Petiție pentru ca elevii din loturile naționale olimpice să primească burse de excelență, cu peste 1.000 de semnături în 4 zile / În prezent, elevii care ajung la fazele internaționale pot primi bursă de merit, acordată și celor cu medii sub 5

Foto: © Syda Productions | Dreamstime.com

O petiție pentru includerea elevilor din loturile naționale olimpice – care ajung la fazele olimpiadelor internaționale – printre cei care primesc burse de excelență a fost semnată de peste 1.000 de persoane. Potrivit metodologiei de acordare a burselor din prezent, aceștia au dreptul la burse de merit chiar dacă nu obțin vreo medalie dar reprezintă țara. La burse de merit se încadrează și primii 30% elevi din clasele lor după medii, cum ar fi peste 8.500 de elevi cu medii sub 5 din toată țara.

Inițiatorii petiției mai cer și ca elevii care obțin mențiuni la olimpiadele școlare naționale -etapa națională să primească burse de excelență, pe metodologia actuală neavând dreptul la bursă decât pentru premiile I, II și III la olimpiade naționale și premiul I la concursuri naționale.

Altă cerință este „să beneficieze de burse de merit toți elevii care au obținut premiul I la concursurile școlare naționale recunoscute de Ministerul Educației indiferent de școlile de proveniență”.

„Atât elevii din Loturile naționale, cât și cei care obțin mențiuni la olimpiadele naționale, sunt elevi care depun eforturi deosebite pentru aceste rezultate, rezultate ce vin doar în urma unei munci continue și susținute. Această ”recompensă”, fără a fi de o valoare exagerată, nu ar face decât să aducă o mică recunoaștere a muncii depuse de ei și i-ar impulsiona în aprofundarea materiei spre a obține rezultate din ce în ce mai bune”, scriu inițiatorii în textul petiției, lansată pe 23 ianuarie.

Edupedu.ro a scris în exclusivitate pe 12 septembrie 2023 că niciun elev din loturile lărgite de pregătire pentru olimpiadele internaționale nu mai primește bursă în acest an școlar și nici de acum încolo, potrivit metodologiei stabilite prin ordin de ministrul Educației, Ligia Deca. Aceștia au fost eliminați dintre beneficiarii bursei, deși anul trecut școlar ei primeau bursă de performanță pentru încurajarea pregătirii la competiții – cea mai mare bursă școlară prevăzută de lege.

În plus, elevii olimpici internaționali, care sunt în loturile restrânse, care nu obțin premiul I, II sau III la olimpiadele internaționale, vor primi bursă de merit, conform legii învățământului Deca-Iohannis. Asta a decis Ministerul Educației prin metodologia-cadru de acordare a burselor școlare, adoptată recent și care a intrat în vigoare de marți, 12 septembrie 2023, prin publicarea în Monitorul Oficial.

Aceeași lege și aceeași metodologie, care aplică „reforma România educată“, prevăd că toți cei care sunt în primii 30% dintre elevii din fiecare clasă, indiferent de medie, primesc bursă de merit. Iar logica acestei decizii a fost enunțată de Ligia Deca: „ideea este nu să comparăm medii care, de altfel, arată foarte diferit de la o școală la alta, ci să-i susținem pe cei care performează cel mai bine în fiecare clasă“.

În plus, bursele „Ligia Deca“, pentru medii sub 5, se dau un an întreg, chiar dacă beneficiarii chiulesc masiv. Edupedu.ro a scris despre situația unui elev cu media 3,50 care va lua circa 4.000 de lei bursă până în iulie 2024, deși de la începutul anului nu a venit deloc la școală.

Elevul nu este singurul caz, însă: mai sunt peste 8.000 de elevi cu medii sub 5 care primesc bursă de merit, fiind printre primii 30% din clasa lor după performanțele școlare, criteriu impus de metodologia de acordare. Peste 130 de elevi din penitenciare au primit și ei la timp bursele, arată date de la Administrația Națională a Penitenciarelor pentru Edupedu.ro.

În același timp, elevii olimpici național sau international de la școlile private încă nu au primit niciun ban bursă de excelență olimpică, la care au dreptul prin legea educației în învățământul preuniversitar.

Un act normativ emis de Ministerul Educației pentru plata burselor elevilor din școlile particulare în anul școlar 2023-2024, care ar fi trebuit să primească pentru prima dată aceste drepturi, de fapt blochează plata banilor de burse, conform unui răspuns al Ministerului Finanțelor la solicitarea Edupedu.ro. Abia după ce Edupedu.ro a scris de inaplicabilitatea HG, Ministerul Educației a transmis joi, 25 ianuarie, că primăriile „sunt în măsură” să le dea bursele elevilor din școlile private, fără să mai fie nevoie de vreun alt act normativ.

Schimbări la burse de anul viitor, anunțate de Deca

În privința burselor școlare, ministrul Educației, Ligia Deca, a declarat cel mai recent luni, 15 ianuarie, în Prahova, că este nevoie de modificarea Legii învățământului preuniversitar: „Schimbările pe care le-am gândit până acum vor fi făcute publice, pentru că vom scoate în dezbatere publică întreg pachetul legislativ. Este nevoie de o modificare legislativă în legea primară și este nevoie de o modificare de metodologie”, a spus Deca. Modificările se vor aplica de anul școlar viitor.

Foto: © Syda Productions | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Exit mobile version