Elevii Colegiului Pedagogic “Vasile Lupu” din Iași vor începe anul școlar 2023-2024 în clădirea Colegiului “Gheorghe Asachi”, potrivit deciziei Consiliului de administrație a Colegiului. Din martie anul trecut, elevii au fost relocați în alte două școli din cauza stării avansate de degradare a clădirii, iar părinții au protestat atunci față de mutare. Acum, elevii vor începe noul an școlar în clădirea Colegiului “Gheorghe Asachi”, unde vor învăța timp de câteva luni, “până în decembrie, cel mult februarie, apoi vor putea învăța într-o școală modulară ce urmează să fie construită chiar în curtea Colegiului Pedagogic Vasile Lupu Iași”, spune inspectorul școlar general Iași, Luciana Antoci, într-o scurtă declarație pentru Edupedu.ro.
- Amintim, Ligia Deca a anunțat cu o săptămâna înainte să înceapă școala, că sunt peste 160 de școli în care elevii vor fi relocați, din cauza lucrărilor, din care 60 doar în București
Cei peste 800 de elevi ai Colegiului Pedagogic “Vasile Lupu” din Iași vor începe anul școlar 2023-2024 învățând în clădirea Colegiului “Gheorghe Asachi”, urmând ca în câteva luni să fie gata o școală modulară, ce va fi construită în curtea Colegiului Pedagogic.
Contractul ar urma să fie semnat în zilele ce urmează iar construcția modulară să fie gata cel târziu în februarie 2024, potrivit șefei ISJ Iași, Luciana Antoci.
“Pentru că procesul de achiziție a durat mai mult decât am estimat inițial și practic școala modulară va fi finalizată undeva prin luna decembrie sau la începutul lunii februarie, am găsit soluția ca elevii și profesorii Colegiului Pedagogic să poată lucra și, respectiv, învăța în program de după-amiază în aceeași locație de data aceasta, și nu în două școli, cum s-a întâmplat pe finalul anului școlar trecut. Cu alte cuvinte, program de după-amiază în aceeași locație la Colegiul Tehnic Gheorghe Asachi, care este tot în Copou, în așa fel încât cei peste 200 de elevi care sunt cazați în căminul școlii să poată să străbată ușor acest distanță.
Elevii vor învăța în 2 schimburi dar vor avea totuși cursurile reduse cu câte 5 minute, și pauzele la fel: “Programul va fi scurtat cu 5 minute pe fiecare oră. E o discuție care se va purta în consiliile de administrație ale celor două unități de învățământ, pentru că altminteri ne-am duce până foarte târziu în noapte. Sunt clase de liceu, toate unele dintre ele au și 7 ore pe zi, de aceea se impune o reducere a orei la 45 minute și a pauzei la 5 minute”, spune inspectorul general școlar Luciana Antoci.
O bună parte a anului trecut școlar elevii au fost relocați în alte două școli, iar părinții au protestat de mai multe ori față de această decizie. Acum însă, cu promisiunea unei construcții noi în curtea Colegiului în câteva luni, părinții au fost de acord ca elevii să învețe la Colegiul Gheorghe Asachi, fiind și în aceeași zonă amplasat.
“Părinții au înțeles că riscul seismic este foarte mare și că în această clădire nu se mai poate învăța. Acum, câtă vreme începe și șantierul, misiunea este cu totul imposibilă. Ceea ce ei și-au dorit în mod deosebit a fost să rămână în curtea foarte generoasă, de altfel, a Colegiului Pedagogic. Este un întreg parc acolo. Prin construirea acestei școli modulare, ceea ce Primăria și-a asumat ca investiție și practic va fi și realizat până la finalul acestui an calendaristic. Au înțeles că așa stau lucrurile acum. Șantierul e foarte mare necesită și asumarea unor sacrificii”, a spus șefa ISJ Iași.
Construcția modulară va fi plătită de Primărie în regim de chirie pe perioada cât elevii vor învăța acolo. Se estimează că lucrările de reabilitare a clădirii Colegiului Pedagogic “Vasile Lupu” din Iași trebuie să înceapă tot în toamnă și să dureze 3 ani.
Informații de context
În martie 2023, Ministerul Educației a inclus Colegiul Pedagogic “Vasile Lupu” Iași pe lista școlilor cu risc seismic I.
Elevii Colegiului Pedagogic “Vasile Lupu” din Iași nu mai învață în clădirea principală din martie anul trecut din cauza riscului mare de prăbușire. Primăria a decis atunci relocarea elevilor, ceea ce a stârnit proteste din partea părinților pentru că elevii au fost mutați la unități de învățământ prea departe și pentru că nu doreau ca elevii să învețe după amiază. Colegiul Pedagogic ”Vasile Lupu” din Iași urmează să fie reabilitat, a fost introdus programul național de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat.
Amintim, cu o săptămâna înainte să înceapă școala, ministrul Educației a spus într-un interviu la Observator, că sunt peste 160 de școli în care elevii vor fi relocați, din cauza lucrărilor, din care 60 doar în București.