Plata burselor școlare pe timpul vacanței de vară 2023. Doar elevii cu burse de ajutor social primesc banii și când nu sunt cursuri / Condiție: să nu aibă mai mult de 20 de absențe nemotivate și să nu fie corigenți la mai mult de o materie

16.115 vizualizări
Foto: Freepik.com
Doar elevii cu burse de ajutor social primesc banii și pe timpul vacanțelor școlare, cum este perioada de vară dintre doi ani școlari, potrivit ordinului cu criteriile de acordare a burselor, în vigoare din septembrie 2022. Există și câteva prevederi pentru acești elevi, printre care și condiția de a promova anul școlar sau să nu repete anul școlar din alte motive decât cele medicale. Restul elevilor primesc burse de merit, performanță sau studiu doar pentru perioadele de cursuri.

Mai multe persoane au semnalat pe adresa redactie@edupedu.ro și pe pagina de Facebook faptul că nu au primit bursele în luna iulie. Potrivit celui mai recent ordin de ministru, care reglementează criteriile de acordare a burselor, ordinul nr. 5.379 din 2022, doar bursele de ajutor social se acordă și pe perioada vacanțelor școlare. Elevii care îndeplinesc criteriile pentru celelalte burse, adică burse de merit, de performanță sau de studiu, primesc banii doar pentru perioadele de cursuri, potrivit ordinului.

Bursele se acordă în fiecare an școlar, pe perioada cursurilor școlare, inclusiv pe timpul pregătirii și susținerii evaluării naționale de către absolvenții clasei a VIII-a, a examenului național de bacalaureat, a examenului de certificare a calificării profesionale și pe perioada pregătirii practice. Bursele nu se acordă pe perioada vacanțelor școlare, cu excepția cazurilor menționate la art. 20”, la articolul 20 fiind menționate bursele de ajutor social, potrivit articolului 3 din criterii.

Pentru elevii cu burse de ajutor social, ca să o primească, o condiție este și de a nu avea mai mult de 20 de absențe nemotivate și, în același timp, să nu fie corigenți la mai mult de o materie. De asemenea, beneficiază de bursa de ajutor social elevii eligibili care au terminat învățământul gimnazial și au fost admiși la liceu sau în învățământul profesional.

Bursele de ajutor social se acordă și pe perioada vacanțelor școlare. Nu primesc bursa de ajutor social pe perioada vacanței de vară:

  • elevii care nu au promovat anul școlar;
  • elevii care la sfârșitul anului școlar sunt corigenți la mai mult de o disciplină și au acumulat mai mult 20 de absențe nemotivate/an;
  • absolvenții învățământului gimnazial care nu au fost admiși în liceu/învățământ profesional, cursuri cu frecvență, într-o unitate de învățământ preuniversitar de stat;
  • elevii care repetă anul școlar din alte motive decât medicale”, scrie la articolul 20 din criteriile generale de acordare a burselor.

Edupedu.ro a scris aici despre criteriile complete de acordare a burselor în funcție de tipul lor și a prezentat modele de cereri pentru acordarea lor, care se depun de regulă la școli, la începutul anului școlar.

Cât pot primi elevii. Bursa de performanță, 500 de lei lunar

Bursele școlare sunt plătite obligatoriu pe data de 15 ale lunii pentru luna care a trecut, potrivit Hotărârii Guvernului nr. 1.138, publicată în Monitorul Oficial pe 14 septembrie 2022: „Bursele prevăzute la art. 1 alin (1) se plătesc la data de 15 a fiecărei luni, pentru luna precedentă”, prevede articolul 2 al HG-ului.

Cuantumul minim al burselor a fost în anul școlar 2022-2023 același ca în anul școlar 2021-2022, sumele au rămas neschimbate:

  • 500 lei, pentru bursa de performanță;
  • 200 lei, pentru bursa de merit;
  • 150 lei, pentru bursa de studiu;
  • 200 lei, pentru bursa de ajutor social.

Numărul elevilor care au luat burse sociale la finalul anului școlar 2022-2023 a scăzut cu aproape 7 mii, comparativ cu situația acestora de la începutul anului școlar, potrivit unor date centralizate ale inspectoratelor școlare consultate de Edupedu.ro. La nivel național, 380.697 de elevi au beneficiat de burse de ajutor social la începutul anului 2022-2023, iar la finalul acestui an au fost 373.699 de elevi beneficiari. Vezi mai jos, în articol, datele pe categoriile de burse. Detalii aici.

Informații de context. Bursele se plătesc pe numărul de zile de școală

În luna noiembrie 2022, Edupedu.ro a scris că mai mulți părinți și elevi au semnalat redacției faptul că pe luna septembrie au primit sume sub cuantumul minim pentru bursele de merit, studiu sau performanță, deși nicăieri în legislație nu este prezentat modul de calcul al acestor drepturi ale elevilor. “În afara burselor sociale, celelalte se plătesc pentru zilele de școală, doar bursele sociale să plătesc integral indiferent de numărul de zile de școală și pe toată perioada anului școlar. Așa a fost mereu. Nu se dau de anul acesta burse”, explică secretarul de stat din Ministerul Educației, Florian Lixandru, pentru Edupedu.ro. Detalii aici.

Remedierea plăților întârziate ale burselor elevilor, mai ales în mediul rural, unde ar fi decalaje și de 6 luni, a fost cerută de Federația Națională a Părinților (FNP) în două adrese trimise luni, 10 iulie, către Asociația Comunelor din România (ACoR) și Asociația Orașelor din România (AOR). Documentele remise Edupedu.ro sunt semnate de președintele FNP, Iulian Cristache, și vin pe fondul „sesizărilor primite de către federație cu privire la neacordarea integrală a burselor elevilor, în special în mediul rural, în unele localități înregistrându-se întârzieri de peste șase luni”. Detalii aici.

Citește și:
12 septembrie 2022 – OFICIAL Criteriile de acordare a burselor pentru elevi au fost publicate în Monitorul Oficial / Bursa rurală de 200 de lei pe lună nu se mai acordă liceenilor, iar în acest an școlar niciun elev de clasa a V-a nu va putea lua bursă de merit
18 noiembrie 2022 – Bursele elevilor se calculează în funcție de numărul de zile de cursuri sau de zile libere, care nu sunt prevăzute în structura anului școlar? Precizări de la secretarul de stat Florian Lixandru
18 noiembrie 2022 – Guvernul a alocat 196 de milioane de lei pentru bursele elevilor la rectificarea bugetară / Lipsa fondurilor ar putea fi motivul pentru care elevii nu au primit banii pe burse în octombrie

2 comments
  1. Dacă acești copii nu primesc burse și pe perioada vacanțelor, atunci nici profesorii să nu fie plătiți cât sunt în vacanțe.

    1. Profesorii trebuie să fie prezenți la muncă chiar și în vacanțele elevilor. Dumneavoastră ați merge la muncă fără să fiți plătită?
      Țineți cont data viitoare: nu e vina profesorilor pentru nealocarea banilor pentru burse!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Se modifică schimbarea. Ministrul Ligia Deca susține că elevii de clasa a IX-a vor avea bursele de merit calculate pe baza mediei de admitere, nu a celei generale din clasa a VIII-a, cum scria în draftul ordinului de ministru

O schimbare în draftul ordinului de ministru privind metodologia de acordare a burselor școlare a fost anunțată pe Facebook, de ministrul Ligia Deca, printr-un comentariu, fără explicații. Ea susține doar…
Vezi articolul

Casa Rusă din București anunță că a “sponsorizat” Olimpiada Națională de Limba Rusă din România și spune că a promovat burse „fără interviu” la universități din Rusia pentru copiii români, publicând fotografii cu aceștia. Organizatorii din Ministerul Educației spun că nu știu nimic de vreo „sponsorizare” sau de burse, ci doar că „s-au dat niște cărți” / Anunțul instituției rusești a fost șters

Casa Rusă din București, instituție controlată de guvernul rus și care promovează discursul Moscovei în mediile românești, a anunțat pe Facebook, într-un mesaj șters ulterior, faptul că a fost sponsor…
Vezi articolul

Corectare examene 2024. Ligia Deca anunță că a „rezolvat” eroarea din platforma digitală care permitea punctaje diferite pentru grile, de la profesori diferiți: „Dacă se găsesc diferențe la itemi obiectivi, lucrarea se întoarce la profesor”

Lucrările de la examenele naționale, precum Evaluarea Națională pentru elevii de clasa a VIII-a și Bacalaureatul 2024 se întorc la profesori, în platforma de corectare digitalizată, dacă sunt identificate diferențe…
Vezi articolul

Primarul Mihai Chirica le cere directorilor de școli din Iași să facă economii la consumul de agent termic și anunță controale. Sălile de sport nu vor mai folosite în afara activităților școlare

Primarul Iașului, Mihai Chirica, a cerut, luni, directorilor de unități de învățământ din municipiu să facă economii, în vederea scăderii consumului de energie electrică și termică. Edilul a declarat, în…
Vezi articolul