Plagiatul a devenit o normalitate pentru mediul academic românesc și un prilej pentru afirmarea publică de către rectori a susținerii imposturii și încălcării etice. “Procedura este clară: după emiterea ordinului de ministru de încetare a suspendării domnului Sorin Cîmpeanu din funcția de rector, dânsul revine la conducerea CNR”, a declarat pentru Edupedu.ro președintele interimar al Consiliului Național al Rectorilor (CNR), Diana Moș. Întrebată care este punctul său de vedere cu privire la revenirea lui Cîmpeanu, după plagiatul masiv dezvăluit de Emilia Șercan în cursul fostului ministru, Diana Moș a spus, pentru Edupedu.ro: “Este normal să revină în aceasta funcție atâta vreme cât a fost ales de către membrii CNR, continuându-și mandatul pentru care a fost ales”.
Diana Asinefta Moș este rectorul Universității Naționale de Muzică din București.
Doar 3 rectori, din 73, au anunțat public că nu îl susțin pe fostul ministru acuzat de plagiat: Marian Preda – Universitatea din București, Daniel David – Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și Remus Pricopie – SNSPA. Vezi aici detalii
Consiliul Național al Rectorilor are “73 de membri cu drept de vot”, iar comunicatul emis joi de această organizație, cu puțin timp înaintea demisiei lui Sorin Cîmpeanu din funcția de ministru al Educației, “a fost votat de majoritatea acestora”, a precizat vineri, pentru Edupedu.ro, președintele interimar al CNR, Diana Moș. De remarcat că șefa interimară a CNR nu a anunțat numărul exact al celor care au votat în susținerea fostului ministru acuzat de plagiat. Aceasta a indicat faptul că Sorin Cîmpeanu urmează să revină la conducerea CNR după plecarea de la minister, având în vedere că el s-a suspendat din funcția de rector – și, prin urmare, din cea de președinte al consiliului – pe perioada mandatului de ministru, timp în care funcția a fost ocupată prin rotație de alți membri.
- Amintim că joi, înainte ca Sorin Cîmpeanu să-și anunțe demisia, CNR emitea un comunicat de presă, care nu a fost transmis și redacției Edupedu.ro, în care, pe de o parte, organizația afirma că “susține valorile fundamentale ale eticii academice”, dar, pe de altă parte, considera “inacceptabil să fie aruncate în derizoriu cariere universitare și întregi comunități academice din România, astfel de acțiuni putând fi inițiate în scopuri total străine învățământului, eticii și moralei”. Comunicatul era semnat de Prof. Univ. dr. Diana Moș, rectorul Universității naționale de Muzică București. În scurtă vreme, trei rectori – al Universității Babeș-Bolyai, al Universității din București și al SNSPA – declarau pentru Edupedu.ro că nu au votat și nu au semnat comunicatul CNR – detalii aici.
Contactată vineri de Edupedu.ro, Diana Moș a precizat, prin intermediul mesageriei electronice, că “este adevărat că cei 3 rectori menționați de dumneavoastră nu au votat comunicatul”. E a arătat că forul pe care îl conduce interimar “are 73 de membri cu drept de vot. Comunicatul a fost votat de majoritatea acestora”.
- Edupedu.ro I-a solicitat Dianei Moș să precizeze dacă au fost și alți membri ai CNR care nu au votat comunicatul și care sunt aceștia, precum și o listă a rectorilor membri, însă până la publicarea acestui articol președintele Consiliului nu a transmis informațiile respective. Le vom publica în momentul în care le vom primi.
Pe de altă parte, întrebată care este procedura în privința conducerii CNR, având în vedere că Sorin Cîmpeanu a cedat președinția organizației pe perioada exercitării mandatului de ministru, timp în care poziția a fost ocupată prin rotație de mai mulți rectori, Diana Moș a precizat:
“Procedura este clară: după emiterea ordinului de ministru de încetare a suspendării domnului Sorin Cîmpeanu din funcția de rector, dânsul revine la conducerea CNR.”
Întrebată care este punctul ei de vedere cu privire la revenirea lui Sorin Cîmpeanu la conducerea CNR, având în vedere faptul că el și-a dat demisia din funcția de ministru în contextul acuzațiilor că a plagiat, Diana Moș, a spus:
- “Este normal să revină în aceasta funcție atâta vreme cât a fost ales de către membrii CNR, continuându-și mandatul pentru care a fost ales.”
Amintim că Sorin Cîmpeanu a fost ales în 2020 pentru al treilea mandat de președinte al Consiliului Național al Rectorilor, for condus anterior de Ecaterina Andronescu. Secretar general al CNR a fost ales în 2020, tot pentru al doilea mandat, Mihnea Costoiu, rectorul Universității Politehnica din București.
Sorin Mihai Cîmpeanu este rectorul Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti. În momentul desemnării lui în funcția de ministru, s-a suspendat temporar din funcția de rector, preluată interimar de Răzvan Ionuț Teodorescu.
Vicepreședinții CNR desemnați în 2020 (sursa):
- ABRUDAN Ioan Vasile – Universitatea “Transilvania” din Brașov
- AZAMFIREI Leonard – Universitatea de Medicină și Farmacie, Științe și Tehnologie ”George Emil Palade” din Târgu Mureș
- BREAZ Valer Daniel – Universitatea “1 Decembrie 1918 “ din Alba Iulia
- BÂRSAN Ghiță – Academia Forțelor Terestre ”Nicolae Bălcescu din Sibiu
- CAŞCAVAL Dan – Universitatea Tehnică “Gheorghe Asachi” din Iași
- CRISTUREANU Cristiana – Universitatea Creștină “Dimitrie Cantemir” din București
- DAVID Daniel – Universitatea “Babeș Bolyai” din Cluj
- ISTUDOR Nicolae – Academia de Studii Economice din Bucureşti
- JINGA Viorel – Universitatea de Medicină și Farmacie “Carol Davila” din București
- MOŞ Diana Asinefta – Universitatea Natională de Muzică din București
- NEGRICEA Iliuță-Costel – Universitatea Romano – Americana din Bucuresti
- PIRTEA Marilen Gabriel – Universitatea de Vest din Timișoara
- POPA Valentin – Universitatea Ștefan cel Mare din Suceava
- PREDA Marian – Universitatea din Bucureşti
- RADU Sorin – Universitatea “Lucian Blaga” din Sibiu
- SPÎNU Cezar Ionuț – Universitatea din Craiova
- VĂCĂREANU Radu – Universitatea Tehnică de Construcţii din București
Amintim că o anchetă semnată de jurnalista Emilia Șercan în pressone.ro a arătat că Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, și-a însușit prin plagiat – într-un curs de specialitate – 13 capitole publicate anterior în mod repetat sub semnătura altor doi profesori de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din București (USAMV-B). Ulterior, jurnalista a arătat că acel curs plagiat de Sorin Cîmpeanu era vândut studenților.
În apărarea sa, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a afirmat că materialele de lucrări practice “se partajează la nivelul colectivului” în “colective de mai multe cadre didactice care predau aceeași disciplină”. Acesta a comparat cursul plagiat de el cu instrucțiunile de la aparatul de cafea și a spus: “Nu se pune problema renunțării, nu are ISBN, nu există drepturi de autor pentru aceste lucruri. Deci, dacă dumneavoastră vă cumpărați un automat de cafea, nu există drepturi de autor pentru instrucțiunile automatului de cafea”.
În exclusivitate pentru Edupedu.ro, președintele Institutului Internațional privind Frauda Academică IRAFPA a declarat despre argumentele invocate de ministrul Cîmpeanu în fața acuzațiilor că a plagiat că în materialele de curs trebuie indicată mereu sursa, iar ISBN nu are legătură cu obligația citării.