UPDATE Peste 800 de elevi și profesori din 60 de țări vin în România în decembrie la Olimpiada Internațională de Științe pentru Juniori – IJSO. Proiectul de hotărâre prin care ministerul Educației alocă 546.000 de euro, aprobat miercuri în ședință de Guvern

2.891 de vizualizări
Foto: © Dmitry Morgan | Dreamstime.com
Proiectul de hotărâre de Guvern (HG) prin care ministerul Educației alocă 546.000 de euro (2,7 milioane de lei) pentru Olimpiada Internațională de Științe pentru Juniori – IJSO 2024, este discutat miercuri în ședința Executivului. Proiectul a fost pus în consultare publică de minister acum peste două luni.
  • UPDATE 20:00 Proiectul a fost adoptat de Guvern în ședința de miercuri, conform unei informări de presă a Executivului.

Continuarea știrii inițiale: Conform ordinii de zi de la Secretariatul General al Guvernului (SGG) pentru ședința de miercuri, 2 octombrie, ar urma să fie aprobată hotărârea de Guvern pusă în consultare publică pe 18 iulie de ministerul Educației. Conform analizei Edupedu.ro a celor două documente, datele legate de desfășurare sunt similare.

Mai exact, 2,7 milioane de lei vor fi alocate pentru Olimpiada de Științe pentru Juniori – IJSO, care va avea loc în premieră în București, în perioada 2-12 decembrie. La olimpiadă vor participa 813 persoane. Dintre aceștia, 617 participanți sunt din străinătate, conform notei de fundamentare (NF) la proiectul de hotărâre (HG).

Olimpiada va găzdui elevi și profesori din 60 de țări. Ministerul Educației și Universitatea Națională de Științe și Tehnologie Politehnica București se ocupă de organizare, potrivit angajamentului din NF. Concret, sunt 360 de elevi (6 elevi din fiecare țară), 30 de elevi voluntari însoțitori, 180 de lideri, 60 de observatori și 7 membri ai bordului internațional.

Cum vor fi cheltuiți banii

Taxa de participare pentru fiecare echipă este în valoare de 1.000 USD, se mai arată în proiectul de HG. 75% din încasări vor fi folosite pentru a acoperi cheltuielile de masă și cazare pentru lideri și observatori. Restul de 25% vor acoperi costurile operaționale ale IJSO, urmând să revină trezorierului organizației în termen de 6 luni.

Observatorii vor achita taxe în valoare de 1.500 USD. Banii, colectați și păstrați de statul român, vor acoperi o parte din cheltuielile de masă și cazare pentru elevi.

Sumele care le revin celor implicați sunt următoarele:

  • Liderii și observatorii, precum și membrii bordului internațional vor primi 525lei/persoană/zi (pentru cazare și masă);
  • Elevii participanți și elevii voluntari însoțitori vor primi 350lei/persoană/zi (pentru cazare și masă);
  • Membrii comisiei de coordonare și evaluare vor primi 75lei/persoană/zi (pentru masă).

Alte cheltuieli includ:

  • 84.325 lei vor fi utilizați pentru materiale publicitare și de secretariat;
  • 4.000 lei/echipă vor fi folosiți pentru achiziționarea Kitului experimental;
  • 159lei/persoană vor fi folosiți pentru organizarea unei excursii la Sinaia și Bran;
  • 40.000 lei vor reveni cheltuielilor de întreținere a platformei Olympify. 

DOCUMENT DESCARCĂ Proiectul de HG pe ordinea de zi de miercuri, 2 octombrie:

DOCUMENT DESCARCĂ Nota de fundamentare (NF) la proiectul de HG pe ordinea de zi de miercuri, 2 octombrie:

DOCUMENT DESCARCĂ Anexa la proiectul de HG pe ordinea de zi de miercuri, 2 octombrie:

Foto: © Dmitry Morgan | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

VIDEO Ligia Deca a declarat că sindicatele au agreat eliminarea salarizării profesorilor din proiectele legilor Educației / Când vor fi majorate salariile debutanților? Deca: Imediat după Paște s-a agreat un grup de lucru

Ministra Educației, Ligia Deca, susține că eliminarea din proiectele legilor Educației a prevederilor care vizează salarizarea cadrelor didactice ar fi fost agreată de către reprezentanții sindicatelor din învățământ. Aceasta a…
Vezi articolul

EXCLUSIV Școala „antrenorului de genii” Lajos Kristof nu este acreditată pe curriculum britanic, așa cum se prezintă instituția. Ambasada Regatului Unit la București: Nici Amias International School, nici Amias Small School nu sunt pe lista școlilor cu acreditare internațională britanică

Ambasada Britanică la București anunță într-un răspuns pentru Edupedu.ro că nici Amias International School, nici Amias Small School nu sunt școli acreditate de Guvernul Regatului Unit. Cele două organizații autointulate…
Vezi articolul

Ministrul Educației atenționează primăriile care nu plătesc bursele elevilor că fac deturnare de fonduri: Vom propune o reformă a sistemului de alocare a burselor / Bursa de ajutor social va avea un cuantum minim de 250 de lei

Ministerul Educaţiei va propune o reformă a sistemului de alocare a burselor elevilor care va presupune o creştere importantă de buget şi cuantumuri minime care să fie garantate inclusiv prin…
Vezi articolul

Radu Szekely, consilierul ministrului Cîmpeanu, justifică de ce elevii nu vor primi niciun model de test standardizat: Atunci când mergi la un supermarket și faci cumpărături și trebuie să te încadrezi într-un buget nu faci teste de antrenament, îți folosești o competență pe care ai dobândit-o și ți-ai dezvoltat-o pe parcursul învățământului

Radu Szekely, consilier al ministrului Educației a explicat în cadrul dezbaterii organizate de Educațieprivată.ro privind evaluarea standardizată, de ce nu publică un model de evaluare standardizată, așa cum cer mulți…
Vezi articolul