Petiție a Consiliului Elevilor din Vrancea pentru a învăța online din cauza frigului din clase: „Căldura nu este o materie opțională”! Această situație afectează procesul educațional și pune în pericol sănătatea elevilor / Protest în școli, vineri, 15 noiembrie

483 de vizualizări
Foto: INQUAM Photos / Octav Ganea
Consiliul Elevilor Vrancea cere printr-o petiție ca orele să se desfășoare online pentru elevii din cele 21 de școli și grădinițe unde nu este căldură, din cauza datoriilor pe care le are Primăria la compania de termoficare. Amintim, Edupedu.ro a scris că peste 11 mii de elevi și copii de grădiniță din Focșani învață în frig de luni, 10 noiembrie, cu program redus. Vineri, în data de 15 noiembrie, elevii sunt îndemnați să vină la școală cu pături, mănuși, fulare în unitățile de învățământ afectate pentru a sensibiliza opinia publică și autoritățile.

„Peste 11.000 de elevi și preșcolari sunt afectați direct de această criză, având orele reduse și activitatea educațională puternic perturbată. Această situație nu doar că afectează procesul educațional, dar pune în pericol și sănătatea elevilor, mai ales în contextul temperaturilor tot mai scăzute. În numeroase școli din Focșani, încălzirea lipsește cu desăvârșire, iar elevii sunt nevoiți să petreacă ore întregi în săli de clasă neîncălzite, îmbrăcați în haine groase pentru a face față frigului”, spune Consiliul Județean al Elevilor Vrancea într-un comunicat de presă.

Elevii au inițiat o petiție prin care cer să învețe online. Ei condamnă ferm „lipsa de responsabilitate și management eficient din partea autorităților locale și solicită Primăriei Municipiului Focșani și altor instituții implicate să ia măsuri urgente”.

„La momentul actual, susținem cu tărie că învățământul online este singura opțiune adecvată, pentru ca elevii să aibă parte de un mediu sigur și sănătos. Având în vedere condițiile actuale, facem apel ca tranziția către educația online să se urgenteze”, cere Consiliul Elevilor Vrancea.

De precizat, încă de vineri, 8 noiembrie, primăria Focșani a solicitat ca școlile să învețe în sistem online, potrivit unui comunicat de presă al Inspectoratului școlar județean. Însă nu toți directorii de școli și grădinițe au vrut să se facă ore online.

Ce cer autorităților:

  • Urgentarea redeschiderii sistemului de termoficare: Vă cerem să luați măsuri imediate pentru a asigura căldura în toate unitățile de învățământ afectate. Acest lucru este esențial pentru a oferi un mediu de învățare sigur și adecvat.
  • Implementarea învățământului online: Până la rezolvarea problemei de termoficare, solicităm că toate liceele și școlile afectate să treacă la învățământul online. Aceasta va permite continuarea procesului educațional fără riscuri pentru sănătatea elevilor.
  • Informarea și transparența: Vă rugăm să ne informați cu privire la pașii pe care îi luați pentru a remedia această situație, pentru a asigura o comunicare deschisă cu părinții și elevii.
    Acțiune de protest, vineri, 15 septembrie

    Consiliul Județean al Elevilor inițiază mișcarea „Căldura nu este o materie opțională!”, pentru a atrage atenția asupra problemei frigului din clase. Vineri, 15 noiembrie, elevii sunt invitați să vină cu pături, mănuși, fulare în unitățiile de învățământ afectate.

    „Îi încurajăm să se posteze cu acestea pe rețelele de socializare, folosind hashtag-ul #Îngheț, și să creeze pancarte care să transmită mesajul nostru.

    „Căldura nu este o materie opțională!”, iar acest aspect trebuie să fie clar pentru toți factorii responsabili. Fiecare zi în care această problemă rămâne nerezolvată semnifică o zi pierdută pentru educația și viitorul elevilor, o situație inacceptabilă. Solicităm autorităților competente să asigure furnizarea căldurii în toate unitățile de învățământ afectate și să urgenteze învățământul online până la remedierea situației. Pe această cale, îndemnăm toți actorii implicați în sistemul educațional să susțină protestul nostru, dar și să semneze petiția. Sunt sigură că putem fi schimbarea ce ne-o dorim în comunitate”, a declarat Miruna – Elena Comănescu, președintele Consiliului Județean al Elevilor Vrancea.

    Informații de context

    Edupedu.ro a scris că de luni, 10 noiembrie, în sălile din 21 de școli și grădinițe este frig din cauză că Primăria Focșani nu a plătit datoriile către compania de termoficare. În total, 11.370 de elevi sunt afectați de această situație, din cei 18.662 de elevi din oraș, potrivit datelor transmise de Inspectoratul școlar la solicitarea Edupedu.ro. Elevii și copiii de grădiniță sunt nevoiți fie să facă ore mai scurte dar în frig sau să stea în săli încălzite cu calorifere sau radiatoare electrice, în special în cazul grădinițelor.

    În cazul a 11 dintre aceste școli conducerile au decis să scurteze orele la 40 de minute, pentru ca elevii să nu stea prea mult în frig. „Elevii din internatele din oraș fie vor face naveta, fie vor fi acceptați în sistem online la școlile la care învață”, spune inspectorul general școlar Livia Marcu.

    „Directorii de școli ar fi trebuit să decidă în consiliu de administrație ce măsuri adoptă: școală online, hibrid sau reducerea orelor. Apoi să informeze Inspectoratul Școlar care să-și dea acordul. Grădinițele nu au făcut asemenea solicitări pentru că la rândul lor părinții fac presiuni că n-au cine să lase copiii în timpul acesta. Și e un cerc vicios. De aceea, cele mai multe folosesc aerotermele pe care le au în dotare”, a mai spus șefa ISJ Vrancea.

    Nu se știe cât va dura situația, dar potrivit televiziunii publice, primăria Focșani intenționează să înființeze o nouă societate locală, iar Guvernul a alocat 9,5 milioane de lei pentru rezolvarea crizei.

    Comunicatul de presă integral al Consiliului Județean al Elevilor Vrancea
    Citește și:
    Peste 11 mii de elevi și copii de grădiniță din Focșani învață în frig, după ce Primăria nu a plătit datoriile. În jumătate dintre școli, elevii au program redus iar elevii din internate vor face naveta sau vor învăța online, anunță Inspectoratul Școlar Vrancea / Lista școlilor și grădinițelor fără căldură

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    You May Also Like

    12 copii au fost deja audiați în centrul pilot din București, unde copiii abuzați sexual sunt intervievați în condiții speciale pentru a nu retrăi trauma, anunță Organizația Salvați Copiii / În 2021 a crescut numărul abuzurilor sexuale, față de anul precedent

    Pe parcursul unui proces privind abuzuri sexuale, interacțiunea copiilor, victime ale abuzurilor sexuale, cu instituțiile publice, presupune cel puțin șase audieri, în care copiii își reamintesc abuzul, potrivit Organizației Salvați…
    Vezi articolul