Planuri-cadru 2025. Profesorul Bogdan Petre: Ne doare că Geografia a rămas pe dinafară din trunchiul comun la clasele a XI-a și a XII-a, în momentul în care ni se spune de la Ministerul Educației că liceul trebuie să formeze abilități pentru viață

6.375 de vizualizări
Bogdan Petre / Foto: captură InfoEdu/ TVR Info
Excluderea Geografiei din trunchiul comun pentru clasele a XI-a și a XII-a în proiectele noilor planuri-cadru este în contradicție cu mesajele de la Ministerul Educației, potrivit cărora liceul ar trebui să formeze „abilități pentru viață”, a afirmat profesorul de geografie Bogdan Petre la emisiunea InfoEdu de la TVR Info.
  • Bogdan Petre predă Geografia la Colegiile Naționale „Matei Basarab” și „Gheorghe Lazăr” din București, iar din 2023 este inspector la Inspectoratul Școlar Județean Ilfov.

Profesorul a dat ca exemplu schimbările climatice, care au un impact direct asupra vieții, iar în acest context Geografia îi ajută pe elevi să își formeze o viziune asupra viitorului, afirmă el.

„Ce ne doare în primul și în primul rând este că am rămas pe dinafară din trunchiul comun la clasele a XI-a și a XII-a și nu în orice moment. În momentul în care ni se spune de la Ministerul Educației că liceul trebuie să formeze abilități pentru viață și în momentul în care noi vorbim acum din Bucureștiul celor 50 de zile cu strat de zăpadă dintr-o iarnă, din care n-a mai rămas niciuna. Statisticile climatice asta ne arată, că în București, într-o iarnă obișnuită, ar trebui să avem undeva la 50 de zile cu strat de zăpadă. Observăm cu toții ce se întâmplă de mulți ani. Cred că am rămas cu una la două ierni, din cele 50 de zile.

Revenind, este foarte important ca geografia să fie prezentă în planurile-cadru, pentru că ea este una dintre singurele discipline, dacă nu chiar singura, care îi vorbește copilului despre prezent și îi creează o viziune către viitor”, a precizat profesorul Bogdan Petre.

Informații de context

Proiectele de planuri-cadru pentru liceu 2025 au fost lansate în dezbatere publică pe 31 ianuarie, la ora 18:00. Ele prevăd noile scheme după care liceele își construiesc orarele pentru elevi și profesori. După acestea ar urma să învețe elevii care intră în clasa a IX-a în septembrie 2026, adică actualii elevi de clasa a VII-a (anul școlar 2024-2025). Reforma curriculară inițiată în 2012 ar fi trebuit să se petreacă la liceu pentru elevii care au început clasa a IX-a în 2020, tineri care au absolvit deja liceul în 2024, însă a fost amânată succesiv de politicieni.

Proiectul de reformă curriculară a stârnit reacții din partea profesorilor și specialiștilor în educație, care contestă unele dintre modificările propuse.

O schimbare controversată este eliminarea Geografiei din trunchiul comun la clasele a XI-a și a XII-a, decizie criticată de Facultatea de Geografie a Universității din București, care susține că disciplina este esențială în contextul schimbărilor climatice și al problemelor geopolitice​. Pe de altă parte, Societatea de Geografie din România a transmis o solicitare oficială Ministerului Educației pentru păstrarea disciplinei în curriculum​.

Președintele Academiei Române a acuzat o „nouă ofensivă contra istoriei și geografiei”, spunând că „«specialiștii» ministerului educației […] au scos istoria și geografia – cele două cenușărese ale materiilor școlare – din «trunchiul comun» (cu posibilitatea puțin probabilă ca școala să poată repara vag această nedreptate)”.

De asemenea, profesorii de Geografie din București și Ilfov au criticat eliminarea Geografiei la clasele XI-XII din proiectele de planuri-cadru 2025: „Geografia este, astfel, capabilă să educe temeinic generațiile viitoare pentru noul „mâine” care, cu siguranță, nu va mai arăta ca în prezent. Este de datoria noastră să nu aruncăm viitoarele generații în mrejele teoriilor conspiraționiste, ci să le oferim șansa unei educații temeinice, bazată pe știință și pe argumente”.

În urma acestor reacții, statutul Istoriei și al Geografiei în noile planuri-cadru pentru liceu va fi reanalizat, potrivit clarificărilor de la Ministerul Educației incluse în documentul „Puncte de vedere asupra principalelor observații exprimate în cadrul consultării publice privind planurile-cadru de învățământ liceal”.

Disciplinele obligatorii și opționale propuse în planurile-cadru de liceu ar trebui sa dezvolte competențele-cheie prevăzute de Profilul de formare al absolventului. Acesta corespunde în mod direct trunchiului comun, dar vizează indirect și curriculumul de specialitate și curriculumul la decizia elevului din oferta școlii. Profilul specific de formare al absolventului de liceu teoretic, tehnologic și vocațional completează profilul general de formare al absolventului de învățământ liceal și corespunde direct curriculumului de specialitate, se precizează în proiectul planurilor-cadru pus în consultare publică


4 comments
  1. Bună ziua! Bine ca au scos geografia și istoria din trunchiul comun, dar au lăsat religia la clasele aXia și aXIIa . La ce le foloseste elevilor?Planuri cadru făcute fără cap de niște personaje ajunse cu pile în minister și care probabil abia ca s au tarîit prin scoala.Rusine! Intenția este clara de a scoate generații de elevi tot mai puțin educați pt ca lipsa de educație face din ei niște oameni slabi, ușor de condus si manipulat de cei de la putere.

  2. Toti din ministerul de resort care nu au inghitit geografia, dar au mai avut si corijente au scos aceasta disciplina de la liceu. Ce ne trebuie sa mai stim de mediul natural, daca vrem sa tot poluam, sa taiem padurile si sa ne batem joc de teritoriul national. Nu trebuie sa stim nici marile probleme ale omenirii in materie de resurse. Caci nu le exploatam noi ci altii, prea mult patriotism adevarat strica, dar acceptam suveranismul analfabet.

  3. Da, cred ar trebui revizuite aceste planuri, mai ales acum, când vedem cât de importantă este poziția geografică și cât de mult contează să înțelegem care ne sunt elementele de vulnerabilitate și cele de favorabilitate, in noul context economic și geopolitic. Este nevoie de geografie, natura, spațiul geografic in care suntem, ne au salvat de multe ori de a lungul istoriei , generațiile care vin trebuie să știe specificul acestei țări, să înțeleagă că putem avea un viitor în acest spațiu. Geografia are multe de oferit, nu înseamnă doar înșiruiri de denumiri, cum cred, din păcate, unele persoane. Are un caracter profund interdisciplinar, formează competențe de sinteză și analiză care, la final, ne fac să înțelegem și lumea și locul nostru în lume.

  4. Da, pentru ca au lucrat la aceste planuri cadru toți neaveniți care spun ca elevii nu trebuie sa mai învețe mai nimic în a XI a și a XII a, doar sa se “specializeze” pentru facultate. Nimic mai fals, ei nu se specializează nici după 5 facultăți.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Au venit directorii cu zeci de dosare, spune Adrian Voica, liderul SIPA Muntenia, după ce Inspectoratul Școlar Argeș a convocat, miercuri, toți managerii de școli la o întâlnire la care să aducă toate dosarele aflate în instanță pentru sporul de condiții vătămătoare: Le-au zis să le lase și să semneze prezența

Adrian Voica, lider al SIPA (Sindicatul Învățământ Preuniversitar Argeșean – n.red) Muntenia, a declarat, pentru Edupedu.ro, că au venit directorii de școli cu „zeci de dosare” la întâlnirea de miercuri…
Vezi articolul