Platforma de evaluare online a elevilor la examenele naționale, proiect în valoare de 78 milioane de euro, va fi pilotată în școli începând cu 2024 și ar urma să fie complet funcțională în anul școlar 2025-2026, conform apelului lansat de Ministerul Educației

6.726 de vizualizări
Foto: © Oksun70 | Dreamstime.com
Ministerul Educației a lansat apelul pentru dezvoltarea platformei de evaluare și realizarea de conținut digital, cu o alocare de 78.500.000 euro. Platforma va fi pilotată în școli începând cu 2024 și va fi complet funcțională în anul școlar 2025-2026. Testarea platformei de evaluare se va realiza în unitățile de învățământ în care se organizează evaluările și examenele naționale, conform Ghidului solicitantului.

Începând cu anul școlar 2027-2028, conform prevederilor Legii învățământului preuniversitar, toate „evaluările și examenele naționale vor fi în integralitate standardizate și administrate în format digital”. 

În acest sens, prin prezentul apel de proiecte, Ministerul Educației vizează pilotarea și, ulterior, implementarea unui sistem de evaluare digitalizată a competențelor elevilor, date fiind avantajele multiple pe care le presupune acest tip de evaluare, precum: scalare, acuratețe, siguranță, obiectivitate, conform comunicatului Ministerului Educației.

Proiectul este de tip necompetitiv, cu termen-limită de depunere, exclusiv online, prin platforma electronică PNRR, data de 21 decembrie 2023.

Implementarea va fi finalizată până la 31 martie 2025.

Investiția va finanța:

  • „dezvoltarea platformei de evaluare securizată a competențelor elevilor,
  • extinderea platformei manualelor digitale (manuale.edu.ro), prin adăugarea unor auxiliare școlare în format RED, pentru învățământul preuniversitar, pentru nivelurile cuprinse între clasa pregătitoare și clasa a VIII-a, inclusiv, pentru toate disciplinele;
  • dezvoltarea de noi resurse educaționale deschise incluzive, pentru toate clasele de gimnaziu, inclusiv resurse pentru sprijinul elevilor cu dizabilități, sportivi, cerințe educaționale speciale, a celor spitalizați etc. 
  • crearea de conținut educațional digital pentru trei niveluri diferite de aprofundare diferențiată a cunoașterii (remedială, accesibilă, performanță),
  • crearea de itemi și teste pentru evaluările și examenele naționale.”

Ministerul Educației va plăti 78.500.000 euro, bani din PNRR, prin componenta 15 Educație, Investiția 15 – Școala online: Dezvoltarea platformei de evaluare și realizarea de conținut.

  • Platforma de evaluare a competențelor elevilor în mediul online – în valoare de 20 de milioane de euro
  • Crearea unei bănci cu itemi obiectivi de evaluare, la nivel național (grupați pe nivel de învățământ/discipline/unități de învățare), într-un format care să fie importat pe platforma unică de evaluare – în valoare de 30 de milioane de euro
  • Resurse educaționale deschise (materiale didactice) dezvoltate – în valoare de 28 de milioane 500 de mii.
Platforma va fi pilotată în școli din 2024

În Ghidul solicitantului pus în dezbatere publică se preciza ca pilotarea se va realiza în minim 42 de unități de învățământ, dar în ghidul lansat nu se specifică un număr.

Va fi folosită pentru toate tipurile de evaluare a elevilor: evaluările inițiale, dar și sumative, însemnând evaluările naționale de la clasele a II-a, a IV-a, a VI-a și a VIII-a, și examene naționale precum admiterea la liceu și Bacalaureat.

Platforma ar urma să fie complet funcțională la nivel național în anul școlar 2025-2026, potrivit documentului, urmând ca toate examenele școlare și pentru evaluările de la clasă ale elevilor să fie digitalizate și standardizate prin platformă din 2027-2028, cum este prevăzut în legea învățământului preuniversitar.

Obiectivul proiectului va fi atins, în două etape distincte: 

1) până la 31 martie 2024, când platforma electronică pentru evaluarea în condiții de siguranță a competențelor elevilor va fi operațională și utilizată pentru evaluarea națională a tuturor elevilor;

2) până la 31 martie 2025, dezvoltarea a 67.000 resurse educaționale deschise (materiale didactice digitale).

Resursele educaționale deschise legate de această investiție vor fi dezvoltate de profesioniști cu experiență, folosind modelul de referința consacrat internațional pentru obiecte de conținut care pot fi partajate și modificate ulterior (sharable content object reference model), iar cele din cadrul investiției I8 sunt experimentale, făcând parte din evaluarea finală a cadrelor didactice care participă la program.

Calendar apel Dezvoltarea platformei de evaluare și realizarea de conținut digital

În cadrul prezentului apel, Proiectul se depune exclusiv online, prin platforma electronică dedicată PNRR, disponibilă la adresa https://proiecte.pnrr.gov.ro/#/home, conform următorului calendar: 

După expirarea contractului de achiziție, trebuie să se asigure sustenabilitate platformei pentru cel puțin 10 (zece) ani, față de 5 ani, cum era specificat în ghidul pus în consultare publică.

Solicitantul eligibil

„Solicitantul eligibil al prezentului apel de proiecte este Ministerul Educației (ME), prin Unitatea de Implementare a Proiectelor finanțate din Fonduri Europene (UIPFFE), în parteneriat cu Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație (CNPEE) – organ de specialitate al administrației publice centrale, cu personalitate juridică, aflat în subordinea ME, care asigură cadrul legal pentru standardizarea evaluării, precum și întregul proces de realizare și implementare a standardizării evaluărilor și examenelor naționale.” 

Documente utile:

DOCUMENT Ghidul solicitantului – Apel „Dezvoltarea platformei de evaluare și realizarea de conținut digital”

Foto: © Oksun70 | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Toate testele de la clasă, evaluările și examenele naționale, inclusiv cel suplimentar de admitere la liceu, ar urma să fie standardizate și susținute în format digital, din toamna anului 2027 – legea învățământului preuniversitar
EXCLUSIV Coincidență sau licitație cu dedicație? Specificațiile cadru pentru viitoarea platformă de evaluare standardizată a Ministerului Educației, similare cu cele ale unei platforme private
Ministerul Educației vrea să plătească 735 de lei pentru un item de evaluare în cadrul platformei online de evaluare a elevilor și 2.084 de lei pentru o resursă educațională / Profesorii care au trimis până acum subiecte pentru examenele naționale nu au fost niciodată plătiți
Ministerul Educației a lansat în dezbatere publică ghidul pentru dezvoltarea platformei de evaluare online a elevilor, la clasă și la examenele naționale. Platforma va costa aproape 80 de milioane de euro, prin PNRR / Care sunt condițiile de participare la licitație
Evaluările elevilor, inclusiv cele făcute de profesori, la clasă, vor fi standardizate pe o platformă a Ministerului Educației / Va putea fi monitorizată evoluția elevului și generat un plan individualizat de învățare – proiect

5 comments
  1. 1.Directorii, directorii adjuncți, profesorii in specialitatea zilei de examen, diriginții claselor terminale din școlile de unde sunt elevii nu ar trebui să fie in zilele examenelor naționale in școalile definite ca centre de evaluare!
    2.Cei care au remarcat toate anomaliile apărute la rezultatele examenelor naționale au fost izolați sau puși să lucreze în zona irelevanței observațiilor (corecte!) pe care ei le-au facut!
    3.Regulile, regulamentele, procedurile, normele de aplicare etc. nu au fost suficient de clare, nici dublate de pedepse pentru cei ce nu le -au respectat!
    4.Nu există criterii de acordare a orelor pe disciplină, a dirigenției! Așadar, dl.director dă, ….apoi cere ,, spre binele școlii “, pentru ,,prestigiul ” ei lucruri care nu se cer!

    Examenele sunt necesare, dar trebuie să fie corect organizate!

  2. 700 de milioane de euro , deja știți cât face softul ?
    de asta ați crescut bugetul la educație , casa ajungă bănuții la pretenasi…
    alo , Ghiță , ai trimis tu un deviz lui deca ?

  3. Cred că ar trebui scoase manualele alternative. Nu este normal ca în același oraș, eleviii să învețe după manuale diferite la aceeași materie.
    Evaluările tuturor elevilor la sfârșitul fiecărui capitol ar trebui să se facă online cu subiecte elaborate la nivel național,biar notele să fie trecute in catalog. În acest fel notele din catalog nu ar mai fi umflate în funcție de prestigiul școlii. Sunt profesori care pun note doar pe portofolii sau le dau subiectele pentru lucrări și vin cu ele rezolvate de acasă. Acesta este motivul pentru care există foarte multe medii peste 9.50.
    Cum este posibil ca din 27 de elevi la o clasă să nu aibă nimeni nota 9, la fizică? Au în catalog toți câte 2 sau 3 note de 10. Dacă sunt foarte buni de ce nu merge nimeni la concursuri și olimpiade?
    Subiectele de la evaluările scrise, din timpul anului școlar, ar trebui să fie unitare la toate materiile, pentru toți eleviii din moment ce programa este unică la nivel național.
    Așa dispar notele umflate și pălăria din sistemul de învățământ.

    1. Asa vor parintii, numai de 9 si 10… ca asa sunt invatati elevii din gimnaziu( la licee bune). Daca vii cu cerinte mai complexe incep toti sa tipe ca e greu, ” nu intelegem”, incep cu reclamatii la director. Profesorul vrea si el liniste, nu tracasare! Asa ca cedeaza, face doar simplu si pune numai note mari. Altfel, ii platesti tu consumul nervos ??

      1. Corect. De cand cu bullyingurile directorilor pusi politici la adresa profesorilor, am abandonat orice idee de corectitudine, vocatie si bunatate in invatamant. Fac doar ce ma priveste pe felia mea, nimic in plus, nimic in minus si cant in struna tuturor cum ca ce buni sunt elevii nostri. Decat sa ma terorizeze directorul, mai bine ii fac jocul si am liniste sufleteasca. Altfel mi as iesi din minti. Destul.Nu mai am puterea din primii ani de invatamant de a ma opune rautatilor parintilor sau directorului ca sa imi fac corect profesia. Fie cum spun ei…fie cum vor ei…Nu-mi mai pasa pentru ca pur si simplu nu vreau sa ajung la spitalul de nebuni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

OFICIAL Regulile de angajare pentru cercetătorii din institute, actualizate după 21 de ani / Posturile vacante se ocupă doar prin concurs public / Rezultatele, CV-ul și lista publicațiilor candidatului câștigător se urcă obligatoriu pe site-ul institutelor

Regulile de angajare pentru cercetătorii din institute au fost actualizate după 21 de ani. Noua lege menționează că ocuparea posturilor vacante se va face exclusiv prin concurs public, iar institutele…
Vezi articolul

VIDEO Premierul Ciolacu: Este o problemă cu drogurile. Se vor lua măsuri drastice / Dacă o conducere a unui liceu consideră că un anumit copil trebuie testat, se coordonează cu părinții și se face acel test, spune acesta

Premierul României, Marcel Ciolacu, a declarat la Colegiul Tehnic Anghel Saligny din București că „este o problemă cu drogurile”: „Nu cred în testări în masă, este ceva care depășește, dar…
Vezi articolul

Consiliul Național al Elevilor și Asociația Părinților Edupart anunță că susțin proiectul de ordonanță al Ministerului Educației prin care sumele pentru decontarea transportului elevilor navetiști cresc de 4 ori

Organizațiile partenere ale Ministerului Educației – Consiliul Național al Elevilor și Federația Părinților Edupart – anunță că susțin proiectul de ordonanță care decontează naveta elevilor cu sume mai mari decât…
Vezi articolul

Noile reguli de transport pentru studenți cu 90% reducere la călătorii și abonamente ar putea fi adoptate joi, 7 septembrie, de Guvern. Până atunci, mai mulți operatori feroviari refuză aplicarea legii educației intrată în vigoare

Cel puțin 3 zile fără transport redus pentru studenți, după ce Guvernul întârzie să aprobe regulile de acordare a reducerii de 90%, deși legea învățământului superior care prevede această facilitate…
Vezi articolul