Platformă cu subiectele la concursurile și olimpiadele de Informatică din ultimii 23 de ani, lansată de elevi și studenți foști olimpici. Arhiva conține peste 1.000 de probleme și este gratuită

7.483 de vizualizări
Foto: © Fizkes | Dreamstime.com
O platformă online interactivă, unde elevii pasionați de informatică sau care se pregătesc pentru competiții școlare de profil pot rezolva problemele date la concursurile din ultimii 23 de ani, a fost lansată de elevi și studenți foști olimpici la Informatică, spun aceștia pentru Edupedu.ro. Ștefan Dăscălescu, fost student, care a contribuit la site, spune într-un scurt interviu că arhiva este deschisă și că numără peste 1.000 de probleme de la fazele județene, naționale și internaționale ale Olimpiadei Naționale de Informatică și nu numai.

Site-ul se numește Kilonova și a fost inițiat de un actual elev de clasa a XII-a, Alex Vasiluță, „care a gândit modul de dezvoltare, implementare, a codat platforma. În ultimii ani, în comunitatea noastră am reușit să încărcăm sarcinile din competiții, suntem 15-20 de oameni care contribuim cu probleme de la concursuri”, explică Ștefan.

„A existat un vid, erau inițiative când eram noi elevi în urmă cu 6-7 ani, apoi s-au stins și a fost nevoie de un restart pe care noi ca grup de pasionați l-am prins foarte bine”, a continuat Dăscălescu, absolvent de la Facultatea de Matematică și Informatică (FMI) a Universității din București.

„Efortul este cu atât mai remarcabil deoarece a implicat formatarea enunțurilor, a limitelor de timp/memorie dar și în multe cazuri scrierea unor programe de verificare (checkere) pentru problemele cu soluții multiple, fiindcă pentru o bună parte din aceste probleme aceste date s-au pierdut și nu mai existau nicăieri. Toate acestea în timp ce voluntarii au și scris soluții de 100 de puncte și au lucrat foarte multe tipuri de probleme”, a explicat recent fostul student într-o postare pe Facebook în care a anunțat lansarea platformei.

Sunt în prezent 1.600 de probleme pe site dintre care, în ultimele 3 luni, 1.000 au fost adăugate de elevii voluntari, potrivit acestuia. Platforma permite rezolvarea problemelor pe ea și primirea răspunsurilor după trimiterea lor, fiind interactivă și după modelul mediilor pe care s-au ținut la distanță, în ultima vreme, diferite concursuri. Este nevoie de crearea unui cont gratuit pentru a putea interacționa pe site.

Până la finalul anului, elevii implicați speră să termine de adăugat problemele de la alte concursuri precum Loturi, OMI Iași, Shumen, IOIT, EGOI, potrivit acestora, „pentru a ajunge sa completăm arhiva cu toate problemele care s-au dat vreodată la concursurile românești de informatică”.

Foto: captură – kilonova.ro

Pentru acces rapid, organizatorii au făcut și o listă cu câteva linkuri către seturile de probleme:

Pe lângă platformă mai există și două canale de Discord ale Kilonova și RoAlgo, „locuri unde comunitatea se adună și organizează concursuri, proiecte și multe alte activități interesante care cresc activitatea și îmbunătățesc procesul de pregătire al elevilor”, mai spune Ștefan.

Foto: © Fizkes | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Cu o zi înainte de Evaluarea Națională de clasa a II-a, Ministerul Educației anunță că rezultatele elevilor vor fi colectate cu o nouă aplicație digitală, care le va da profesorilor și învățătorilor acces rapid la date și la rapoartele pe clasă

Luni, 13 mai, începe Evaluarea Națională de la clasa a II-a, iar duminică la prânz Ministerul Educației anunță noutatea acestei ediții: colectarea datelor rezultate din evaluarea testelor scrise va fi…
Vezi articolul

Cum vor fi ajutați copiii cu CES, potrivit proiectului de Lege a învățământului preuniversitar. Părinții trebuie să aleagă una dintre formele de sprijin: Vouchere educaționale nou introduse sau alocația de hrană și cazarmament – surse

Toți copiii cu cerințe educaționale speciale (CES), inclusiv cei cu dizabilităţi, din școlile de masă sau speciale, de stat şi particulare vor putea beneficia vouchere educaţionale în cuantum fix sau…
Vezi articolul