PISA 2018: Mai mult de jumătate dintre elevii de 15 ani cred că nu-și mai pot îmbunătăți inteligența. În Estonia, 77% cred că și-o pot îmbunătăți

2.331 de vizualizări
Aproape 57% dintre elevii români de 15 ani care au participat la testarea PISA 2018 au declarat că sunt „de acord” și ”cred cu tărie” că “inteligența lor este ceva pe care nu îl mai pot schimba foarte mult”, arată Volumul III al Raportului Rezultatelor PISA 2018: „Ce înseamnă viața școlară pentru viața elevilor”. Media țărilor OECD arată că numai 37,4% dintre elevii statelor dezvoltate cred acest lucru. Iar în Estonia, țara din Uniunea Europeană cel mai bine clasată la testele PISA 208, doar 23% cred că nu își mai pot îmbunătăți inteligența.

PISA 2018 analizează „mentalitatea de creștere” (growth mindset) pe care o au elevii de 15 ani din cele 79 de țări și economii în care s-a desfășurat testarea.

În România, 56,7% dintre elevii de 15 ani au declarat că „sunt de acord” sau că ”sunt în acord puternic” cu următoarea afirmație: „Inteligența ta este ceva pe care nu îl mai poți schimba foarte mult”.

(La PISA 2018 au participat 5.075 de elevi din țară, iar rezultatele sunt reprezentative pentru populația de 15 ani a României, potrivit OECD).

Mentalitatea de creștere, sau teoria incrementală a inteligenței, este convingerea că abilitățile și inteligența cuiva se pot dezvolta în timp. Ea este în contrast cu mentalitatea fixă, care înseamnă credința că cineva este născut cu un anumit nivel de inteligență și cu anumite abilități.

Estonia are 77% dezacord și dezacord puternic pe expresia amintită.

Ce spun datele OECD:

– A majority of students disagreed or strongly disagreed with the statement “Your intelligence is something about you that you can’t change very much”, on average across OECD countries. However, at least 60% of students in the Dominican Republic, Indonesia, Kosovo, the Republic of North Macedonia, Panama and the Philippines agreed or strongly agreed with that statement.
– On average across OECD countries, students who disagreed or strongly disagreed with the statement “Your intelligence is something about you that you can’t change very much” scored 32 points higher in reading than students who agreed or strongly agreed with the statement, after accounting for the socio-economic profile of students and schools.
– On average across OECD countries, holding a growth mindset was positively associated with students’ motivation to master tasks, general self-efficacy, learning goals and perceiving the value of schooling; it was negatively associated with their fear of failure.
– The relationship between endorsing a growth mindset and reading performance was generally stronger amongst socio-economically disadvantaged and immigrant students than amongst advantaged and non-immigrant students, respectively.
– In about half of education systems, students who exhibited a growth mindset were more likely than students who held a fixed mindset to expect to complete a university degree, after accounting for socio-economic status, gender, immigrant background and reading performance.

SURSA: pexels.com

 


1 comment
  1. Pentru ca elevii vad in jurul lor ca modelele sociale sunt numai mafiotii, infractorii, violentii, evazionistii, tradatorii, perversii etc. Iar oamenii cu statura verticala, demnitate, morala sunt de obicei umiliti, batjocoriti si eliminati din prim plan de primii. Ce modele sociale are spre exemplu mass media din Romania? Pitipoancele si derbedeii care nu produc aaaabsolut nimic altceva decat senzatii si starnesc instincte primare. Pai si atunci? Copiii nu sunt interesati sa se cizeleze in vreun fel. Poate doar daca au in spate niste parinti mai acatarii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
Cheltuielile unei familii cu Educația: comparația cu ceilalți ani

INFOGRAFIC Costul mediu asociat educației a crescut în timpul școlii online – evaluare Salvați Copiii / Mai mulți bani pe echipamente, mâncare și servicii Școală după școală

Școala online a presupus costuri medii în creștere pentru majoritatea părinților participanți la o cercetare realizată de organizația Salvați Copiii România. Potrivit acesteia, respondenții estimează că au plătit, în medie,…
Vezi articolul

Cu bac, fără bac sau cu altfel de bac: școlile de asistente medicale, unde învață peste jumătate dintre elevii de postliceală din România, prinse între scandaluri vechi, voturi politice, lipsa de reformă și nevoia de a da o șansă câtorva zeci de mii de tineri

Când, în urmă cu o săptămână, deputații au respins un proiect de lege care urmărea ca asistentele medicale să aibă bacalaureatul, inițiatorul acelui proiect aprecia că “nu există un motiv…
Vezi articolul

GRAFIC Pandemia adâncește criza natalității: românii n-au făcut mai mulți copii cât au stat închiși în case, în primele luni de pandemie, arată datele INS. La fel s-a întâmplat în Franța, Italia sau Spania. Specialist în demografie: De fapt unora le este greu să stea împreună tot timpul

Începutul perioadei de lockdown dur din primăvara anului trecut a fost singurul moment asociat unei creșteri a natalității, în pofida așteptărilor că retragerea oamenilor în case, din cauza pandemiei, urma…
Vezi articolul