O petiție online lansată de Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) pentru păstrarea reducerilor la transportul feroviar oriunde în țară a fost semnată de 30.000 de studenți. Inițiativa vine ca reacție la proiectul de Ordonanță de Urgență (OUG) „trenuleț” cu măsuri fiscal-bugetare pentru anul 2025 propus de Guvern, care prevede limitarea reducerii generale de 90% pentru transportul feroviar la rutele dintre localitatea de domiciliu și centrul universitar în care studenții studiază.
ANOSR a criticat dur această propunere, subliniind că „după revoluția din 1989 și până în prezent, dreptul studenților de a circula cu transportul intern feroviar nu a fost niciodată limitat doar pe rutele dintre localitatea de domiciliu și centrul universitar în care aceștia studiau. Facilitatea s-a acordat permanent studenților, indiferent de modificările legislative care au survenit actelor normative relevante pentru domeniul de învățământ, astfel că o modificare începând cu anul viitor ar reprezenta un regres nemaiîntâlnit la nivelul statului român până în prezent”.
- Petiția online poate fi semnată aici.
Federația atrage atenția că eliminarea acestor reduceri ar afecta grav mobilitatea studenților și accesul lor la oportunități educaționale, culturale sau profesionale din alte localități. „Introducerea unei astfel de limitări reduce semnificativ mobilitatea studenților, atât pentru participarea la schimburi de experiență, cât și pentru participarea la diverse manifestări artistice, culturale, sportive sau științifice, organizate în diferite centre universitare”, a explicat ANOSR.
Mai mult, organizația subliniază că România ar deveni „singurul stat european care nu acordă absolut niciun beneficiu privind transportul tuturor studenților înmatriculați la studii cu frecvență, ci doar celor care călătoresc între localitatea de domiciliu și cea în care studiază”. ANOSR consideră că o astfel de măsură este în dezacord cu politicile europene care sprijină tinerii să-și continue studiile.
„Accesul tinerilor la educație depinde de modalitățile prin care aceștia sunt susținuți să-și continue studiile, acestea fiind puternic influențate de posibilitatea acestora de a-și acoperi costurile de trai, inclusiv pe cele de transport în interiorul țării”, a adăugat organizația. ANOSR a mai anunțat că se va opune ferm avizării favorabile a proiectului în cadrul comisiilor de educație și al plenului Consiliului Economic și Social (CES), subliniind că este crucial ca poziția lor să fie susținută de studenții din România.
De menționat că reacția ANOSR și petiția ANOSR de duminică, 29 decembrie, vin la peste o săptămână după ce Edupedu.ro a scris despre prevederile proiectului de OUG „trenuleț” cu măsuri fiscal-bugetare pentru anul 2025, care prevede printre altele și înghețarea fondului social pentru burse ale studenților.