DOCUMENT Pierderea mandatului de către ministru, dacă nu respectă alocarea a 15% din bugetul general consolidat, pentru Educație – unul dintre cele 200 de amendamente USR la proiectele legilor Educației

586 de vizualizări
Foto: © Dechev | Dreamstime.com
Ministrul în timpul căruia bugetul alocat Educației nu va respecta prevederea legală de minimum 15% din cheltuielile bugetului general consolidat pentru acest domeniu să își piardă mandatul, asta prevede unul dintre amendamentele depuse de Uniunea Salvați România la proiectele legilor învățământului, aflate în dezbatere în Camera Deputaților. Anunțul a fost făcut într-o conferință de presă, marți, ultima zi pentru depunerea acestor completări.

Actualul proiect de lege prevede, la articolul 129, alineatul 1, următoarele: „Finanțarea cheltuielilor pentru educație, la nivelul sistemului național de învățământ preuniversitar și superior, cu toate componentele sale, reprezintă, anual, minimum 15% din cheltuielile bugetului general consolidat”.

Mai mulți deputați și senatori USR au prezentat cele mai importante amendamente depuse la comisia pentru învățământ din Camera Deputaților.

Principalele amendamente ale USR aduse legilor educației

Finanțarea sistemului de învățământ. Senatorul USR Irineu Darău a spus că USR a depus un amendament prin care ministrul educației își va pierde mandatul dacă nu se respectă procentul de 15% din bugetul general consolidat alocat educației, anual.

“Noi vedem școala ca un ecosistem, un ecosistem echitabil atât pentru cadre didactice, cât și mai ales pentru copii. Pentru elevi vorbim despre finanțare. Dacă atâția ani nu s-a acordat procentul de 6% din PIB, acum se promite un procent de 15% din buget. Având experiența trecutului, venim cu un amendament prin care ministrul educației își va pierde mandatul dacă acest procent nu este respectat. O întrebare importantă este ce facem cu banii, iar un prim punct care trebuie adresat fără întârziere este salarizarea profesorilor. Această categorie profesională nu mai poate rămâne în partea de jos a piramidei sociale”, a spus Darău.

Salarizarea profesorilor și acordarea de stimulente financiare pe criterii de performanță. “Noi propunem o convergentă graduală către salariul mediu pe economie pentru cadre didactice debutante și o creștere imediată a salariului, astfel încât să asigurăm ridicarea nivelului peste coșul minim de consum. Vrem să existe la nivelul școlii, la decizia școlii un fond lunar de stimularea performanței pentru profesori să fie acordat în funcție de rezultate și cu un mecanism de feedback de la elevi și părinți. Vrem să atragem în sistemul de învățământ profesioniști iar profesioniștii nu vor intra în acest sistem fără o salarizare adecvată, așa cum am subliniat și performanțe. Evident că sunt condiții în funcție de vechime și responsabilitate”, spune senatorul USR Irineu Darău.

Programul Școală după școală, cu program de la 8-17 în care elevii să primească o masă caldă și să își facă temele

“USR propune școala de la ora 8 la 17”, spune senatorul Irineu Darău. “O școală după care elevul să nu mai aibă teme de casă. O școală, o instituție școlară în care și profesorul să își realizeze activitățile necesare, iar apoi să poată merge liniștit acasă. Vrem ca după orele obligatorii elevii să ia o masă caldă la școală, iar după această masă caldă să continue cu activități remediale, cu sprijin pentru teme și cu alte activități extrașcolare pe care le pot oferi profesorii. Măririle salariale pe care noi le propunem sunt direct legate de această implicare necesare, necesară a cadrelor didactice în școala după școală. Până în anul 2030, când fixăm noi această țintă, este timp suficient pentru ca infrastructura școlară să ajungă la nivelul necesar pentru acest a împlini acest deziderat știm că este ambițios, dar credem că nu putem continua cu lipsă de ambiție și cu lipsă de viziune”.

Programe pentru prevenirea violenței și consumului de droguri în școli

În contextul incidentelor petrecute în școli în ultima perioadă, USR propune măsuri preventive: “Propunem o școală sigură atât pentru copii, cât și pentru cadrele didactice, cu școli consolidate, reabilitate, cu aviz de securitate la incendiu și autori autorizație sanitară. PSD și PNL au venit cu o propunere de lege care evită avizul de securitate la incendiu și autorizația sanitară pentru funcționare a școlii. Riscăm să avem în continuare școli șubrede, care sunt un pericol pentru sănătatea acestor elevi. Susținem măsuri suplimentare pentru pro prevenire a violenței în orice formă și programe în toate școlile pentru prevenirea consumului de droguri, tutun și a altor forme de dependență. Vrem ca toate școlile să desfășoare programe de educare și prevenție în scopul prevenirii fenomenului de bullying și cyberbullying. Sporim rolul centrelor de resurse și asistență în educație parentală și de prevenția violenței. E nevoie de cursuri și de atenție permanentă la aceste fenomene”, precizează USR.

Depolitizarea școlilor și universităților. Parlamentarii USR propun ca mai mulți părinții să facă parte din consiliile administrative ale școlilor, și nu consilieri locali.

“Vrem directori interimari numiți pe perioada limitată de CA-urile școlilor, nu din pixul cuiva de la minister sau din inspectorat și, bineînțeles, concursuri organizate corect. În viziunea USR, CA-urile școlilor au în componență mai mulți părinți și mai puțini consilieri locali. Introducem criterii solide de incompatibilitate politică atât în învățământul preuniversitar, cât și în cel superior. Personalul de conducere trebuie să aleagă ori la partid, ori la școală. Susținem limitarea la maxim două mandate de 4 ani pentru rectorii universităților, indiferent de perioada în care s-au desfășurat și indiferent de întreruperi, toți rectorii trebuie să aibă titlul de doctori și teza de doctorat publică. Și un ultim deziderat transpus în amendament este să fim siguri că rectorii nu au fost agenți sau colaboratori ai poliției politice”, spune deputatul USR Marius Miftode.

Stagii de practică asigurate pentru studenți. Senatoarea Silvia Dinică a spus că din discuțiile cu studenții și cu asociațiile de studenți, a aflat că, “deși practica este obligatorie, locurile de practică nu sunt asigurate. Prin urmare, milităm pentru un procent de 100% de locuri de practică asigurate pentru studenți. Bineînțeles, am inclus și prevederea că în cazul în care există o altă opțiune pentru student, aceasta să poată să fie folosită. De ce? Pentru că universitățile ar trebui să fie în mod continuu preocupate de integrarea studenților pe piața muncii. Pentru că nu e suficient să ai o diplomă. Dar tot din discuțiile cu ei aflăm că au nevoie să învețe lucruri utile, lucruri practice. Asta inclusiv elevii de liceu de la liceele teoretice ne spuneau asta. Prin urmare, propunem 100% stagii de practică și dintre acestea să rămână în continuare o parte în afara universității, dar în același timp să existe un interes și pentru promovarea stagiilor de practică în domeniul cercetării. Universitățile trebuie să fie să joace un rol esențial în comunitate, nu doar să fie conduse de grupuri de interese și de atotputernicii și atotveșnicii rectori. Ceea ce legile Deca fac. Ele ar trebui să fie un spațiu viu, un spațiu model care să le ofere studenților oportunități și în același timp să facă studenții să vină către ele și să fie mândri de universitățile pe care le absolvă”.

”În zona de plagiat propunem transparentizarea tuturor tezelor de doctorat. Din 1990 și până acum e vorba de o curățenie minimă la nivelul universității, dar și în ceea ce privește deciziile Senatului universității, ale organismelor de conducere. Întărim rolul avertizorului de integritate. Este absolut esențial într-o universitate ca acestuia să i se asigure confidențialitatea în momentul când acesta o solicităm. Ați văzut cum ratăm un important jalon din PNRR, pentru că nu știm să reglementăm legea avertizorului de integritate. Universitățile ar trebui să fie acele spații care dau viitorii absolvenți și, așa cum spuneau și colegii mei, modelează societatea pentru anii care urmează”, a mai spus reprezentata USR.

VIDEO Conferința de presă cu declarațiile integrale:

Tot marți, calendarul dezbaterilor a fost modificat față de cel anunțat inițial, printr-o decizie a Biroului Permanent.

DOCUMENT Amendamente USR la Proiectul Legii Învățământului Preuniversitar:
DOCUMENT Amendamente USR la Proiectul Legii Învățământului Superior:

Foto: © Dechev | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Părinții trebuie să depună, începând de azi, cerere pentru copiii care fac ore remediale, potrivit calendarului oficial. Activitățile remediale încep pe 8 martie, la o lună de la reluarea școlii în format fizic

Regulile pentru orele remediale apar chiar în ziua în care, conform calendarului, părinții trebuie să înceapă să depună cerere pentru copiii care trebuie să facă ore remediale, 25 februarie 2021,…
Vezi articolul

DOCUMENT Toate școlile trebuie să-și creeze conturi pe platforma de vaccinare, ca să-i înscrie și programeze pe profesori și pe ceilalți angajați. Ministerul solicită prioritate pentru educatorii, învățătorii și profesorii care vor începe școala fizic pe 8 februarie

Toate școlile trebuie să-și creeze conturi pe platforma de vaccinare, ca să-i înscrie și programeze pe profesori și pe ceilalți angajați, potrivit unei adrese către unitățile de învățământ și inspectoratele…
Vezi articolul

Ministrul Ligia Deca: 94-95 de directori de școli, dacă-mi aduc aminte bine, și-au dat demisia din funcție la începutul acestui an școlar. 60% dintre ei au invocat ca motive condițiile salariale. Știm problema, avem promisiuni că se va găsi o soluție în următoarele săptămâni

Ministrul Educației a spus într-un interviu la TVR Info că „până într-o sută” de directori de școli, „94-95 de directori, dacă-mi aduc aminte bine” și-au dat demisia din funcție la…
Vezi articolul