Mai mulți elevi calificați la etapele naționale ale Olimpiadelor naționale de Biologie, Chimie și Geografie au fost anunțați că nu se mai regăsesc pe listele elevilor participanți la fazele pe țară, din aprilie, potrivit surselor Edupedu.ro. Elevii și profesorii ar fi sesizat diferențele de pe listele primite în tabele centralizate de la Ministerul Educației prin inspectorii școlari, fără alte precizări de la centru.
Decizia a fost luată de Ministerul Educației după ce instituția ar fi uitat să ia în calcul, pentru numărul de locuri totale, un întreg sector din București, cel puțin în cazul Olimpiadei Naționale de Geografie (ONG), arată informațiile Edupedu.ro.
Cu alte cuvinte, locurile elevilor calificați, validați de inspectoratele școlare și apoi anunțați că sunt calificați, adică merg mai departe la etapele naționale care vor avea loc în luna aprilie, au fost luate prin redistribuire către alți elevi din țară.
În cazul Olimpiadei Naționale de Chimie (ONCh), mai mulți elevi din județele Suceava și Mureș, de exemplu, ar fi fost tăiați de pe liste fără nicio explicație, conform surselor citate.
„Copilul știe că a fost calificat și după câteva ore sau a doua zi îl suni că nu mai merge. Să ne punem în pielea copilului și a părintelui. Te apucă durerea de cap, pentru ei este un șoc, pentru că vorbim de o competivitate mare.
Sunt copii care înțeleg de regulă dacă undeva nu este locul lor, dar nu este cazul și acum. Au fost pe liste, validați, și așteptau să petreacă o săptămână printre cei mai buni luna viitoare la olimpiadă”, spune o sursă pentru Edupedu.ro.
În plus, la Olimpiada Națională de Chimie (ONCh) ar exista în acest moment și probleme în ceea ce privește bugetarea competiției. Ministerul Educației ar fi pregătit finanțarea pentru circa 200 de participanți, în condițiile în care sunt așteptați peste 300.
Numărul mai mare de participanți rezultă după ce elevii de clasa a VII-a care participau, prin tradiție, la concursul dedicat „Raluca Rîpan”, au fost incluși în olimpiada „mare” (ONCh), după tăierea concursului național din listele de concursuri organizate în 2024.
În paralel, un elev din județul Prahova care ar fi marcat neregulamentar răspunsurile în căsuțele de pe lucrarea de la Olimpiada de Biologie s-a calificat la națională pe locuri suplimentare, după intervenția Ministerului Educației.
Edupedu.ro a relatat pe larg cazul elevului care ar fi refuzat în timpul probei să schimbe modalitatea de notare a răspunsurilor și pentru care Comisia județeană de organizare a Olimpiadei a recorectat lucrarea fără ca elevul să mai depună contestație.
În cazul lui, Comisia națională a competițiilor școlare, a analizat decizia și a decis introducerea lui pe listele suplimentare de calificați după ce mama acestuia a depus un memoriu la Ministerul Educației – detalii aici.
- Președintele Comisiei Naționale pentru Coordonarea competițiilor școlare este secretarul de stat Florian Lixandru, potrivit informațiilor Edupedu.ro. Numele său apare și la Olimpiada de Geografie 2024 unde pentru o solicitare a unui părinte, Lixandru a trimis inspectoratelor școlare o adresă prin care era permisă participarea elevilor la două olimpiade în aceeași zi.
Foto: © Vladek | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.