Federația Tinerilor din Constanța anunță că a depus plângere penală la Direcția Națională Anticorupție împotriva ministrului Tineretului și Sportului, Ionuț Stroe, “pentru mai multe fapte asimilate faptelor de corupție: abuz în serviciu cu folos patrimonial pentru altul, complicitate la abuz în serviciu cu folos patrimonial pentru altul și aderare la grup infracțional organizat”. Anunțul plângerii depuse la DNA a fost făcut și de Asociația Elevilor din Constanța, care susține că “prejudiciul se ridică la cel puțin 6 milioane de lei”.
La DNA au mai fost reclamați și Andra Costache, secretar de stat în Ministerul Tineretului și Sportului, Gabriel Carnariu, președintele Consiliului Tineretului din România, federație a fundațiilor pentru tineret care au preluat patrimoniul UTC, Mihai Dragoș, fost președinte, și Ticu Plăcintă, președintele Fundației pentru Tineret a Municipiului București, se arată într-un comunicat trimis către Edupedu.ro de către Federația Tinerilor din Constanța și Asociația Elevilor din Constanța.
Federația susține că, potrivit “informațiilor din presă, în anul 2019, Direcția Națională Anticorupție a început urmărirea penală împotriva lui Ticu Plăcintă, președintele Fundației pentru Tineret al Municipiului București, pentru modul în care a gestionat fostul patrimoniu al Uniunii Tineretului Comunist în București, respectiv prin transmiterea administrării acestui patrimoniu către o societate pe acțiuni pe care o controlează împreună cu fiul său – Tin Management Grup SA, după ani de zile în care presa a făcut anchete cu privire la situația acestui patrimoniu”.
Prejudiciul se ridică, conform procurorilor DNA, la aproximativ 6 milioane de lei pentru perioada 2012-2016.
În luna martie, Ministerul Tineretului și Sportului a pus în consultare publică proiectul regulamentului de aplicare a legii fundațiilor pentru tineret, care au preluat patrimoniul UTC. Acest regulament urma să asigure aplicarea legii prin instituirea unui control puternic din partea statului asupra activităților acestor fundații.
“Însă, la influența lui Ticu Plăcintă și Gabriel Carnariu, ministrul Ionuț Stroe și secretarul de stat Andra Costache au refuzat să finalizeze procedura de aprobare a regulamentului de aplicare, tolerând astfel în continuare încălcarea legii și furtul din patrimoniul destinat tinerilor”, acuză Federația Tinerilor din Constanța.
Aprobarea regulamentului de aplicare a Legii nr. 146/2002 este susținută și de Asociația Tinerilor din București (ATB), Liga Studenților Iași (LS Iași), Asociația Elevilor din Constanța (AEC), Asociația Elevilor din București și Ilfov (AEBI), Asociația Elevilor din Maramureș (AEM), Asociația Vâlceană a Elevilor (AVE).
Federația îi cere prim-ministrului Ludovic Orban “să garanteze că România mai este încă stat de drept și să ia toate măsurile de rigoare astfel încât Legea nr. 146/2002 care reglementează fundațiile pentru tineret să fie respectată, iar patrimoniul UTC să fie folosit în interesul tinerilor, și nu pentru îmbogățirea unora”.
George Farauanu, președintele Federației Tinerilor din Constanța, lansează “un ultim apel la ministrul Ionuț Stroe să se trezească la realitate și să înțeleagă că respectarea legii nu e o joacă. Regulamentul de aplicare a legii trebuie aprobat încă din 2003. Am început discuțiile cu Ionuț Stroe încă din decembrie 2019. Suntem în mai și regulamentul nu este încă aprobat, deși sta de 2 luni în consultare publică. Nicio întârziere nu mai este scuzabilă. Deja avem suficiente informații că acesta s-a înțeles cu reprezentanții acestor fundații pentru tineret să dea o ordonanță de urgență prin care cei care au delapidat patrimoniul UTC să fie albiți. Președintele Fundației pentru Tineret din Constanța este condamnată penal definitiv pentru fraudă cu fonduri europene. Ministrul se poate poziționa numai de partea legii sau în afara ei, cu consecințele de rigoare“.
„Patrimoniul fostei Uniuni a Tineretului Comunist (UTC) s-a constituit după 1944-1948 din patrimoniul fostelor organizații de tineret ale partidelor istorice și din cele ale fostelor organizații studențești care au avut un caracter anticomunist. După 1990, acest patrimoniu a devenit mărul discordiei între diverși lideri ai studenților, care ulterior aveau să parvină în politică, și «capitaliștii de cumetrie» care au devalizat imobilele fostului UTC, ambele categorii regăsindu-se ulterior în eșaloanele partidelor politice. Susținem demersurile colegilor noștri de la Federația Tinerilor din Constanța pentru că dorim ca patrimoniul UTC să nu încapă pe mâna unor așa-zise «fundații de tineret» și a liderilor lor care servesc unor interese partizane, politice și ideologice, neavând nicio legătură reală cu tinerii și asociațiile de studenți, elevi și tineret care ar trebui să fie adevărații beneficiari ai acestui patrimoniu. Astfel, reglementarea corectă a modului în care trebuie acesta administrat trebuie aprobată prin hotărâre de guvern numaidecât, pentru a încheia lunga așteptare de peste 17 ani, de când a fost adoptată legea 146/2002.” a declarat Diana-Alexandra Cristea, președinte Liga Studenților (LS IAȘI).
“Nu e prima data când îi solicităm domnului ministru Ionuț Stroe să aprobe regulamentul și să respecte legea. Sunt 18 ani în care legea a fost încălcată, iar fiecare persoana care a acceptat acest lucru este vinovată. Sunt aproximativ 6 milioane de lei care au zburat în toate părțile. E momentul ca autoritățile să se trezească și să respecte legea, altă soluție nu există.” a declarat Sabina Spătariu, președinte al Asociației Elevilor din Constanța.
“Sper ca organele judiciare să facă dreptate, tinerii trebuie să beneficieze de ceea ce este destinat tinerilor. Nu trebuie oferit gratuit acest patrimoniu către persoane dubioase și cu interese ce nu servesc sau nu se apropie de dorințele beneficiarilor direcți ale acestor centre. Salut prin această cale demersurile colegilor mei de a recupera patrimoniul prin orice mijloc prin care se poate face dreptate.” a declarat Alexandru Rădulescu, președinte al Asociației Elevilor din București și Ilfov.
“În cursul anului 2020 și alte organizații de tineri au susținut necesitatea aprobării Regulamentului de aplicare a Legii nr. 146/2002”, spun tinerii.