Cătălin Gherghe, decan al Facultății de Matematică și Informatică din cadrul Universității din București, a declarat, la emisiunea InfoEdu de la TVR Info, că ar fi lăsat matematica obligatorie pentru elevii de la liceele pedagogice, în ultimii doi ani de liceu. Potrivit proiectului cu planurile-cadru pentru liceu, la clasele a XI-a și a XII-a, Matematica a fost scoasă din trunchiul comun pentru elevii cu profil pedagogic.
„Din câte am înțeles, în clasele a XI-a și a XII-a, la liceele pedagogice nu se mai face matematică obligatoriu. Eu aș fi lăsat-o. Trebuie umblat apoi la programă, într-adevăr, pentru că nu trebuie să învețe neapărat ei integrale, dar trebuie să faci continuu. Matematica nu se face brusc, învăț într-o zi 10 ore și după aia nu mai învăț nimic. Deci, aici o distribuție a orelor către partea asta de pedagogie, repet, pentru că e foarte importantă”, a spus Cătălin Gherghe.
Conform proiectului Ministerului Educației, în trunchiul comun, elevii de la specializarea pedagogia învățământului primar au matematică doar în clasele a IX-a și a X-a. În ultimii doi ani de liceu, matematica a fost scoasă din trunchiul comun.
De remarcat este că elevii claselor a XI-a și a XII-a au disciplina „Matematică aplicată” în CDEOȘ (curriculum la decizia elevului din oferta școlii). Acest lucru înseamnă că elevii de la pedagogic, care aleg disciplina de mai sus, vor avea în ultimii doi ani de liceu o oră pe săptămână de matematică aplicată.
Liceenii de la pedagogic au în CS (curriculum de specialitate) o oră pe săptămână de „Aritmetică” la clasa a IX-a . În clasa a X-a, potrivit noilor planuri-cadru, au o oră pe săptămână de „Didactica specialității – matematică”, în CS. În clasele a XI-a și a XII-a, la disciplina „ȘTIAM” vor avea aplicații pentru clasele primare. Disciplina ȘTIAM va fi predată de profesorii de matematică/științe, conform proiectului cu planurile-cadru.
Profesorul Cătălin Ciupală a explicat ce înseamnă pentru o viitoare învățătoare să nu facă matematică în ultimii 2 ani de liceu: „Dacă ai o viitoare învățătoare care nu face deloc matematică în clasele a XI-a – a XII-a, se duce la facultate, nu face deloc matematică, dar face didactica matematicii, ce didactică să faci dacă tu nu ai nici măcar o bază? După aceea, se va duce în învățământul primar, unde va trebui să predea matematică și să predea niște concepte, astfel încât copiii respectivi să poată avea un viitor cât de cât în regulă. Păi dacă tu nu știi lucrurile acestea, dacă nu le-ai făcut, ce să poți preda, cum să poți preda, ce le poți explica copiilor?”.
- Proiectele de planuri-cadru pentru liceu 2025 au fost lansate în dezbatere publică vineri seară, 31 ianuarie, la ora 18:00. Ele prevăd noile scheme după care liceele își construiesc orarele pentru elevi și profesori. După acestea ar urma să învețe elevii care intră în clasa a IX-a în septembrie 2026, adică actualii elevi de clasa a VII-a (anul școlar 2024-2025). Reforma curriculară inițiată în 2012 ar fi trebuit să se petreacă la liceu pentru elevii care au început clasa a IX-a în 2020, tineri care au absolvit deja liceul în 2024, însă a fost amânată succesiv de politicieni.
- Proiectul de reformă curriculară a stârnit deja reacții din partea profesorilor și specialiștilor în educație, care contestă unele dintre modificările propuse.
11 comments
Mare păcat din toate părțile! Se ia șansa absolventului spre învățământ superior cu profil realist, sunt un dezavantajat al seriei 1973!Sa urmez sociologie la universitate, a trebuit să iau lecții particulare de analiza matematica. Un viitor profesor de matematica ar avea înclinație pedagogica mai mare decât un absolvent de liceu teoretic. Deci pierdere și pentru elev și pt sistem.
oamenii sunt diferiți, nu toți pot ințelege matematica. închideți-le drumul prin viață cu un examen eliminatoriu la această materie. Aici mă raportez strict la un tânăr care alege să studieze istoria. Este normalitatea voastră
Cind veți invata ca nu trebuie sa inventați apa calda,trebuie doar sa copiați sistemul de invatamint al unei tari care are cele mai multe premii la olimpiade internaționale,scoala noastră scoate doar analfabeți funcționali….TREZiTIVA
URGENT
La ce ne trebuie ca toată lumea să știe calcul diferențial? Integrale la toți liceenii?
Aberant!
Și mai sunt multe ….
E foarte bine, oricum era prea grea pentru tinerele generații. mai e nevoie însă de o ajustare: trebuie scoasă și de la ciclul primar.
Sunt absolventa de Școală Normala, 5 ani, prima promoție cu 5 ani după Revoluție. Din dragoste pentru matematică, am făcut Facultatea de Matematică, Univ București. Nu numai eu+ incă o colegă de clasă. Alte colegele au mers la Sibiu, era o secție de Psihologie aplicată cu admitere din matematică. Chiar dacă o învățătoare nu va preda derivate si integrale, consider ca este benefic a avea cunoștințe despre ele. Trebuie umblat la explicarea aplicabilitatii acestor concepte. Aici trebuie lucrat la toate nivelurile învățământului românesc. Copiii nu au xe face doar cu noțiunile teoretice. Nu vor simți niciodată dragoste pentru o materie dacă nu vor vedea la ce sunt bine noțiunile teoretice învățate. Inclusiv Facultatea de Matematică suferă mult la acest capitol.
la liceele pedagogice baza e metodica, nu o serie de teme care se studiază și nu ajuta la nimic…o idee foarte buna fara mate la pedagogic!!!
Alma, îmi pare rău dar spui enormitati. Am predat 15 ani cursul de metodica predării aritmeticii pentru învățământ primar studenților de la Științele educatiei. Majoritatea gândeau asemenea ție. Urmarea era ca majoritatea viitoarelor absolvente de Științele Educației avea probleme mari cu regula de 3 simplă și chiar metoda grafica. Ceea ce nu e deloc în regula. După comentariul tău îmi dau seama ca ai foarte probabil pana în 30 de ani și rezultate îndoielnice la matematica. Va place sau nu, matematica e singura care organizează gândirea în mod logic și nu s-a schimbat ca principii de sute și mii de ani. Toate rationamentele și noțiunile matematice care se învățau acum 100-1000-2000 de ani sunt valabile și azi. Tot ce merge în jurul tău inclusiv telefonul pe care citești mesaje și te uiți la tik – tok merge pe baza unor algoritmi matematici. Tot ceea ce faci e modelat de matematica de la inmutirea și diviziunea celulara la zborul rachetelor. În schimb toate regulile pedagogice învățate acum 30-40 de ani ni se explica ca erau niște porcarii și ca noile tehnici și metode sunt cele mai și mai… Deci trage singura concluzia care e învățătura cu adevărat valoroasa și ce e umplutura….
Felicitări!
Felicitări! Cea mai bună abordare despre importanța matematicii.
Păi cum nu are nicio bază, dacă studiază matematică în trunchiul comun pana în clasă a X-a și apoi în curriculum specializat în clasele XI-XII? Ce îi oprește pe profesorii de matematică să propună opționale în oferta CDEOȘ? Nu se poate face nicio reformă dacă cerem ca toate disciplinele să fie în trunchiul comun până în clasa a XII-a!