Platforma de prezidențiabil a liderului PSD Marcel Ciolacu: „România Educată este cel mai mare eșec din istoria modernă a țării noastre!” / În 2023, actualul premier Ciolacu și parlamentarii PSD au votau la unison „pentru” noile legi România Educată

586 de vizualizări
Sursa: Romaniadorita.ro
„România Educată este cel mai mare eșec din istoria modernă a țării noastre!”, proclamă platforma online Româniadorită.ro, lansată săptămâna aceasta de premierul Marcel Ciolacu, înainte să-și anunțe intenția de a candida în alegerile prezidențiale. Aprecierile lui în privința programului actualului președinte Klaus Iohannis vin în condițiile în care Marcel Ciolacu și ceilalți parlamentari PSD au votat în masă în favoarea noilor legi ale educației, promovate sub egida „România Educată”. Același proiect, cu obiectivele sale generice, au fost incluse în programul de guvernare al guvernului PSD-PNL condus de Ciolacu. 
  • Președintele PSD a anunțat, luni, lansarea platformei RomâniaDorită,, prezentată ca platformă-program de dezvoltare a României, prin care oamenii obișnuiți să-și exprime ideile cu privire la o serie de domenii, inclusiv educația – detalii aici. O zi mai târziu, Marcel Ciolacu a anunțat într-un clip video că a decis să candideze la prezidențiale, în urma unor „consultări” cu „românii, cu familia mea și cu colegii de partid”. 

Platforma Româniadorită.ro le oferă celor care o accesează posibilitatea să-și spună părerea pe o serie de teme, sub titlul „Ce-ți dorești tu de la România?”. În acest moment, ea includea patru teme generale: Sistemul de sănătate, Sistemul de educație, Puterea de cumpărare, Economia României.

„Capitolul” dedicat Educației începe cu câteva aprecieri prin care platforma PSD atacă direct proiectul educațional al actualului președinte Klaus Iohannis, „România Educată”, proiect ce a dus la noile Legi ale educației și asumat inclusiv în programul de guvernare al Guvernului Ciolacu. Iar Românii sunt îndemnați, apoi, să-și expună părerea privind o serie de „probleme”, inclusiv subiecte ce fac obiectul unor investiții puternice în ultimii ani, dar și unele aflate de mult timp în atenția publică, dar pentru care guvernul a evitat să ia măsuri până acum.

Ce spune campania PSD-Ciolacu despre „România Educată”:
  • În România Educată, doar doi din trei elevi care au intrat în clasa I în urmă 12 ani s-au înscris anul acesta la BAC. 70.413 de copii au abandonat școala!
  • În România Educată, mai mult de jumătate dintre elevii înscriși în clasa I în septembrie 2012 NU a promovat BAC-ul!
  • România Educată este cel mai mare eșec din istoria modernă a țării noastre! Suntem pe primul loc în Uniunea Europeană* la rata abandonului şcolar timpuriu: 16,6%, în timp ce media din țările europene era 9,5%.”
Sursa: Romaniadorita.ro

Amintim că noile Legi ale educației au fost promovate sub titulatura „România Educată” mai întâi de fostul ministru al Educației Sorin Cîmpeanu (pe care Marcel Ciolacu îl consideră prieten), apoi de actualul ministru Ligia Deca, membră a echipei guvernamentale Ciolacu, pe care în 2023 acesta o felicita pentru modul cum administrează treburile Educației.. Legile au primit sprijinul categoric al PSD în votul din Parlament, acum un an:

Guvernarea Ciolacu și-a început activitatea după adoptarea acestor Legi și la finalul amplelor proteste ale profesorilor, din mai-iunie 2023, desfășurate în timpul guvernării Nicolae Ciucă. În continuarea alianței PSD-PNL, noul guvern de coaliție condus de Ciolacu a inclus „România Educată” în programul de guvernare depus în Parlament

  • Potrivit acelui program, „dezideratele urmărite din perspectiva Proiectului „România Educată” vor fi: educație de calitate pentru toți, educație individualizată – diversitate, realizarea autonomiei și gândirii critice, considerarea modelul profesorului în formarea elevului ca fiind cel mai puternic instrument pedagogic, alocarea prioritară de resurse suficiente, în mod transparent, echitabil și eficient.”

Acum, „educația de calitate pentru toți”, urmărită în programul de guvernare al guvernului Ciolacu, este atacată de platforma PSD din două direcții:

  • Criticile legate de abandonul școlar și promovabilitatea la Bacalaureat, sub „România Educată”
  • Includerea ei printre „problemele” pe seama cărora cititorii platformei sunt invitați să se exprime, printre care: „Vreau măsuri de susținere a elevilor proveniți din familii sărace și din mediul rural” / „ Vreau modificarea sistemului învechit de predare și adaptarea materiei la cerințele pieței muncii”.

Cele patru „probleme” în care utilizatorii platformei sunt invitați să se pronunțe:

„Vreau dezvoltarea învățământului dual” – unul dintre principalele elemente de noutate ale noilor Legi ale educației, susținut cu investiții substanțiale prin PNRR și inclusiv cu angajamente ale guvernului actual

„Vreau salarizarea profesorilor în funcție de performanțele elevilor” –  O temă pe care Marcel Ciolacu a abordat-o în mod repetat în ultimii ani și pentru care s-a constituit inclusiv un grup de lucru, dar în privința căreia eforturile guvernului nu au înaintat în mod semnificativ până acum

„Vreau modificarea sistemului învechit de predare și adaptarea materiei la cerințele pieței muncii”

„Vreau măsuri de susținere a elevilor proveniți din familii sărace și din mediul rural” –  Un alt deziderat-cheie în promovarea României Educate, dar care, în practică, întârzie să se vadă. Între altele, proiectul prin care elevii primesc lapte și fructe a fost adoptat cu 3 săptămâni înainte de începerea școlii, deși a fost pus în dezbatere publică în aprilie.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

AUR și Ura

Partidul condus de George Simion și Claudiu Târziu a lansat o nouă acțiune de tip fascist și extremist, incitând pe Facebook la ură împotriva presei. Într-un mesaj postat miercuri, Alianța…
Vezi articolul

ANALIZĂ Procentul mediilor peste 5 la Evaluarea Națională 2024 este 74,4 – cel mai slab rezultat din 2020 încoace. Asta înseamnă că 39.100 de elevi sunt sub acest prag după 9 ani de școală

Peste 74% dintre elevii care au susținut Evaluarea Națională în 2024 au luat medii peste 5, a anunțat Ministerul Educației miercuri, într-un comunicat de presă. Rezultatele sunt cele inițiale, înainte de…
Vezi articolul