În total, 75,7% dintre respondenții unui chestionar al sindicatelor de profesori nu sunt de acord să supravegheze copiii în timp ce-și administrează testele din salivă pentru depistarea COVID-19, se arată într-un comunicat de presă al Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”.
De asemenea, sondajul mai arată că 66% dintre respondenți spun s-au vaccinat împotriva Covid-19, iar 26% dintre respondenții care nu s-au vaccinat spun că au în intenție să facă acest lucru în perioada următoare. Peste 23.500 de angajați din învățământ au răspuns la chestionar.
În ceea ce privește obligativitatea prezentării certificatului verde la locul de muncă pentru toți angajații, atât de la stat cât și de la privat, doar 30% ar fi de acord ca acesta să se aplice și în unitățile de învățământ.
Amintim că, vineri, Ministerul Sănătății a finalizat procedura de administrare a testelor de salivă în școli. Astfel, testarea elevilor cu teste antigenice rapide din salivă se va realiza în prima și în a 4-a zi lucrătoare a săptămânii, potrivit procedurii adoptate de Ministerul Sănătății, precizează instituția într-un comunicat.
„Testarea se va efectua în sala de clasă/grupă, de către cadrul medical/persoanele desemnate din cadrul unității de învățământ, la începutul orelor de program. Testarea propriu-zisă este simplă și ușor de executat, fără a necesita cunoștințe medicale de specialitate”, susține ministerul.
Arafat, despre refuzul unor profesori de a testa elevii pe motiv că se infectează de la ei: „Astea sunt pretexte”
Secretarul de stat Raed Arafat a spus, la conferința săptămânală de presă de la Ciolpani, pe tema măsurilor luate de autorități în pandemie, că profesorii care refuză să-și testeze elevii pe motiv că se îmbolnăvesc de la ei vin, de fapt, cu un pretext.
Amintim că două federații mari de profesori au transmis joi o adresă la Ministerul Educației în care spun că „aceste teste nu pot fi administrate preșcolarilor și elevilor de către salariații din învățământ, având în vedere riscul de contaminare la care aceștia pot fi expuși, în absența echipamentului special de protecție”. Este vorba de Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație “Spiru Haret”.
Primele teste de salivă ar urma să ajungă în școli săptămâna viitoare, după ce Ministerul Educației a încheiat acordurile cadru pentru achiziționarea acestora prin negociere directă. În total, în școli vor ajunge 29,6 milioane din cele 70 de milioane de teste despre care autoritățile au spus că este nevoie ca elevii și personalul din școli să poată fi testat de două ori pe săptămână până la finalul semestrului I. Mai multe detalii aici.