Acum, mulți refugiați sau ucraineni care nu au părăsit țara lor își pot cauta un loc de muncă, nu doar în România, ci și în alte țări. Acest lucru este posibil cu ajutorul platformei Jobs4ukr.com realizată în doar 4 zile, de platforma de recrutare Jobful și proiectul InnovX.
- Peste 6,5 milioane de persoane sunt strămutate în interiorul Ucrainei și 3,7 milioane de persoane au fost forțate să părăsească țara, potrivit Agenției ONU pentru refugiați.
- Orice refugiat care ajunge în țara noastră poate lucra, nu doar cei care au cerut azil politic, potrivit legislației adaptate în ultimele săptămâni.
La peste o lună de începutul invaziei Rusiei în Ucraina, refugiații care au rămas în România, au acum siguranța unui acoperiș deasupra capului, fie că stau în centre de refugiați sau în gazdă, au mâncare asigurată, iar copiii merg la școală sau învață poate online.
În data de 3 martie, la o săptămână de când viețile ucrainenilor s-au schimbat radical, platforma Jobs4ukr.com putea fi accesată în România de cei care voiau să muncească și de companiile care ofereau joburi.
„Ideea a venit de la InnovX BCR. Cei de acolo s-au gândit să ajute oamenii să se conecteze cu joburi, în România în special”, spune Roxana Popa, reprezentant al platformei: „Site-ul are acum 345.000 de utilizatori unici de când l-am lansat, utilizatori care au intrat de 186.000 de ori pe platformă”.
„La început, platforma a fost gândită să îi ajute pe refugiații care se află acum în România, dar treptat ideea s-a dezvoltat tot mai mult și rapid. Treptat au început să ne trimită mailuri și angajatori din Polonia, Republica Moldova, care aveau aceeași cerință: voiau să ofere locuri de muncă refugiaților. Mii de ucraineni au acum cont în platforma care acum este tradusă în limba lor integral și au de ales din ofertele a 2000 de companii din 33 de țări, și din afara Europei, Canada, Brazilia, SUA, Mexic”, mai spune Roxana.
La Jobs4ukr.com au lucrat o mână de oameni la început și au reușit să pornească platforma în timp record.
“Ne-a luat patru zile să punem la punct platforma, care s-a extins foarte repede dincolo de România chiar și pentru oameni care au rămas în Ucraina și nu mai au un loc de muncă și au nevoie de unul nou. Multe joburi sunt remote pe diverse domenii și încurajăm angajatorii să posteze cât mai multe astfel de joburi, sunt joburi administrative care pot fi făcute de acasă. Piața s-a adaptat foarte bine deja la telemuncă din cauza pandemiei. Peste 90% dintre refugiați sunt mame și copii și le ajută foarte mult să lucreze de acasă, ca să stea cu cei mici,“ explică Roxana.
Ce joburi se caută și se listează pe platformă
“Am fost foarte surprinși să vedem o diversitate foarte mare, atât în industrii, cât și în joburi în sine: horeca, construcții, IT, educație, marketing, suport…
S-au creat deja joburi pentru nevoia de educație, sunt și joburi de profesori ucraineni în România, sunt și joburi pentru profesori ucraineni și pentru adulți, plătite de școli private, de exemplu.
BCR are un job prin care caută o persoană din Ucraina care vorbește bine engleza și ar putea să le predea echipelor interne. Având în vedere diversitatea joburilor unii nu au nevoie de studii deloc, și aplică pentru muncă calificată. O școală de arte și meserii ajută în anumite domenii, iar la joburile din IT, de preferat ar fi să aibă experiență sau să fi terminat studii superioare”, explică Roxana Popa, reprezentanta platformei de recrutare.
Proiectul a luat o mare amploare așa că a fost predat unei asociații care să aibă acest scop, fix de a conecta oamenii cu joburi. Noi o să ne uităm mai departe de joburi, de ce e nevoie, ne ocupăm acum de partea de abilități și încercăm să facem o potrivire mai bună între cerere și ofertă și training – skill development”, mai spune Roxana.
De la asamblator pe linia de producție la sales administration, în doar câteva zile
“Valeria a fost printre primele persoane pe care am recrutat-o”, povestește Simona Diaconu, reprezentanta unei mari companii de ambalaje de ciocolată din Timișoara, care lucrează doar pentru export.
“Chiar în prima zi, am văzut la știri despre platformă, mi-am făcut un cont, am cerut aprobarea managerului și i-am propus ideea mea, să angajam pe cineva din Ucraina, ca să facem un bine măcar pe perioada cât stă în România să își poate asigura cele necesare, pe lângă mâncare și un acoperiș,” povestește Simona Diaconu.
Valeria are 27 de ani și a aplicat pe ambele poziții disponibile: pe producție și pe vânzări.
„Am avut un interviu telefonic cu ea când era în Deva. A venit apoi la Timișoara. Era împreună cu mama ei și o prietenă. Le-am spus să îmi aducă și CV-urile lor la interviu. Mama și prietena ei rămân în producție pentru că nu stiu engleză și s-au adaptat foarte bine. Valeria le-a ajutat cu traducerea câteva zile, dar am observat că e foarte descurcăreață, îmi punea întrebări foarte pertinente, făcea legătura între procesele de producție, așa că am propus-o pentru funcția de sales adminstration și deja este în training. Aici are legătură cu clienții, cu procesarea comenzilor, expediții, comunicări interne”, spune Simona.
În Ucraina, Valeria lucra la o firmă unde era administrator, se ocupa de plăți, contracte iar anterior a lucrat în Turism.
Revenind la platforma Jobs4ukr.com, aceasta este integral tradusă acum în limba ucraineană, pentru că veneau multe solicitări pentru translatori, în domeniul medical sau în entertainment. Doar secțiunea pentru companii este în limba engleză.
„Încă de la început am ajutat cu ce am putut, BCR a fost singura bancă ce a acceptat să schimbe hrivne în lei sau euro, pentru ca refugiații să se poată descurca aici”, spune Anca Luca, Brand Manager BCR.
„Ne-am gândit apoi că trebuie un plan mediu și de lungă durată pentru că cei care vor rămâne aici vor avea nevoie să câștige bani. BCR are în spate un proiect de educație și scalare de bussines-uri din domeniul IT – InnovX BCR – E un program internațional, cu multe start-up-uri care au absolvit în 2019, și ne-am gândit cum să punem acest accelerator în mișcare în slujba unei inițiative umanitare.
Având în vedere că acoperim o plajă largă de domenii, ne-am gândit să folosim resursele noastre, unul dintre start-up-urile câștigătoare, Jobful, o platformă de recrutare cu rezultate foarte bune. Am făcut o conexiune între această nevoie pe care refugiații o aveau de a munci de a-și asigura traiul, din momentul în care s-au liniștit pentru că aveau o siguranță și nevoile de bază acoperite. Am creat platforma ca să ajutăm oamenii. Proiectul arată că poți pune tehnologia în slujba umanității. Aflasem deja de pe grupurile de suport din social media despre faptul că mulți își căutau job, așa că ne-am gândit cât de repede putem pune pe picioare un modul în cadrul platformei lor, Jobful, special pentru refugiații ucraineni care își căutau loc de muncă,” poveșteste Anca Luca.
„S-a lucrat intensiv, ulterior ni s-au mai alăturat și alți parteneri, cu care am reușit în doar 2 zile să facem un chat bot. Am introdus informații utile despre cum te poți angaja în România, ce presupune legislația muncii, dacă există condiții speciale pentru refugiații care vin în țară și vor să lucreze, pentru că legile s-au schimbat foarte rapid acum pentru a facilita accesul lor la educație și pe piața muncii.
Platforma oferă siguranță și angajaților pentru că joburile listate sunt verificate și nu pot cădea pradă de exemplu, traficanților de persoane.
Filtrăm joburile și ne-am asumat asta, nu apare orice job pe site, angajații trebuie să fie în siguranță și le oferim această siguranță. Platforma e foarte ușor de utilizat, conturile se deschid foarte ușor. Dacă apar însă probleme, o echipă îi ajută non stop pe cei care se înscriu.cei care au nedumeriri pot scrie și la adresa contact@jobs4ukr.com.
Dacă ne scriu acolo le răspundem foarte prompt. Acum împreună cu cei de la Jobful avem și un loc disponibil creat – de comunity management, cineva care să știe limba ucraineană, să ne ajute să gestionăm comunitatea din ce în ce mai mare din platformă și să îi ghideze pe cei care aplică acolo. Avem și un job dedicat, și avem multi aplicați pe jobul acesta. Sunt multe persoane cu background de marketing, comunicare, mame cu copii mici care ne scriu și vor să aplice, dar nu se descurcă și au nevoie de îndrumare mai concretă pentru un job,“ povesteste Anca Luca.
Cei care vor să ajute, pot face donații direct în aplicația George, către ONG-urile care au activat cel mai mult în această criză umanitară de la granița României.
“Avem și un punct de ajutor la Isaccea unde suntem prezenți cu voluntari din BCR și unde se pot schimba hrivne. Facem demersuri pentru a ajuta cât putem și orice putem refugiații,” mai spune Anca.