Piesa “Zonă minată”, a Teatrului pentru copii “Gong” din Sibiu, în premieră la Festivalul Național de Teatru din București / Dramaturgul Mihaela Michailov: Educația prin artele performative este una dintre cele mai transformatoare forme de cunoaștere

148 de vizualizări
Teatrul Gong din Sibiu / Foto: www.festivalultanar.ro
Teatrul pentru Copii şi Tineret “Gong” Sibiu va prezenta joi premiera spectacolului “Zonă minată” în regia Simonei Ţăruş, la Liceul Teoretic “Tudor Vladimirescu” din Bucureşti, în cadrul Festivalului Naţional de Teatru (FNT), informează un comunicat de presă remis Agerpres.

Spectacolul de la Bucureşti va avea două reprezentaţii, joi, 10 noiembrie, de la 12:00 şi 13:20, cu sprijinul UNITER şi Primăria Municipiului Bucureşti prin ARCUB. Acest spectacol este creat special pentru a fi jucat în sălile de clasă, fiind o co-producţie în parteneriat cu Asociaţia Română pentru Promovarea Artelor Spectacolului (ARPAS).

  • La Sibiu, spectacolul va avea zece reprezentaţii gratuite, cu circuit închis, la Colegiul Naţional “Octavian Goga”, Colegiul Naţional “Samuel von Brukenthal”, Colegiul Naţional “Gheorghe Lazăr” şi la Liceul de Artă. Proiectul va fi reluat la anul şi este disponibil pentru programări în oricare din liceele din Sibiu, la cerere.

“Zonă minată” de Pamela Durr în traducerea lui Ciprian Marinescu are la bază interviuri cu supravieţuitori ai conflictelor sângeroase din Balcani din anii 90 şi încearcă să familiarizeze publicul tânăr cu istoria recentă a Europei. Jasna şi Emina sunt prietene. Nu le-a păsat niciodată că una dintre ele provine dintr-o familie sârbă, iar cealaltă dintr-o familie bosniacă. În 1992, când izbucneşte războiul în Iugoslavia, cele două fete sunt despărţite. Sarajevo e sub asediu, Belgrad încă e sigur. Cine evadează acolo e un duşman pentru croaţi şi bosniaci. După o fugă care le pune în pericol viaţa, cele două prietene se reîntâlnesc în Germania. Poate prietenia lor să reziste? Spectacolul regizat de Simona Ţăruş le aduce în prim – plan pe tinerele actriţe Oana Brânzan şi Mădălina Iagăr, într-o montare emoţionantă recomandată elevilor de liceu, se arată în comunicat.

Dramaturgul Mihaela Michailov: Educația prin artele performative este una dintre cele mai transformatoare forme de cunoaștere

“Prezenţa unor spectacole de teatru în şcoli şi licee, prezenţa unor artiste şi artişti în mijlocul celor care cresc astăzi inundaţi de un flux informaţional continuu, conectaţi non-stop la o varietate de conţinuturi şi imagini, reprezintă un mod de interacţiune directă, generatoare de relaţii vii, de contexte de socializare care nasc întrebări noi. Educaţia prin artele performative este una dintre cele mai transformatoare forme de cunoaştere şi de experimentare a unor situaţii de viaţă necunoscute, paradoxale, stimulative. Este laboratorul în care, prin imaginaţie, explorăm lumi necunoscute nouă, lumi posibile, lumi revelatoare”, a declarat dramaturgul și criticul de arte ale spectacolului Mihaela Michailov, potrivit comunicatului.

Cea de XXXII-a ediţie a Festivalului Naţional de Teatru are loc în perioada 5 – 13 noiembrie, reunind o selecţie coordonată sub tema “Graniţe fragile. Istorii fluide”. Anul acesta, în premieră, Festivalul Naţional de Teatru găzduieşte un amplu modul educaţional, structurat pe două paliere: spectacole şi ateliere dedicate publicului tânăr.

Teatrul pentru Copii şi Tineret “Gong” Sibiu este o instituţie publică de spectacole ce îşi desfăşoară activitatea sub autoritatea Consiliului Local Sibiu şi a Primăriei Municipiului Sibiu.

Iniţiat de Asociaţia Română pentru Promovarea Artelor Spectacolului (ARPAS), proiectul “Teatru contemporan în săli de clasă” este dezvoltat în colaborare cu Goethe-Institut Bucureşti şi agenţia Henschel din Berlin. Proiect cultural cofinanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administraţiei Fondului Cultural Naţional. AFCN nu este responsabilă de conţinutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanţării.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
Sorin Cîmpeanu / Foto: Radu Tuta - Agerpres Foto

VIDEO Cîmpeanu, despre demiterea inspectorului general din București, Ionel Pușcaș, susținător al lui Orban la șefia PNL: „Îmi pare rău că un coleg a făcut această declarație, măsurile au fost corelate în raport cu gravitatea declarației”. Pușcaș declarase despre un elev care a sărit de la etajul I al școlii că a fost „o joacă obișnuită… a avut o stare de nervi”

Măsura demiterii inspectorului școlar general din București a fost corelată cu gravitatea declarației făcută de acesta în privința cazului elevului care s-a aruncat pe geam la o școală din Sectorul…
Vezi articolul
interzicerea fondului clasei și școlii

Președintele Asociației Orașelor din România: Facturile școlilor s-au triplat. Guvernul trebuie să aibă o abordare unitară față de localități / Sunt primari care n-au rezolvat problema termoficării de ani de zile

Adrian Ovidiu Teban, primarul orașului Cugir (Alba) și președintele Asociației Orașelor din România, a declarat luni, după întâlnirea cu premierul Nicolae Ciucă, că facturile școlilor s-au triplat, iar în orașele…
Vezi articolul

Memorii semnate de 81 de părinți în susținerea profesoarei Maria Lipan Weber de la Colegiul German Goethe, ținta unor critici ale altor părinți, au fost depuse la Ministerul Educației și la Forumul Democrat al Germanilor din România: Este normal ca elevii care nu învață, nu își fac temele, nu îndeplinesc sarcinile și tratează cu dezinteres școala să fie mustrați de către profesor sau notați corespunzător

Peste 80 de părinți și tot atâția elevi din patru clase de la Colegiul German „Goethe“ din București au semnat scrisori și memorii de susținere a profesoarei de limba germană…
Vezi articolul

„Despre struțo-cămila numită titularizare”: Subalternii Ligiei Deca nu au avut curajul să-i spună că blocarea transferării profesorilor la altă școală în primul an după ce s-au angajat este o măsură care s-a dovedit greșită. Doar elevii au de suferit – Mihaela Popa, fost secretar de stat: Ne dorim politici publice reale, nu heirupisme

Fostul secretar de stat din Educație Mihaela Popa avertizează asupra unei decizii greșite introduse de ministrul Ligia Deca în noile Legi ale educației, cu efecte negative asupra elevilor. Noile legi…
Vezi articolul