Petiție online cu peste 1.000 de semnături pentru menținerea bursei pentru performanța în activități artistice și sportive pentru elevii de ciclu primar. Autorii acuză o “potențială discriminare”

7.321 de vizualizări
Foto: © Arne9001 | Dreamstime.com
O petiție online care a strâns, într-o zi, peste 1.000 de semnături reclamă o posibilă “discriminare în acordarea burselor conform Metodologiei-cadru de acordare a burselor pentru elevii din învățământul preuniversitar de stat, nivel primar”. Petiția cere menținerea, în ciclul primar, a bursei care era acordată, între altele, pentru performanță în activități artistice și sportive.

Lansată duminică, petiția “Menținerea bursei de performanță pentru activitățile artistice și sportive naționale și internațională, fără discriminare” a strâns, până luni după-amiază,  în momentul publicării acestui articol, circa 1.300 de semnături. 

Potrivit petiției online, semnatarii consideră că “este crucial să susținem și să stimulăm performanța educațională, artistică și sportivă încă de la vârste fragede, deoarece aceasta poate contribui semnificativ la dezvoltarea lor în toate domeniile. Performanța nu are vârstă, iar mulți copii demonstrează aptitudini remarcabile în diferite domenii încă din școlile primare.” 

Ei cer Ministerului Educației să reconsidere prevederile Metodologiei pentru burse “și să ia în considerare posibilitatea extinderii criteriilor pentru acordarea burselor pentru elevii de la nivelul primar”

Potrivit petiției:

  • Discriminarea elevilor din clasele primare și “schimbarea regulilor jocului după terminarea competiției” nu credem că mai au precedent. Din 2011 și până în prezent au fost criteriu pentru burse premiile I, II și III la concursurile naționale și internaționale artistice și sportive finanțate de Minister, fapt pentru care selecția și jurizarea participanților a fost extrem de severă, iar grupele de vârsta 6 – 10 ani au fost recunoscute de minister prin aprobarea proiectelor școlilor în CAEN. În același context, vă rugăm să reanalizați cele două tipuri de competiții (cu finanțare / fără finanțare) pentru că, în opinia tuturor, nu pot fi la egalitate. Considerăm că este corect să lăsați la ART. 7 (1) lit f), dar lit e) trebuie sa treacă la ART 6, cu toate premiile de pe podium.”  
Citește și:
Elevii din clasele primare nu pot primi niciun fel de bursă în acest an școlar pentru premiile de la concursuri, potrivit legii. Copiii din clasele Pregătitoare – a IV-a au dreptul doar la burse sociale, după caz
Elevii care sunt în clasa a V-a și care în clasa a IV-a au câștigat premii la concursurile naționale vor primi în acest an școlar bursă de merit de 450 de lei pe lună

Foto: © Arne9001 | Dreamstime.comDreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


9 comments
  1. Opriți nedreptatea! Guvernul să recupereze bani din dosarele de corupție,să impoziteze pensiile speciale,nu să taie câțiva bănuți de la cei mici.Rusine!

  2. Uite așa le sunt tăiate aripile multor copii in practicarea multor sporturi.niste legi de toată jena.eu am fata la dansuri in trupa de 12 copiii.10-13 ani.vi se pare corect că jumate din ei sa ia bursa iar jumate nu?atâta timp cât au muncit împreună pentru premiile alea…nu pot să înțeleg cum și de ce s-a făcut partajarea asta

  3. Sustin petitia pentru mentinerea bursei de performanta. Un copil care merge la concursuri munceste de 2 ori mai mult pentru a face performanta si acolo si la scoala. Este dreptul lor indiferent de varsta plecand cand rasare soarele si ajungand noaptea acasa. Asa se face performanta. Cum ii mai putem incuraja cand nici macar asta nu se poate face pentru ei???

  4. Da sunt pentru obținerea burselor de performanta ptr toți elevii, inclusiv ciclul primar este un drept al copilașilor. Este meritul lor și al dascălilor. Iar efortul și perseverenta lor trebuie răsplătită și remunerata. Trebuie sa încurajăm copii și realizările lor. Sa lasam deoparte orgoliile și frustrările unor oameni care fac sau propun legi fără nici o înclinație didactica în domeniu.

  5. Susțin petiția. Copiii din ciclul primar nu au și iei dreptul la bursa ? Iei nu muncesc ? Este o mare nedreptate fata de copiii din ciclu primar.
    Vă rugăm să reanalizarea cele doua tipuri de competiții ( cu finantare/fără finantare) pentru ca în opinia tuturor, nu pot fi egalitate. Consideram ca este corect sa lăsați la art. 7 (1) lit (f), dar lit e) trebuie sa treacă la Art 6, cu toate premiile de pe podium.

  6. Da sunt pentru obținerea burselor de performanta ptr toți elevii, inclusiv ciclul primar este un drept al copilașilor. Este meritul lor și al dascălilor. Iar efortul și perseverenta lor trebuie răsplătită și remunerata. Trebuie sa încurajăm copii și realizările lor. Sa lasam deoparte orgoliile și frustrările unor oameni care fac sau propun legi fără nici o înclinație didactica în domeniu.

  7. Susțin petiția.Bursa de performanță nu trebuie sa dispară.Performanța trebuie susținută asa cum o susținem noi părinții.
    Ca sa ajungă un copil la performanta ii trebuie multa munca,iar parintele îl susține atat financiar cât și psihic. Trebuie sa fim mândri de acești copii ai tarii.Opriti nedreptatea!

  8. Performanta trebuie incurajata de timpuriu, din clasele primare iar nu de la gimnaziu si liceu! Discriminare pe criteriu de varsta asta este noul Ordin al MEC. Opriti nedreptatea!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Hotărâre a Consiliului pentru Combaterea Discriminării: Ministerul Educației să creeze locuri speciale pentru persoanele cu dizabilități în universități. Asztalos: Ele sunt dezavantajate în accesul la educație la orice nivel, ca atare statul are obligația de a adopta și astfel de măsuri

Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a luat o hotărâre (nr. 561 din 21.07.2021) în premieră în care cere Ministerului Educației să stabilească locuri la universitățile de stat pentru studenții…
Vezi articolul
Daniel Funeriu

Cadrul legislativ care instituie “toleranță zero” față de plagiat există, azi, din 2011, prin Legea 1/2011, spune Daniel Funeriu, fost ministru al Educației / Klaus Iohannis a cerut azi: “Noile legi ale Educației trebuie să includă prevederi explicite cu privire la prevenirea și sancționarea acestui fenomen toxic al mediului educațional”

Fostul ministru al Educației, Daniel Funeriu, a reacționat într-o postare pe Facebook la declarația președintelui Klaus Iohannis în care spunea că “avem nevoie de toleranță zero în privința plagiatului, iar…
Vezi articolul