Ministerul Educației a lansat apelul pentru dezvoltarea platformei de evaluare și realizarea de conținut digital, cu o alocare de 78.500.000 euro. Platforma va fi pilotată în școli începând cu 2024 și va fi complet funcțională în anul școlar 2025-2026. Testarea platformei de evaluare se va realiza în unitățile de învățământ în care se organizează evaluările și examenele naționale, conform Ghidului solicitantului.
- Edupedu.ro a scris că specificațiile cadru pentru viitoarea platformă de evaluare standardizată a Ministerului Educației sunt similare cu cele ale unei platforme private, conform metodologiei puse în dezbatere de instituție și încă nepublicate în Monitorul Oficial.
Începând cu anul școlar 2027-2028, conform prevederilor Legii învățământului preuniversitar, toate „evaluările și examenele naționale vor fi în integralitate standardizate și administrate în format digital”.
În acest sens, prin prezentul apel de proiecte, Ministerul Educației vizează pilotarea și, ulterior, implementarea unui sistem de evaluare digitalizată a competențelor elevilor, date fiind avantajele multiple pe care le presupune acest tip de evaluare, precum: scalare, acuratețe, siguranță, obiectivitate, conform comunicatului Ministerului Educației.
Proiectul este de tip necompetitiv, cu termen-limită de depunere, exclusiv online, prin platforma electronică PNRR, data de 21 decembrie 2023.
Implementarea va fi finalizată până la 31 martie 2025.
Investiția va finanța:
- „dezvoltarea platformei de evaluare securizată a competențelor elevilor,
- extinderea platformei manualelor digitale (manuale.edu.ro), prin adăugarea unor auxiliare școlare în format RED, pentru învățământul preuniversitar, pentru nivelurile cuprinse între clasa pregătitoare și clasa a VIII-a, inclusiv, pentru toate disciplinele;
- dezvoltarea de noi resurse educaționale deschise incluzive, pentru toate clasele de gimnaziu, inclusiv resurse pentru sprijinul elevilor cu dizabilități, sportivi, cerințe educaționale speciale, a celor spitalizați etc.
- crearea de conținut educațional digital pentru trei niveluri diferite de aprofundare diferențiată a cunoașterii (remedială, accesibilă, performanță),
- crearea de itemi și teste pentru evaluările și examenele naționale.”
Ministerul Educației va plăti 78.500.000 euro, bani din PNRR, prin componenta 15 Educație, Investiția 15 – Școala online: Dezvoltarea platformei de evaluare și realizarea de conținut.
- Platforma de evaluare a competențelor elevilor în mediul online – în valoare de 20 de milioane de euro
- Crearea unei bănci cu itemi obiectivi de evaluare, la nivel național (grupați pe nivel de învățământ/discipline/unități de învățare), într-un format care să fie importat pe platforma unică de evaluare – în valoare de 30 de milioane de euro
- Resurse educaționale deschise (materiale didactice) dezvoltate – în valoare de 28 de milioane 500 de mii.
Platforma va fi pilotată în școli din 2024
În Ghidul solicitantului pus în dezbatere publică se preciza ca pilotarea se va realiza în minim 42 de unități de învățământ, dar în ghidul lansat nu se specifică un număr.
Va fi folosită pentru toate tipurile de evaluare a elevilor: evaluările inițiale, dar și sumative, însemnând evaluările naționale de la clasele a II-a, a IV-a, a VI-a și a VIII-a, și examene naționale precum admiterea la liceu și Bacalaureat.
Platforma ar urma să fie complet funcțională la nivel național în anul școlar 2025-2026, potrivit documentului, urmând ca toate examenele școlare și pentru evaluările de la clasă ale elevilor să fie digitalizate și standardizate prin platformă din 2027-2028, cum este prevăzut în legea învățământului preuniversitar.
Obiectivul proiectului va fi atins, în două etape distincte:
1) până la 31 martie 2024, când platforma electronică pentru evaluarea în condiții de siguranță a competențelor elevilor va fi operațională și utilizată pentru evaluarea națională a tuturor elevilor;
2) până la 31 martie 2025, dezvoltarea a 67.000 resurse educaționale deschise (materiale didactice digitale).
Resursele educaționale deschise legate de această investiție vor fi dezvoltate de profesioniști cu experiență, folosind modelul de referința consacrat internațional pentru obiecte de conținut care pot fi partajate și modificate ulterior (sharable content object reference model), iar cele din cadrul investiției I8 sunt experimentale, făcând parte din evaluarea finală a cadrelor didactice care participă la program.
Calendar apel Dezvoltarea platformei de evaluare și realizarea de conținut digital
În cadrul prezentului apel, Proiectul se depune exclusiv online, prin platforma electronică dedicată PNRR, disponibilă la adresa https://proiecte.pnrr.gov.ro/#/home, conform următorului calendar:
După expirarea contractului de achiziție, trebuie să se asigure sustenabilitate platformei pentru cel puțin 10 (zece) ani, față de 5 ani, cum era specificat în ghidul pus în consultare publică.
Solicitantul eligibil
„Solicitantul eligibil al prezentului apel de proiecte este Ministerul Educației (ME), prin Unitatea de Implementare a Proiectelor finanțate din Fonduri Europene (UIPFFE), în parteneriat cu Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație (CNPEE) – organ de specialitate al administrației publice centrale, cu personalitate juridică, aflat în subordinea ME, care asigură cadrul legal pentru standardizarea evaluării, precum și întregul proces de realizare și implementare a standardizării evaluărilor și examenelor naționale.”
Documente utile:
- Ghidul solicitantului
- Anexe Ghidul solicitantului (arhivă RAR)
DOCUMENT Ghidul solicitantului – Apel „Dezvoltarea platformei de evaluare și realizarea de conținut digital”
Foto: © Oksun70 | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.