O petiție online lansată pe platforma Change.org cere demisia lui Sorin Cîmpeanu din funcția de președinte al Agenției Universitare a Francofoniei (AUF), în urma scandalului de plagiat care a determinat plecarea lui din funcția de ministru al Educației. În petiție se arată că organizația internațională AUF a permis, vineri, ca Sorin Cîmpeanu să rămână în funcție, în condițiile în care, se arată în textul publicat pe platforma citată, oficialul român a acuzat “conspirații și calomnii”.
- Într-un comunicat emis după o reuniune a conducerii AUF din 7 octombrie, organizația spusese că “a luat notă de situația în care se găsește președintele AUF”, Sorin Cîmpeanu. Agenția arăta că membrii Consiliului director “condamnă cu tărie orice formă de răzbunare populară pe rețelele sociale” și, în același timp, “cer cu aceeași tărie Președintelui să inițieze o soluționare a situației pe căi legale, cât mai rapid posibil, așa încât să se facă lumină asupra realității faptelor care i se impută”. În final, comunicatul menționează că board-ul director al AUF își reafirmă atașamentul față de integritatea științifică.
- Petiția poate fi consultată aici.
Comunicatul AUF:
Petiția pentru demisia lui Sorin Cîmpeanu a fost inițiată pe change.org de profesorul francez Djamel Zighed, fost director de departament în cadrul AUF.
Acesta trece în revistă situația lui Sorin Cîmpeanu în România, unde a fost acuzat de plagiat, iar o petiție semnată de 56.000 de oameni i-a cerut demisia din funcția de ministru, demisie pe care și-a dat-o “justificând prin preocuparea pentru protejarea imaginii guvernului român”. Petiția notează că, în acest context, “comunitatea universitară francofonă a sperat, in interesul AUF, că el își va da demisia și din poziția de președinte al AUF”. Dar, continuă textul citat, la ședința conducerii AUF de la Paris, din 7 octombrie, el și-a păstrat scaunul, în condițiile în care plecarea sa din guvernul român este “indirect o admitere a vinovăției”.
Petiția pentru demisia lui Sorin Cîmpeanu:
“De ce dorește domnul Sorin Cîmpeanu să păteze imaginea AUF? Cu siguranță, justiția va tranșa lucrurile, având în vedere că intenționează să se adreseze instanței. Dar atât timp cât îndoiala persistentă în privința probității sale morale, susținută de presa din România, nu e înlăturată în instanță, dl. Cîmpeanu nu poate rămâne la conducerea AUF”, se arată în petiție.
Aceasta conchide: “Nu ne putem imagina o comunitate universitară vorbitoare de limba franceză care alege să-și clădească viitorul fără încrederea în reprezentanții săi și într-un președinte a cărui integritate științifică și morală e pusă sub semnul întrebării”.
- Petiția strânsese aproape 190 de semnături în primele 18 ore de la lansare.
3 comments
Daca cineva doreste sa protesteze si/ sau nu stie cine cu ce se ocupa filiala EUROPE CENTRALE ET ORIENTALE a AUF – Agence des universites francophones
Contact
Mohamed Ketata
Directeur régional Europe centrale et orientale
Directrice régionale adjointe : Adela Talchiu-Chirita
Mihaela Alion : Chargée de projets
Josceline Andriamiarintsoa : Chargée de communication
Mihaela Babut : Responsable principale de projets
Mihaela Berbec : Responsable de projets
Natalia Dohotaru-Robu : Gestionnaire-comptable régionale
Calin Dordea-Leonte : Responsable technique régional
Irina Hulea : Responsable de projets
Liliana Lupusor : Responsable principale de projets
Elena Tanase : Assistante de direction
Bureau National AUF Moldova
Daniela Petrov : Chargée de projets et de communication
Claudia Visan : Responsable du Bureau National AUF Moldova
Bureau National AUF Bulgarie
Peter Topareff : Responsable du Bureau National AUF Bulgarie
Bureau National AUF Arménie
Rouzanna Ghalthaghtchian : Responsable du Bureau National AUF Arménie
Bureau National AUF Albanie
Elona Toro : Responsable du Bureau National AUF Albanie
Bureau National AUF Géorgie
Tamar Garibashvili : Responsable du Bureau National AUF Géorgie
Pour contacter la Direction régionale Europe centrale et orientale
13-19, rue Alecu Russo,
7ème étage, app. 14,
020522 Bucarest, Roumanie
Téléphone : +40 21 312 12 76
Courriel : europe-centrale-orientale@auf.org
Link-ul pentru semnarea petitiri unde este? Sau facem jurnalism pe genunchi?
Bună ziua. Asta cu genunchii vă rog să o folosiți la dvs pe blog. Pe cuvântul 7 din lead este link către sursa articolului, adică petiția respectivă. Mai apare în articol și „Petiția poate fi consultată aici”, în al doilea paragraf. Toate bune!