Plângere la DNA după neregulile de la admiterea 2024 la Facultatea de Arhitectură / Conducerea Universității „Ion Mincu” din București anunță că va face publice concluziile raportului de la controlul Ministerului Educației

6.300 de vizualizări
Foto: © Cateyeperspective | Dreamstime.com
Candidații nemulțumiți de cum s-a organizat admiterea la Facultatea de Arhitectură a Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” (UAUIM) din București în acest an au depus plângere la DNA, arată informațiile Edupedu.ro, confirmate de reprezentanții Direcției Naționale Anticorupție (DNA).

Miercuri la prânz, 7 august, părinții și candidații nemulțumiți de neregulile de la admiterea din acest an au mers la DNA pentru a depune plângerea cu privire la modul în care au fost notate lucrările candidaților și a fost organizată admiterea la Facultatea de Arhitectură a Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”.

  • Informația a fost prezentată și de TVR Info, care a transmis video live de la declarațiile de presă de după ieșirea de la sediul DNA.

În același timp, universitatea transmite într-un comunicat că „este dreptul legal al acestora de a se adresa prin plângere instituțiilor competente” și anunță că atunci când va primi rezultatele corpului de control al ministrului Educației, le va face publice. Detalii și informații de context, mai jos în articol.

Am fost admisă și apoi respinsă cu 6.95, duminică (n. red. 21 iulie), sărbătorisem. (…) Ăsta e visul meu și apoi aflu că am fost respinsă. Mi-am stricat viitorul, doi ani de meditații. A fost groaznic”, explică o candidată în reportajul TVR Info. Reprezentantul părinților care a făcut declarații de presă este citat acuzând că „erau în clădire, după examen, meditatori, care sunt persoane străine și nu au ce căuta într-o instituție în care se desfășoară un concurs”.

Acest concurs a fost organizat în afara legii, inclusiv metodologia lor (n. red. a reprezentanților universității) este încălcată la toate capitolele cu care ei se apără. Este o metodologie care are extraordinar de multe lacune. (…) Nu are cum un astfel de caz să rămână neanchetat și necercetat”, mai spune reprezentantul părinților.

Întrebat de reporteri dacă universitatea a mai discutat cu părinții și candidații nemulțumiți după reafișarea rezultatelor, reprezentantul a declarat că „ei s-au blocat în această instituție, spunându-ne că au făcut ce trebuia, ceea ce este inexact și neadevărat”.

  • După depunerea contestațiilor, comisia de contestații pentru admitere a descoperit că, din cauza unei erori umane de transcriere a rezultatelor, mai multe note de la proba de desen și portofolii nu corespundeau numelor candidaților.
  • Circa 70 dintre cei declarați inițial admiși au fost respinși. Au fost 737 de candidați care au susținut concurs la Facultatea de Arhitectură a UAUIM în acest an, potrivit tabelului cu rezultatele de la admitere. „O eroare la transcriere a decalat punctajele inițiale”, a explicat rectorul Moiceanu despre decalaj.
  • La o zi după ce Ligia Deca s-a întâlnit la Ministerul Educației cu părinții candidaților nemulțumiți de turnura situației, oficialul și-a trimis corpul de control la Universitatea de Arhitectură.
Universitatea „Ion Mincu”: Vom face publice concluziile raportului de la corpul de control

Conducerea Universității de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu” (UAUIM) a transmis într-un comunicat de presă obținut de Edupedu.ro că „a aflat din presă” despre faptul că a fost depusă la Direcția Națională Anticorupție (DNA) o plângere penală după reafișarea rezultatelor de la admitere acum două săptămâni.

Reprezentanții UAUIM susțin și că „după primirea raportului Corpului de control, universitatea va face publice concluziile acestuia”. În plus, o comisie internă analizează cauzele erorii și va propune măsuri, conform sursei citate. Comunicatul integral, redat mai jos:

Conducerea Universităţii de Arhitectură şi Urbanism “Ion Mincu” a aflat din presă despre plângerea depusă la DNA de către candidaţii care s-au simţit nedreptăţiţi în urma afişării listelor finale la concursul de admitere, după prima opțiune. Este dreptul legal al acestora de a se adresa prin plângere instituțiilor competente. În același timp, universitatea are obligația de a proceda în conformitate cu legea și a îndrepta neregularitățile intervenite în procesul de evaluare a lucrărilor, astfel încât rezultatele să reflecte în mod corect eforturile candidaților. Așa a procedat și până acum când, depistând o greșeală, a eliminat-o, afișând LISTELE CORECTE, în conformitate cu prevederile metodologiei de admitere.

Vă reamintim faptul că după descoperirea de către Comisia de contestaţii a erorii materiale care a condus la neconcordanţe între numele unor candidaţi şi notele obţinute de aceștia la concursul de admitere, conducerea universităţii a solicitat eliminarea erorii, corectarea listelor în consecinţă şi a procedat la publicarea acestora. Corpul de control al Ministrului Educaţiei a fost în universitate, analizând situaţia în detaliu. După primirea raportului Corpului de control, universitatea va face publice concluziile acestuia. De asemenea, aşa cum am anunţat, Consiliul de administraţie a numit o comisie internă care să analizeze circumstanţele producerii erorii şi să propună măsuri în consecinţă.

Conducerea universității”.

Citește și:
Admitere la Arhitectură 2025. Proba portofoliului ar putea fi eliminată, spune rectorul Universității „Ion Mincu” din București. Marian Moiceanu: Nu putem controla originea lucrărilor. Fără a face procese de intenție, vedem că există o industrie a portofoliilor cumpărate
Surse: Corpul de control al ministrei Educației, trimis la Universitatea de Arhitectură Ion Mincu, după ce Ligia Deca s-a întâlnit cu părinți nemulțumiți de neregulile de la admitere
Candidați la Arhitectură și părinți stau la coadă să-și vadă planșele de concurs, la Universitatea Ion Mincu, după reafișarea rezultatelor / Rectorul Moiceanu: Ei pot verifica notele de pe lucrări, sunt cele corecte. O eroare la transcriere a decalat punctajele inițiale
Nereguli la admiterea 2024 la Arhitectură, la Universitatea Ion Mincu din București. Rezultatele au fost publicate din nou marți, 23 iulie, după erori informatice la preluarea notelor – UPDATE / Zeci de părinți protestează

2 comments
  1. Am studiat gimnaziu la arte si liceu pe profil design si arhitectura. Am facut doi ani meditatii, un an cu un profesor de la Mincu. In 2007 problemele erau mult, mult mai complicate. Am luat mai putin de 5, cred ca 4 si ceva. Ar fi foarte trist sa aflu ca as fi putut lua in alta parte mai mult.
    E clar ca Mincu nu e ceea ce vrea sa para. Iar trecerea probei de admitere nu garanteaza absolvirea. Din cei care incep anul intai, mult mai putini absolva. Nu stiu daca procentul arata neaparat o calitate superioara sau poate o metodologie draconica zi de zi. Din fericire am trecut peste acel moment si am studiat altceva. Dar am stricat multe resurse si vacante ca sa ma pregatesc pt ceva ce nu s-a concretizat.
    Cea mai mare problema la facultatea de arhitectura in Romania este ca probele presupun notiuni echivalente cu cel putin 3-4 ani de studii la zi intr-o specializare care nu este accesibila tuturor si care tot nu garanteaza ca intri aau ca termini.

    Daca dupa liceu de arhitectura si design si pregatire specifica 2 ani tot nu am intrat, mi se pare ca ceva undeva e gresit. Nu cred ca e corect sistemul asta. Cine zice ca e, poate are un interes.

    Nu cred ca cineva poate spune ca e in mod clar o metodologie pe baza de meritocratie.
    As putea spune ca se vede si din cum raspund studentii care candideaza la arhitectura ca au o educatie distincta fata de cei care bajbaie la romana. Se vede ca depun efort.
    Nu trebuie sa fie admiterea la arhitectura ca o proba de supravietuire in jungla.

  2. Numarul anilor de pregatire(meditatie) nu ofera automat garantia reusitei la un examen daca subiectele nu sunt rezolvate corect, cine a trecut prin asta poate confirma!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Universitățile viitorului, prin ochii studenților: Tehnologia nu va înlocui campusul, dar va afecta mobilitatea, traseele educaționale vor fi mai flexibile, teme precum schimbările climatice vor deveni centrale – studiu UNESCO

Tehnologia va completa, nu va înlocui campusul studențesc, dar “mobilitatea se va transforma în conectivitate”, pe măsură ce instrumentele digitale ce permit studenților să se implice în comunitatea globală fără…
Vezi articolul