Peste 75% dintre profesorii care au răspuns unui chestionar al sindicatelor nu sunt de acord să supravegheze copiii în timp ce-și administrează testele de salivă – sondaj FSE „Spiru Haret”

3.607 vizualizări
vârsta de pensionare, cancelarie profesori
Foto: INQUAM Photos – Octav Ganea
În total, 75,7% dintre respondenții unui chestionar al sindicatelor de profesori nu sunt de acord să supravegheze copiii în timp ce-și administrează testele din salivă pentru depistarea COVID-19, se arată într-un comunicat de presă al Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”.
Foto: FSE Spiru Haret

De asemenea, sondajul mai arată că 66% dintre respondenți spun s-au vaccinat împotriva Covid-19, iar 26% dintre respondenții care nu s-au vaccinat spun că au în intenție să facă acest lucru în perioada următoare. Peste 23.500 de angajați din învățământ au răspuns la chestionar.

În ceea ce privește obligativitatea prezentării certificatului verde la locul de muncă pentru toți angajații, atât de la stat cât și de la privat, doar 30% ar fi de acord ca acesta să se aplice și în unitățile de învățământ.

Amintim că, vineri, Ministerul Sănătății a finalizat procedura de administrare a testelor de salivă în școli. Astfel, testarea elevilor cu teste antigenice rapide din salivă se va realiza în prima și în a 4-a zi lucrătoare a săptămânii, potrivit procedurii adoptate de Ministerul Sănătății, precizează instituția într-un comunicat.

„Testarea se va efectua în sala de clasă/grupă, de către cadrul medical/persoanele desemnate din cadrul unității de învățământ, la începutul orelor de program. Testarea propriu-zisă este simplă și ușor de executat, fără a necesita cunoștințe medicale de specialitate”, susține ministerul.

Arafat, despre refuzul unor profesori de a testa elevii pe motiv că se infectează de la ei: „Astea sunt pretexte”

Secretarul de stat Raed Arafat a spus, la conferința săptămânală de presă de la Ciolpani, pe tema măsurilor luate de autorități în pandemie, că profesorii care refuză să-și testeze elevii pe motiv că se îmbolnăvesc de la ei vin, de fapt, cu un pretext. 

Amintim că două federații mari de profesori au transmis joi o adresă la Ministerul Educației în care spun că „aceste teste nu pot fi administrate preșcolarilor și elevilor de către salariații din învățământ, având în vedere riscul de contaminare la care aceștia pot fi expuși, în absența echipamentului special de protecție”. Este vorba de Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație “Spiru Haret”.

Primele teste de salivă ar urma să ajungă în școli săptămâna viitoare, după ce Ministerul Educației a încheiat acordurile cadru pentru achiziționarea acestora prin negociere directă. În total, în școli vor ajunge 29,6 milioane din cele 70 de milioane de teste despre care autoritățile au spus că este nevoie ca elevii și personalul din școli să poată fi testat de două ori pe săptămână până la finalul semestrului I. Mai multe detalii aici.


11 comments
  1. Wow! Din cele 5 zile de școală mai rămân 3; luni și joi ne ocupăm de saliva elevilor; eu voi face și ore suplimentare pentru că voi vizita f.des toaleta deoarece nu suport nici saliva mea iar ultimii elevi vor fi și ei nevoiți să stea după program.

  2. Acesta este un abuz. Nu voi face niciodată aceste teste. Există cabinete medicale care trebuie implicate. Consider ca vor cu bună știință să ne îmbolnăvească prin aceste secreții ale copiilor. Sindicatele, pe când o grevă?! Ne am săturat de abuzul constant față de cadrele didactice.

    1. Daca nu se mobilizeaza si doar dau din gura ca sa se justifice…De ce nu am primit in scoli liste sa dam in judecata aceasta nerozie? Trebuie noi sa le spunem cum sa faca? Asa ceva nu se poate.

  3. Riscul de infectare există pentru că aceste teste sunt manipulate fără un echipament de protecție. La fel se efectuează teste și la clinici? Fără echipament?! Această procedură îngreunează procesul instructiv-educativ și adaugă încă o sarcină în rândul cadrelor didactice.

    1. Cum sa pun eu mana sa adun scarboseniile alea? Mai da unul pe afara din eprubeta, mai tuseste sau trage din gat, ca nah, la ora aia nemancat nebaut de unde flegma…Sare virusul si danseaza 7 ore prin clasa si noi stam si face ora acolo. Ma rog, facem 10 ninute de ora. Eu sa fiu parinte nu mi as da acordul pt asa ceva in asemenea conditii in asemenea loc si fara cadru medical. Si sa stiu ca al meu copil luni si joi daca are matenatica nu face mai nimic si pierde materia. Profesorul nu e vinovat, timp nu este si materia ramane pierduta. Saptamana de saptamana o data sau de doua ori. Apoi ia profesorii de unde nu-s din spitale cu Covid. Si daca nu au relevanta decat nemancat, nebaut, nespalat pe dinti? Ce rost au? Crede cineva ca eu stau asa si predau 7-8 ore zilnic? Cu duhoarea si setea si foamea in gat?

  4. Nu e de mirare ca profii nu vor sa colaboreze cu autoritatile, sau mai bine zis cu acest ministru.

    Pe de alta parte Arafat & Co. au impresia ca o sa rezolve problema asta cu texte de gen “Astea sunt pretexte”?

  5. Dubios!
    Eu ma scarbesc si daca vad un imbecil care scuipa pe strada. Cum as rezista sa vad 30 de persoane deodata ….
    Daca nu mor de covirus, ma voi imbolnavi la alte organe ….
    Cred că singura solutie e demisia. A mea evident.

  6. Sindicatele in primul rand sa rezolve problema cu salarile taiate de un an jumatate, acum nici inflatia nu o mai acopera.

    Se poate aplica modelul german-austriac de testare pentru elevi, cum altii pot cred ca putem si noi.

  7. Si profesorul cand isi mai face orele? Chiar daca ar face fiecare individual, profesorul ar pierde ora. Eu, spre exemplu , luni si joi de la ora 7 am la aceeasi clasa a IX-a. Colegii mei au si ei ore. Nu avem cabinet scolar, dar exista asistente comunitare, care si asa freaca menta. De ce sa particip eu la asa ceva?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ministerul Educației, răspuns dat cercetătoarei Cătălina Curceanu despre planurile-cadru de liceu „varianta neasumată”: Au fost simulări pentru a colecta, intern, opinii informale privind viitorul construct curricular

Proiectele de planuri-cadru de liceu obținute și prezentate de Edupedu.ro în luna mai sunt „un exercițiu de proiectare, într-o serie de variante, nefiind asumat de Ministerul Educației” și „departe de…
Vezi articolul