Ping-pong cu elevii olimpici și profesorii. Secretarul de stat Lixandru anunță inspectoratele școlare cu jumătate de zi înainte că elevii înscriși la Olimpiada de Limba engleză, de sâmbătă, pot participa și la Olimpiada „Lectura ca abilitate de viață”, care are loc în aceeași zi / Profesorii susțin că listele cu participanții sunt finalizate de o săptămână – surse

12.265 de vizualizări
Foto: ICHO 2023 via Flickr Album
Profesorii de limba română și engleză au fost anunțați cu jumătate de zi înainte că elevii care participă sâmbătă, 16 martie, la Olimpiada de limba engleză, pot participa și la Olimpiada „Lectura ca abilitate de viață” – etapa județeană, dacă vor acest lucru, putând să susțină proba la OLAV în aceeași școală, de la 12:30 sau 13:30, în funcție de clasa în care sunt. Posibilitatea a fost dată prin adresa de vineri prea târziu, spun mai mulți profesori pentru Edupedu.ro, pentru că au definitivat listele împreună cu inspectorii școlari de specialitate de peste o săptămână.

Cu alte cuvinte, elevii au avut de făcut alegerea de a se înscrie doar la o olimpiadă județeană, fără să știe că pot participa la amândouă. Mai mulți profesori au explicat pentru Edupedu.ro sub protecția anonimatului că adresa dată de secretarul de stat din Ministerul Educației Florian Lixandru vine tardiv și că machetele pe care le-au avut de completat au avut termen de trimitere către inspectorii de specialitate în prima săptămână a lunii martie. Potrivit profesorilor, adresa ar fi inaplicabilă, pentru că mai mulți inspectori școlari le-ar fi comunicat că nu mai au cum să-i adauge pe elevi tocmai cu o zi înainte și la o a doua olimpiadă.

Amintim că, potrivit adresei, elevii ar urma să rămână pentru proba de OLAV de sâmbătă, 16 martie, în aceeași școală, fără să poată ieși din centrul de concurs. Noutatea a apărut după „numărul mare de solicitări din partea părinților” de elevi aflați în situația de a alege între cele două competiții, mai scrie în documentul obținut de Edupedu.ro, trimis către inspectoratele școlare vineri după-amiază, 15 martie.

Conform documentului, ambele olimpiade județene încep de la ora 10:00 și durează trei ore în cazul OLAV și două sau trei ore în cazul Olimpiadei de engleză, în funcție de clasă – VII-VIII sau IX-XII. Elevii ar urma să aibă 30 de minute pauză în care nu părăsesc centrul de concurs și nu comunică cu exteriorul și susțin pentru alte trei ore proba de la OLAV.

  • De precizat că este vorba de elevi de gimnaziu și de liceu care vin din mai multe părți ale județelor de la primele ore ale dimineții și nu este clar cum vor avea acces la apă și mâncare de la ora limită de intrat în săli, 09:30 și până după ora 16:00.
Profesori: „O adresă inutilă” / „Soluția o putem privi totuși bine”

„Am aflat de adresă și este inutilă pentru că copiii nu au știut că pot merge la amândouă și mi-au spus „doamna, vrem totuși să ne testăm nivelul de engleză, mergem acolo”. Și au ales olimpiada de engleză în locul ”Lecturii ca abilitate de viață”, n-am avut decât să comunic decizia inspectorului de română să-i scoată de pe liste. E o adresă inutilă, faptul că a venit vineri când sâmbătă dimineață am elevi cu care plec de la ora 7 pe drum și ar fi vrut să participe, dar nu s-au mai pregătit, îi cam frustrează”, explică o profesoară de limba și literatura română pentru Edupedu.ro sub protecția anonimatului.

„Nu cred că s-a gândit cineva la copii și că trebuie să stea atâtea ore fără să poată ieși să mănânce. Bineînțeles că dacă vor avea profesori supraveghetori care se gândesc la ei, vor putea să dea o fugă după câțiva covrigi și o apă. Dar consider că nu e altceva decât altă organizare pe genunchi. Soluția o putem privi totuși bine, au mai fost situații, deși mă îndoiesc de cât de eficientă este – câți elevi se mai încumetă să rămână mâine după-amiază având această posibilitate, dacă au aflat așa de târziu de ea și nu am mai făcut pregătiri după ore pentru concurs?”, spune un alt profesor.

„Ar putea rămâne, dar doar de exercițiu, asta dacă rezistă, vedem mâine la școala centru cum pentru că nu i-am mai putut adăuga pe listă. Oricum încercăm să plecăm cu mici provizii la noi și asta rămâne de verificat, dacă vor putea păstra sandvișuri cu ei în sală. Pentru că n-au voie să iasă în jumătatea de oră „de pauză” conform precizărilor”, a contnuat același profesor, sub protecția anonimatului.

Context. Adresa de vineri după-amiază face parte dintr-un șir de mai multe adrese recente semnate de secretarul de stat din Ministerul Educației pentru învățământ preuniversitar Florian Lixandru, adrese care au modificat succesiv orele de începere pentru elevii de la Olimpiada Națională de Geografie (ONG), etapa județeană de duminică, 17 martie. Din sursele Edupedu.ro, documentul ar putea fi cel puțin a treia din această săptămână. Dacă mai știți și despre alte adrese, ne puteți scrie pe redactie@edupedu.ro.

De precizat că planificarea olimpiadelor școlare 2024 a fost publicată pe 29 ianuarie, cu întârziere, în ea menționându-se printre altele orientativ lunile în care se permite susținerea etapelor pe școală, deja susținute de elevi la momentul publicării calendarului oficial. Mai mulți profesori au semnalat după apariția calendarului olimpiadelor școlare 2024 că sunt suprapuneri ale olimpiadelor. Cu toate acestea, ajustări ale acestor suprapuneri nu s-au făcut până acum, existând doar încercarea de reglare a lor prin adrese de acest tip.

Citește și:
Ora de începere a olimpiadei „Lectura ca abilitate de viață” 2024, etapa județeană, decalată sâmbătă la prânz pentru elevii care participă și la olimpiada de Limba engleză / Elevii susțin proba în aceeași școală dacă au depus o cerere – DOCUMENT
Peste 10 olimpiade școlare județene au loc în finalul de săptămână 16-17 martie, printre care Geografia, Istoria, OLAV, Limba engleză – scris, Biologia, Informatica. Regulile de descărcare a subiectelor și baremelor pentru centrele de concurs 2024 – DOCUMENT
Brambureală cu elevii și profesorii, orchestrată de secretarul de stat Florian Lixandru: Olimpiada de Geografie, faza județeană, va începe pentru toți elevii duminică la ora 9:00 – DOCUMENT
Solicitarea care a dus la schimbarea peste noapte a orei de începere pentru olimpiada județeană de Geografie, pentru toți elevii de clasa a VIII-a, a fost făcută pentru un singur elev, direct la cabinetul secretarului de stat Florian Lixandru
Modificare peste noapte la Olimpiada Națională de Geografie, etapa județeană de duminică, 17 martie: doar elevii de clasa a VIII-a din toată țara vor da concursul de la ora 13:00, în timp ce toate clasele celelalte susțin proba scrisă dimineața / Lixandru, ME: Am avut o solicitare a unui părinte

14 comments
  1. Citesc de ceva vreme informatiile publicate pe acest site si am constatat cu mare tristete ca domnul secretar de stat Florian Lixandru este complet paralel cu sistemul de invatamant preuniversitar si ca domniei sale ii datoram muuulte abrambureli nefiresti, frustrante si dezechiibrante din aceasta sfera educationala. Poate daca ar cobori printre noi, muritorii de rand sa afle cum este realitatea, si nu numai dumnealui, si altii asemenea din acest minister care numai al educatiei nu este, poate s-ar mai echilibra ceva. Atat copiii nostri, cat si profesorii sunt de plans pentru ca persoane ca acest domn secretar de stat au putere de decizie intr-un minister extrem de important pentru tot ceea ce inseamna viitorul tarii. Unde sunt oamenii care inteleg cata munca intelectuala, cat efort depun atat copiii, cat si profesorii care-i pregatesc pentru participarea la aceste olimpiade? De ce vrea actuala conducere a Ministerului Educatiei sa distruga materia cenusie din aceasta tara, umilindu-i exact pe copiii care muncesc si invata, in timp ce pe violatori sau batausi ii protejeaza sub imperiul unor legi absolut hilare.

  2. Pentru că mai am bun simț, voi avea un limbaj politicos: încetați cu atacurile la adresa profesorilor. Brambureala nu a apărut din cauza lor. Adresa privind posibilitatea susținerii OLAV sâmbătă, cu precizarea că este necesară o cerere, a ajuns în școala în care predau vineri, la 16,05. Tonul era destul de imperativ, se solicita transmiterea unei situatii până la ora 20 (?! ). Adresa era înregistrată la ISJ în data de 15 , prin urmare aceeași zi. Presupun că a ajuns în inspectorat cel mai devreme la ora 15,30. După cum se știe, sâmbătă și duminică s-a desfășurat etapa județeană la mai multe discipline, ceea ce înseamnă comisie, supraveghetori etc. Treabă de la 7 dimineața până undeva la ora 21-22. Eu am fost doar asistent astăzi, duminică , la biologie: am plecat de acasă la ora 8, m-am întors la ora 2,30.
    Să ceri vineri după-amiază , pe repede – înainte, dublarea procesului ( organizare, asistenți ) , mi se pare curată nesimțire. Asemenea haos la nivel de minister, nu am crezut că voi vedea/ trăi.

  3. Ceea ce demonstrează, ca de multe alte dăți, că cei de sus, din minister, sunt rupți de realitatea din școală. De absolut orice: olimpiadă, evaluare națională, simulare bac, programe școlare, manuale vechi, atitudinea elevului față de școală, etc, etc, etc …Nimic din ce se transmite de jos în sus nu ajunge la ei sau mai bine zis NU LE PASĂ. Trist, foarte trist.

  4. Este inadmisibil!
    Copiii s-au pregătit , s-au calificat, si-au câștigat locul, dar pentru a participa la ambele olimpiade judetene trebuie sa facă cerere. Soluția oferita foarte târziu de Minister după gafa de a programa ambele olimpiade în aceeași zi.
    MinisterulGafelorSiDezorganizării

  5. Nu pot să cred că acest domn, Florin Lixandru, este profesor și în plus, coordonator la nivel înalt a destinelor elevilor și cadrelor didactice. În loc să fie empatic, să aibă viziune, să fie un bun organizator, dă dovadă de lipsă de profesionalism, că ia decizii pe genunchi, că pur și simplu nu-i pasă de copii și profesori. Creează haos și semnează. Îmi imaginez cum a lucrat până acum, ca profesor la catedră, cu teme date la întâmplare și chiar predare-evaluare, în funcție de ce-i spune un părinte. Este trist că elevii noștri nu mai au modele nici în profesori. Ar da dovadă măcar de bun simț dacă și-ar da demisia, fie și din motive personale.

  6. Toți incompetenții din Minister sunt numiți politic, sunt incompetenți și nu le pasă de nimic!
    Nu trebuie sa ne mai mirăm de faptul că,majoritatea tinerilor preferă să studieze și să profeseze în străinătate!
    Rușine Domni și Doamne din Minister care vă bateți joc de copiii noștri!
    Bunul Dumnezeu să vă ierte căci….habar nu aveți cât de incompetenți și mizeri sunteți!

  7. Pai seara anunta ca se poate la ambele daca s-a facut cerere in prealabil??? De noaptea mintii. Elevul trebuia sa aiba o clarviziune cu deciziile din viitor ale acestui idiot? Cine naiba il mai tine pe-asta?

  8. Acasă, incompetenților din Minister !!
    Dar nu aveți atâta demnitate, doar un tupeu imens!
    Rușine să vă fie !!

  9. Doamne ferește… ce brambureala.. sunt în situația în care băiatul meu s-a calificat la ambele , atât OLAV, cat și olimpiada de engleză. A trebuit să aleagă la una din ele, iar acum, în această seară, aflăm ca se va putea participa la ambele dacă s-a făcut cerere în acest sens. Păi când?? Este inadmisibil ce se întâmplă.. este haos în organizarea acestor olimpiade.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Daniel David: Ordinul ce obligă universitățile să verifice toate tezele de doctorat de după 1990 nu oferă “un câștig clar” / Tezele persoanelor cu funcții publice “ar trebui verificate cu prioritate”

Ordinul de ministru ca universitățile din România să verifice toate tezele de doctorat susținute după 1990 “nu are cum să ajute” și chiar poate afecta imaginea internațională a universităților de…
Vezi articolul

Cum alegi profesorul de engleză potrivit pentru copilul tău / Fiecare elev are propriul stil de învățare, caracter și interese, iar capacitatea de a asimila o nouă limbă este influențată de emoții (P)

Vrei ca fiul sau fiica ta sa învețe engleză? Ei bine, primul lucru pe care trebuie să-l faci este să găsești un profesor bun. Acesta poate face diferența între sentimentele…
Vezi articolul

Avocatul Poporului cere Ministerului Educației să spună cum va aplica ordinul privind obligativitatea școlii online – de unde bani pentru terminale, când vor fi instruiți profesorii, ce se întâmplă la sate

Avocatul Poporului a adresat, vineri, Ministerului Educației o serie de lămuriri privind modul cum va aplica ordinul referitor la obligativitatea școlii online. Instituția spune că a primit mai multe sesizări…
Vezi articolul