Peste zece directori din şcolile ieşene au demisionat. Un director ar trebui „să primească un salariu superior celui de la catedră, nicidecum să i se ia din salariu 1.000 de lei şi să fie privat de 40 de zile de concediu”, susţine un fost director

15.775 de vizualizări
Foto: © Fizkes | Dreamstime.com
Peste zece directori din judeţul Iaşi şi-au depus demisia de la începutul anului şcolar 2023-2024. Cauzele variază de la nemulţumiri legate de salarizare, la motive personale sau decizii profesionale. „Omul când pleacă de la catedră şi dă un concurs pentru o funcţie superioară ar trebui, teoretic, să primească un salariu superior celui de la catedră, nicidecum să i se ia din salariu 1.000 de lei şi să fie privat de 40 de zile de concediu, adică încă două luni muncite”, a declarat un director care a demisionat, pentru Ziarul de Iași.

Amintim că 95 de directori de școli și-au dat demisia din funcție la începutul acestui an școlar. „60% dintre ei au invocat ca motive condițiile salariale. Știm problema, avem promisiuni că se va găsi o soluție în următoarele săptămâni”, a declarat Ligia Deca pe 10 septembrie.

La o lună după aceste declarații, nu a fost găsită o soluție pentru salarizarea directorilor de şcoli.

„Salarizarea directorilor de școli este o anomalie, pe care trebuie să o corectăm în grila de salarizare din învățământ. Îi rog să rămână în responsabilitățile pe care le exercită, pentru că mă aștept ca în timp relativ scurt să avem o soluție”, spunea Ligia Deca pe 10 octombrie.

„Poate că directorii de școală, în acest moment, nu sunt în cea mai fericită perioadă din viața lor”, declara secretarul de stat Sorin Ion, pe 9 octombrie.

Trei directori plini din judeţul Iaşi care şi-au dat demisia chiar la începutul acestui an şcolar sunt Simona Elena Voinescu – Şcoala Gimnazială Popricani, Greta Predoi – Şcoala Gimnazială Butea, şi Lenuţa Deleanu – Şcoala Profesională Plugari. Pe lângă aceştia, printre directorii ajuncţi care au demisionat în acest an se numără Andreea Crivoi – Şcoala Gimnazială „Ioanid Romanescu” Voineşti, Ionela Ene – Şcoala Gimnazială „Dimitrie A. Sturdza” Iaşi, Petru Sebastian Tamaş – Colegiul Pedagogic „Vasile Lupu” Iaşi, Carmen Răileanu – Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi”, Vasile Felix Oancea – Şcoala Gimnazială Leţcani, Parmena Orzetic – Şcoala Gimnazială „Al. I. Cuza” Podu Iloaiei, şi Vasilică Goga – Şcoala Gimnazială Poieni, potrivit sursei citate.

„Ziarul de Iaşi” a discutat cu o parte din aceşti directori, pentru a afla care sunt cauzele deciziei lor. 

Principalele motive par a fi grila de salarizare din învăţământ, întrucât salariile de director au ajuns din acest an, după ultimele creşteri salariale în domeniu, mai mici decât ale unui profesor sau chiar învăţător, ca şi scăderea numărului zilelor de concediu în cazul celor aflaţi la conducere. 

Conform acestora, paradoxul constă în faptul că un director de şcoală câştiga un salariu net de 4.300 de lei înainte de grevă, şi 5.200 de lei după grevă, în timp ce, la catedră, ar fi putut obţine un salariu de aproximativ 6.000 de lei, deşi în funcţia de manager avea mult mai multe responsabilităţi. Concret, directorii de şcoli sunt adesea nevoiţi să stea în şcoli opt ore şi chiar peste, în timp ce profesorii ar avea doar 18 ore pe săptămână, conform Ziarul de Iași.

Informații de context despre salariile directorilor de școli

În luna august, 2.500 de directori de școli au cerut Guvernului Ciolacu salarii mai mari: „Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 57/2023, adoptată în luna iunie, a determinat creșterea salariilor pentru cadrele didactice din învățământul preuniversitar, însă fără corelarea și pentru personalul cu funcție de conducere. Drept care, în prezent, un director de școală poate ajunge să câștige chiar și cu până la 2.000 de lei mai puțin decât un profesor”, potrivit comunicatului primit de Edupedu.ro.

Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, a declarat pentru Edupedu.ro că „sunt deja directori care au început să-și dea demisia și procentul este destul de ridicat”.

În luna iulie, sindicatele au cerut ministrului Educației să schimbe, printr-o ordonanță de urgență, o notă de subsol dintr-o anexă a Legii salarizării, care blochează creșterile salariale pentru directorii de școli.

Grilele de salarii majorate pentru director, director adjunct, contabil-șef și secretar-șef, în funcție de gradul didactic, tipul școlilor și de numărul de elevi au fost publicate în Monitorul Oficial pe 12 iulie, la o lună de la încheierea grevei generale din Educație.

Edupedu.ro a scris că noua lege a salarizării încă nu este gata, deși oficialii le-au promis profesorilor că draftul va fi finalizat până la data de 15 iulie.

Foto: © Fizkes | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


21 comments
  1. Un director nu merita niciun ban! I-ar trebui desființat postul! Un director are servitori profesorii care îl țin pe el la conducere și doar sta în cabinet. Sa își dea demisia dacă vrea bani mai mulți sau sa intre la munca la ore.

    1. Tot prestigiul unui director de scoala, toate realizarile si darile de seama la timp mai departe se datoreaza prostimii, adica profesorilor care fac munca in locul lor: raportari, machete, dosare de burse, SC-uri, procese verbale. STIMATI DIRECTORI MOSIERI DE SCOLI, daca unul din noi nu va indeplineste cerintele de pe plantatie, va pica precum un domino “fabrica de bumbac”. Voi nu ati depasit ideea de sclavie. Daca picam noi, vi se darama si voua sandramaua. Si cand se va darama sandramaua, veti reveni, ia ghiciti unde: PRINTRE NOI, COLEGII VOSTRI. Partidele vin si pleaca, guvernele se schimba, vin ai nostri pleac-ai vostri…Profesorului nu-i ia nimeni diploma, dar voua va ia functia.

  2. Se minte cu nerusinare, un director cu vechime nu poate avea doar 4300 de lei. Un director cu vechime maxima si gradatie bate spre 9000-10.000 de lei pe luna. In vara dupa greva directorii au primit o marire mai mare ca a profesorilor, aproape dubla.
    Cei care se plang sunt directori cu vechime foarte mica, prin scoli din mediul rural, care nu au probabil nici gradul I . Ei vor cu gradul II si sub 10 ani vechime, sa aiba salariul peste al profesorului din scoala aflat in prag de pensie, ceea ce nu este normal .

    1. Nu mai dezinformați! Sunt director cu 32 de ani vechime în învățământ și am gradul I. Am luat cu 600 de lei mai puțin decât o colegă cu vechime și studii similare, dna profesor la catedră. Dna a luat 6200 iar eu 5600. Nu avem gradații de merit dar și dac-as avea, n-as ajunge la sumele pe care le vehiculati! Mințiți cu nerușinare!

  3. Nicăieri în lumea asta (sau poate doar în lumea a treia) o funcție de conducere este remunerată mai puțin decât cea de execuție.
    Doar în România este posibil. Iar dezbinarea între profesori și directori (care tot colegi cu profesorii sunt) nu este benefică decât celor care vor să manipuleze mai ușor. Oricine ar fi la conducere, nu i-ar conveni un asemenea salariu. E doar un exercițiu de gândire: “Cum ar fi să mă aflu în postura celuilalt?” Dar în privința acestui exercițiu, noi, românii, am rămas balcanici.

  4. Vaaiiii, de ar pleca si de la Constanța directori ce stau cu zecile de ani. Dar, nuuuu, spaguta e buna. Nu se rateaza asa ceva.

  5. asta cu 40 de ore, s a dus,stimabile….nu te poate verifica nimeni pentru ce faci acasă….ce s reminescentele astea cu verificatul?!

  6. FALS!!! FALS!!! FALS!!! Profesorii sunt trebuie sa lucreze 8 ore pe zi, 18 ore e norma didactica, restul pana la 40 de ore e pregătirea activități, evaluări, etc. Directorii trebuie sa verifice profesorii pentru cele 40 de ore.

    1. Corect. Propun să se facă grila de salarizare în funcție de modificările aduse planurilor de lecție de la un an la altul.

      1. Vai de natia noastra…cand am citit comentariile de mai sus am realizat inca o data ca suntem de cea mai joasa speta….stim numai sa comentam si sa acuzam…nu ne respectam deloc…tind sa le dau dreptate vecinilor care ne socot un neam de curve!!!!

    2. Hai nu mai spune. Dar pe cei care lucreaza remote din IT, ei fiind prin tari exotice, cine ii verifica? Mai terminati cu ideea asta comunista a numaratului orelor de lucru la virgula. Conteaza pana la urma calitatea muncii, nu cantitatea. Ca nu e vorba de recolta de cartofi sau sapat la santuri… Si iti scapa consumul nervos presupus de o ora de predare, sau chiar de simpla prezenta intr-o scoala , cu agitatia, harmalaia continua. Tu crezi ca o ora de predare intr-o scoala e echivalenta cu o ora de munca la birou, in liniste, in fata un calculator?

      1. Vezi că munca remote tot de 8 ore este, stimabile, că o faci pe fus orar de România sau de Burkina Faso. Îți pontează compania orele de pe laptopul de muncă în funcție de sarcinile indeplinite per zi.

        Nu că ar ști cineva din învățământ cum e să muncești 8 ore pe zi, dar așa ca idee. Am lucrat inclusiv din aeroporturi, 8 ore pontate intr-o zi, 3 de la check in, 5 din zbor.

        1. ca idee , niste nestiutori din aștia din invatamant te au invatat meserie , ca banuiesc ca ti ai tarat fundul printro forma de invatamant liceal și apoi superior. in fața ta, la catedra a fost mereu un „nestiutor„ care s a straduit sa ti umple capul cu stiinta de carte- pentru cațiva firfirici. SI asta ca sa mananci SI tu o bucata de paie maintarziu.
          in alta ordine voi sunteți cei care cereți cu disperare work fromhome , from budă , from bed , from Burkina Faso , from sub maslini , ca sa va puteti lauda pe urma pe rredit cat de inteligentei sunteți voi ca va trageti angajatorii in teapa cu doua joburi simultane. da s o prins aștia de șusta SI va țin din scurt in remote , mai abitir ca la birou.
          Na ,csf , și noi aștia de la catedra mai știm cate ceva, ca doar n am albit degeaba .🤫

          1. Evident că am parcurs un traseu educațional, timp în care am avut profesori care lucrau 18 ore pe săptămână, unii din ei ironizând în perioada vacanței de vară oamenii care munceau când ei stăteau acasă.

            Cât despre eforturile pe care le-au depus sărmanii profesori în „educația” mea, dacă eu și alții ca mine suntem rezultatul eforturilor sistemului de educație, îmi imaginez că cei peste 40% din tineri ce suferă de analfabetism funcțional sunt oi rătăcite, nu tot rezultatul muncii pe metereze a profesorilor.

    3. baiatul , da când corectezi cate 200 de lucrari ? orele alea nu le pui la norma ? 18 ore inseamna cel puțin 6,7 clase de elevi , numai predare dar esti total pe langa daca iti imaginezi ca profesorul preda și atat. da ti cu parerea in alt domeniu , nu în asta ca te faci de râs.

    1. Vai de natia noastra…cand am citit comentariile de mai sus am realizat inca o data ca suntem de cea mai joasa speta….stim numai sa comentam si sa acuzam…nu ne respectam deloc…tind sa le dau dreptate vecinilor care ne socot un neam de curve!!!!

    1. Sa va duceti invartindu-va! Cand v-au pus partidele ati crezut ca-l apucati pe Dzeu de un picior. Cand a fost greva, ati stat ghiocei si nu ati facut greva. Sa nu va dea nimic! Ne tratati ca le niste sclavi pe mosie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

„Manual” despre dezinformare și cum poate fi combătută aceasta, realizat de Comisia Europeană pentru profesori. Elevilor le sunt propuse activități interactive pentru a înțelege știrile false și teoriile conspirației

Un „manual” despre dezinformare și cum poate fi combătută a fost realizat de Comisia Europeană pentru profesori. Acesta conține exemple de informații false din viața de zi cu zi și…
Vezi articolul

ULTIMA ORĂ Inspectoratul Școlar București reacționează în scandalul înscrierilor la Grădinița de vară în Sectorul 3: Modalitatea și calendarul de înscriere au fost stabilite de Primăria Sectorului 3, fără consultarea Inspectoratului Școlar

Inspectoratul Școlar al Municipiului București a trimis un punct de vedere în scandalul legat de înscrierea copiilor la grădiniță în programul de vară, în sectorul 3, în care sute de…
Vezi articolul
Ministrul Sorin Cîmpeanu susține că eliminarea burselor de merit elevilor de clasa a V-a este "un exemplu de fake news", pentru că se acordă burse de studiu

VIDEO Ministrul Sorin Cîmpeanu neagă realitatea și acuză jurnaliștii acreditați la Guvernul României că emit „fake news”. Susține că eliminarea burselor de merit elevilor de clasa a V-a este “un exemplu de fake news”, pentru că se acordă burse de studiu

Întrebat la un briefing de presă, în urma ședinței de Guvern de astăzi, cum justifică eliminarea bursei de merit pentru elevii de clasa a V-a pe care o prevede cel…
Vezi articolul