Plata orelor remediale, nici la Paște, nici la Înălțare. Ministrul Educației promite din nou profesorilor care au făcut zeci de ore suplimentare cu elevii că „astăzi vor începe plățile”, dar doar „în județele care au raportat corect”

Sorin Cîmpeanu / Foto: ISJ Iași

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, promite din nou profesorilor care au făcut ore suplimentare, de remediere, cu elevii din clasele I-VIII că „astăzi (n. red. luni, 14 iunie 2021) vor începe plățile” pentru luna martie 2021, dar doar „în județele care au raportat corect”. Mesajul a fost transmis jurnaliștilor acreditați pe lângă Ministerul Educației.

Pe 14 iunie 2021 banii încă nu au ajuns la profesori, dar ministrul Cîmpeanu a revenit cu declarație: „astăzi vor începe plățile pentru orele remediale în județele care au raportat corect și au putut fi verificate, documentația fiind completă. Ministerul Educației a virat sumele aferente plății orelor remediale pentru toate județele încă de acum 3 săptămâni către UMPFE (Unitatea de Management Proiecte cu Finanțare Europeană)” (n. red. adică managerul proiectului, direcția din cadrul ministerului care se ocupă de acest proiect), a precizat Ministrul Educației.

„Cauzele întârzierii sunt legate de neconcordanțele constatate între datele comunicate de școli și cele raportate de inspectoratele școlare”, mai spune ministrul.

Nu sunt precizate detaliile raportărilor greșite sau de ce problemele sunt de fapt altele decât cea menționată de Liliana Preoteasa, directorul UMPFE, pe 12 mai, când spunea că problema este „tehnică” și constă doar în semnarea contractului.

Ministrul Educației a precizat pe 24 martie, la momentul declarației despre o posibilă plată până la Paște a sumelor, că este vorba despre „o estimare făcută pe Programul Operațional Capital Uman că în luna martie au fost organizate circa 14.600 de grupe și s-au desfășurat, în medie, 12 ore/grupă. Altfel spus, salarii în martie ar fi 1.752.000 lei.

Este vorba doar despre banii din programul Școala după școală, program finanțat din fonduri europene nerambursabile. Pentru profesorii de liceu, orele remediale sunt finanțate în 1.042 de licee din cele peste 1.700, prin programul ROSE, proiect finanțat dintr-un împrumut extern rambursabil.

Programul de ore remediale a debutat pe 8 martie, iar profesorii au fost înștiințați de către Ministerul Educației că “luna martie se pontează cu 15 ore, cele 5 ore (n. red. din prima săptămână până la demararea programului) se consideră absențe la care au dreptul elevii, deci se acordă finanțarea pe întreaga lună”, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro și publicat pe 15 martie.

Reamintim că orele remediale se plătesc profesorilor care fac aceste cursuri cu 100 de lei brut/oră, în limita a 20 de ore pe lună, potrivit ordinului de ministru care reglementează această plată.

“Cadrele didactice pot susține ore de remediere, acestea nu sunt introduse în EduSal, nu se cumulează cu norma de bază (nu este limitat numărul de ore, este conform Codului Muncii)”, potrivit documentului citat.

La orele remediale pot participa toți elevii din România din ciclurile primar și gimnazial, clasele pregătitoare, a I-a, a II-a, a III-a, a IV-a, a V-a, a VI-a, a VII-a, a VIII-a. Înscrierile se fac în regim continuu, iar actualizarea elevilor în grupele de remediale se face lunar, în ultima săptămână din lună.

Articolul este în curs de actualizare

Foto: ISJ Iasi

Exit mobile version