cei care sînt altfel decît ei, să le explici că băieții trebuie să protejeze fetele și să fie respectuoși cu ele, să-i deprinzi cu o judecată echilibrată în toate privințele, care să excludă violența și să tempereze ura. Sînt lucruri elementare, nu e nevoie să le îmbrăcăm în jargonul corectitudinii politice contemporane. E vorba aici despre cultivarea bunului simț ancestral. Restul e îmbrățișare oarbă a unor mode trecătoare ca orice modă și un prilej pentru Facultatea de Psihologie și Științele Educației de a mai toca niște bani. …Care bani ar prinde atît de bine în atîtea alte sectoare defavorizate ale educației din România…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Aplicaţia chineză TikTok “reprezintă un risc de contraspionaj”, acuză doi senatori americani, care cer analizarea riscurilor de securitate ale aplicației populare și printre adolescenții din România

Doi influenţi senatori americani au cerut joi administraţiei americane să analizeze ameninţările pe care le-ar putea reprezenta aplicaţia chineză de video sharing TikTok, populară în rândul adolescenţilor din SUA, temându-se…
Vezi articolul

Din 2024, elevii din 300-400 de școli vor face parte din programul „Învățare remedială”, potrivit unui memorandum aflat pe ordinea de zi a ședinței de Guvern / Școlile vor fi selectate de inspectoratele școlare

Din 2024, elevii din 300-400 de școli vor face parte din Programul „Învățare remedială”, potrivit unui memorandum aflat pe ordinea de zi a ședinței de Guvern. Este vorba despre operaționalizarea…
Vezi articolul
Vasile Dincu / Foto: INQUAM Photos George Calin

Vasile Dâncu, PSD: Cu siguranță se vor găsi bani pentru profesori. De data aceasta eu cred că sindicatele nu vor mai ceda și va trebui ca Guvernul să reprioritizeze / Nu se poate ca salariul unui procuror să fie de 4 ori mai mare decât al unui profesor

Anunț de forță al președintelui Consiliului Național al PSD, Vasile Dâncu: „de data aceasta eu cred că sindicatele nu vor mai ceda și va trebui ca Guvernul să reprioritizeze”. „Cu…
Vezi articolul

Marea repetiție națională, ziua 1: Ministerul Educației le predă profesorilor de limba și literatura română lecția despre cum să corecteze lucrările de la Evaluarea Națională 2024 chiar pe baremul probei de marți

Profesorii corectori la Limba și literatura română – proba de la Evaluarea Națională 2024 pentru absolvenții clasei a VIII-a sunt „instruiți” miercuri, 26 iunie, de la ora 9, cum să…
Vezi articolul