O platformă dedicată cercetării europene privind compoziția atmosferei și schimbările climatice a fost lansată, săptămâna aceasta, de Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Instituția spune că este vorba despre un „obiectiv de interes major pentru segmentul de observare de la sol din programul European Space Agency de observare a Terrei.
Potrivit unui comunicat UBB, platforma, numită ACTRIS-UBB devine „o facilitate clujeană și națională a infrastructurii pan-europene de cercetare ACTRIS-RI”.
Ea include facilități de observare de la sol, laboratoare asociate și centre de date (conectabile și cu Supercomputerul UBB) care contribuie semnificativ la activitățile de observare a Pământului. Trei clădiri noi, interconectate, au fost construite specific pentru aceste facilități, potrivi UBB, care precizează că acestea găzduiesc 7 laboratoare de cercetare, investiția totală fiind de aproximativ 5,6 milioane Euro.
Directorul proiectului este decanul Facultății de Știința și Ingineria Mediului, Nicolae Ajtai.
- Rectorul UBB Daniel David este citat în comunicatul de presă spunând că „platforma ACTRIS-UBB (1) conectează UBB și orașul la infrastructura națională și țara la infrastructura europeană ACTRIS-RI și la programe ale European Space Agency, (2) aduce o componentă fundamentală de sănătate a mediului în programul nostru mai general – InfoBioNano4Health – și (3) completează profilul UBB ca un Hub internațional al sustenabilității și schimbării climatice, Catedra UNESCO de profil fiind de asemenea organizată în țară la UBB.”