Bucureștenii au votat în majoritate pentru finanțarea și implementarea unui program de prevenire a consumului de droguri în școli, potrivit primelor estimări ale exit-pollului CURS, realizat la închiderea urnelor pentru ora 19:00, conform datelor prezentate de G4Media.ro.
Referendumul local inițiat de primarul general Nicușor Dan a adunat o prezență de 41%, depășind pragul de validare de 30%. Întrebarea privind programele antidrog a primit cel mai mare sprijin: 82% dintre votanți au spus „DA”, în timp ce 17% s-au opus.
Întrebarea de pe buletinul de vot a fost formulată astfel: „Sunteți de acord ca Primăria Municipiului București să finanțeze și să implementeze un program de educație pentru sănătate și prevenire a consumului de droguri în toate școlile din București?”.
Amintim că întrebarea a fost aprobată prin vot în Consiliul General al Municipiului București (CGMB) pe 21 octombrie pentru a fi adăugată la referendumul local și a fost propusă de consilierii generali PSD.
Din declarațiile de presă ale primarului Nicușor Dan, de la ora 19:30:
- Vă previn că marile lucrări de care orașul are nevoie necesită timp pentru proceduri administrative, însă, dacă nu vom reuși nu o să avem nicio scuză.
- Nu cred că partidele politice pot să ignore voința a 500.000 de bucureșteni, însă pentru siguranță, solicit partidelor politice ca până la alegerile de săptămâna viitoare să se pronunțe cu privire la transpunerea în legislație a rezultatului referendumului de azi.
- În dezbaterea pe care o să o avem peste câteva săptămâni pe legea bugetului național să fie inclus rezultatul referendumului de azi, în dezbaterea pe care o să o avem în prima jumătate a lui 2025 pe codul urbanismului să fie inclus rezultatul referendumului de azi și Codul Fiscal să fie modificat în prima jumătate a lui 2025.
Pe lângă întrebarea privind prevenirea consumului de droguri, bucureștenii au fost chestionați și despre alte două propuneri:
- Repartizarea impozitelor și taxelor locale – 64% dintre votanți au fost de acord ca decizia să fie aprobată de Consiliul General al Municipiului București, iar 35% au votat împotrivă, conform datelor provizorii CURS.
- Centralizarea autorizațiilor de construire – Aceasta a primit un sprijin de 67%, în timp ce 32% dintre alegători au votat „NU”, mai arată datele din exit-poll.
Potrivit datelor de la Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), agregate de G4Media.ro pe platforma dedicată, la referendumul din Capitală au votat 732.127 de persoane, adică 41% din cei cu drept de vot din București.
Referendumul, odată cu primul tur de prezidențiale
Referendumul pentru cetățenii din Capitală a fost susținut în același timp cu alegerile prezidențiale 2024 – turul I.
Potrivit primelor exit-polluri de la ora 21:00, prezentate de G4Media.ro, printre care și cel al CIRA (The Center for International Research and Analyses), cu date aferente orei 19:00 și fără a lua în calcul voturile din Diaspora, clasamentul candidaților la alegerile pentru funcția de Președinte al României este următorul:
- Marcel Ciolacu: 25%
- Elena Lasconi: 18%
- Călin Georgescu: 16%
- George Simion: 15%
- Nicolae Ciucă: 14%
- Mircea Geoană: 5%
- Kelemen Hunor 4%
- Cristian Diaconescu: 2%
- Alții: 1%
Rezultatele exit-poll-ului CURS (al doilea exit-poll al zilei), aferente orei 19:00 și fără a lua în calcul voturile din Diaspora, arată:
- Marcel Ciolacu – 25%
- Elena Lasconi – 18%
- Călin Georgescu – 16%
- George Simion – 14%
- Nicolae Ciucă – 13%
- Mircea Geoană – 5,5%