Peste 6 mii de profesori predau Religie în acest an școlar, potrivit unui raport al Patriarhiei / Mai mult de 72% sunt titulari

4.622 de vizualizări
Foto: © Katarzyna Bialasiewicz | Dreamstime.com
Un număr de 6.171 de profesori predau disciplina Religie în acest an şcolar, 1.161 dintre aceştia fiind clerici, 4.911 laici cu studii teologice şi 99 laici cu alte studii, relevă un raport referitor la activitatea BOR în 2023, potrivit Agerpres. Documentul a fost prezentat, marţi, de Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, la întrunirea Consiliului Naţional Bisericesc.

„În anul şcolar 2023 – 2024, predau disciplina Religie 6.171 profesori, dintre care 4.479 titulari, 185 titulari de altă specialitate, care au în completarea normei ore de Religie, şi 1.507 suplinitori; 1.161 sunt clerici, 4.911 laici cu studii teologice şi 99 laici cu alte studii. Dintre profesorii de religie, 522 sunt debutanţi, 1.072 au obţinut definitivarea în învăţământ, 1.304 gradul didactic II, 3.043 gradul didactic I, iar 230 au doctoratul în teologie. În inspectoratele şcolare judeţene şi-au desfăşurat activitatea specifică 42 de inspectori de specialitate, dintre care 40 cu studii teologice şi doi cu alte studii”, indică raportul.

În cuprinsul Patriarhiei Române funcţionează 25 de seminarii teologice liceale, un colegiu ortodox, nouă licee teologice ortodoxe şi un liceu tehnologic, având clase de teologie.

Astfel, în anul şcolar 2022 – 2023 au fost şcolarizaţi 4.280 de elevi la nivel liceal; dintre cei 1.076 elevi în clasa a 12-a, 831 au obţinut diplomă de Bacalaureat. În unităţile de învăţământ teologic preuniversitar au fost şcolarizaţi 85 de elevi din afara graniţelor ţării. În anul şcolar 2023 – 2024, au fost înscrişi 1.114 elevi în clasa a 11-a, iar pentru anul şcolar 2024 – 2025 au fost solicitate 1.200 de locuri.

De asemenea, în şcolile teologice preuniversitare îşi desfăşoară activitatea didactică 1.113 profesori; dintre aceştia, 641 sunt titulari, 472 sunt suplinitori, iar 106 dintre profesori sunt doctori în teologie. În anul şcolar 2022 – 2023, centrele eparhiale au alocat sprijin financiar acestor şcoli în valoare totală de 3.568.803 lei.

În Patriarhia Română funcţionează 11 facultăţi de teologie (Bucureşti, Iaşi, Sibiu, Craiova, Cluj, Constanţa, Târgovişte, Piteşti, Alba Iulia, Arad şi Oradea) şi trei departamente de teologie, incluse în cadrul altor facultăţi (Timişoara, Galaţi şi Baia Mare).

Potrivit raportului, în anul universitar 2022 – 2023, au fost şcolarizaţi 4.344 de studenţi.

„În anul 2023 au absolvit 907 studenţi, iar în anul universitar 2023 – 2024 au fost admişi 1.329 studenţi. La specializarea Teologie Pastorală au fost şcolarizaţi 3.184 studenţi, iar 597 absolvenţi au obţinut diplomă de licenţă. În anul universitar 2022 – 2023, au studiat 1.643 masteranzi, dintre care 715 absolvenţi, iar în anul universitar 2023 – 2024 au fost admişi 831 masteranzi. Studiile de doctorat se organizează în nouă centre universitare, fiind înscrişi în prezent 500 de doctoranzi, dintre care 95 au fost admişi în anul universitar 2023 – 2024 (anul I). În anul universitar 2022 – 2023, 66 doctoranzi au obţinut titlul de doctor în teologie; 372 cadre didactice au activat în cadrul învăţământului teologic superior, dintre care 71 profesori, 108 conferenţiari, 147 lectori şi 46 asistenţi”, se arată în document.

Raportul evidenţiază că în anul universitar 2022 – 2023 s-au înscris la studii în diferite instituţii de învăţământ din străinătate 10 teologi ortodocşi români.

În prezent, sunt înscrişi la facultăţile din Patriarhia Română 18 cetăţeni străini, 20 etnici români din diferite ţări şi 119 etnici români din Republica Moldova.

Informații de context

Metodologia pentru predarea disciplinei Religie ar urma să fie gata până la data de 31 decembrie 2024, potrivit potrivit ordinului nr. 3.069 din 15 ianuarie 2024, document publicat în Monitorul Oficial. Inițial, regulamentul pentru disciplina Religie ar fi trebuit să fie finalizat la data de 1 februarie 2024. Acest lucru înseamnă o întârziere de peste 10 luni, comparativ cu termenul inițial.

În prezent se aplică ordinul nr. 5.232 din 14 septembrie 2015 privind aprobarea Metodologiei de organizare a predării disciplinei Religie în învățământul preuniversitar.

Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023 prevede că înscrierea elevului pentru a frecventa orele de religie se face prin cererea scrisă a elevului major sau a părinților, pentru elevul minor:

Articolul 87 – „(1) Planurile-cadru ale învățământului primar, gimnazial, liceal includ religia ca disciplină școlară, parte a trunchiului comun. Elevilor aparținând cultelor recunoscute de stat, indiferent de numărul lor la nivelul unei unități de învățământ, li se asigură dreptul constituțional de a participa la ora de religie, conform confesiunii proprii.

(2) Înscrierea elevului pentru a frecventa orele de religie se face prin cererea scrisă a elevului major sau a părinților/ reprezentantului legal, pentru elevul minor. Schimbarea acestei opțiuni se face tot prin cererea scrisă a elevului major sau a părinților/reprezentantului legal, pentru elevul minor. În cazul în care elevul nu frecventează orele de religie, situația școlară se încheie fără disciplina Religie. În mod similar se procedează și pentru elevul căruia, din motive obiective, nu i s-au asigurat condițiile pentru frecventarea orelor la această disciplină. Elevului care nu frecventează orele de religie i se va asigura prezența în unitatea de învățământ pe durata derulării cursurilor.

(3) Disciplina Religie poate fi predată numai de personalul didactic calificat, conform prevederilor prezentei legi, și avizat de cultele religioase recunoscute oficial de stat, în conformitate cu metodologia aprobată prin ordin al ministrului educației. În conformitate cu metodologia, Ministerul Educației încheie protocoale de colaborare cu cultele religioase recunoscute oficial de stat.”

Edupedu.ro a scris că reprezentanții Asociației Elevilor din Constanța, Asociației Elevilor din București-Ilfov și Asociației Vâlcene a Elevilor propun în proiectul privind noul statul al elevului prevederea expresă ca ora de religie să fie prima sau ultima în orar.

Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023 include religia ca disciplină opțională la examenul de BAC. Practic, proba opțională de Religie a fost introdusă pentru elevii de la profilul uman, specializările filologie și științe sociale, la proba E. Precizăm că noul BAC se aplică începând cu generația de elevi înscriși în clasa a IX-a în anul școlar 2025-2026, potrivit legii (art.248 alin. 5).

Articolul 102 – (5) Proba E – probe scrise, obligatorii, specifice profilului sau specializării sunt desfășurate după cum urmează:

c) pentru profilul umanist, specializarea științe sociale, din filiera teoretică, două probe scrise, dintre care o probă obligatorie la Istorie și o probă la o disciplină relevantă pentru profilul umanist, la alegere între Geografie și științe socioumane: Logică, Psihologie, Sociologie, Economie, Filosofie sau Religie;

d) pentru profilul umanist, specializarea filologie, din filiera teoretică, două probe scrise, dintre care o probă obligatorie la limba și literatura unei limbi de circulație internațională și o probă la o disciplină relevantă pentru profilul umanist, la alegere între: Istorie, Geografie sau științe socioumane: Logică, Psihologie, Sociologie, Economie, Filosofie sau Religie;

Elevii care intră în clasa a VII-a în septembrie 2023 sunt prima generație care va da Bacalaureatul reformat, în anul 2029 

Foto: © Katarzyna Bialasiewicz | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
OFICIAL Noile reguli de predare a Religiei și de participare la aceste ore ar urma să fie gata până pe 31 decembrie 2024, ceea ce înseamnă o întârziere de peste 10 luni, față de termenul inițial
Ora de religie să fie prima sau ultima în orar, cer mai multe Asociații ale elevilor într-un proiect privind Statutul elevului
aprilie 2023 – Religia, impusă ca disciplină opțională la Bacalaureat pentru elevii de la profilul uman, la proba specifică a profilului sau specializării, prin două amendamente adoptate de Comisia de învățământ în proiectul legii educației
Elevii care intră în clasa a VII-a în septembrie 2023 sunt prima generație care va da Bacalaureatul reformat, în anul 2029 / Ligia Deca: O să avem niște discipline cu un număr mic de ore și axate pe cunoștințe de bază la materiile la care se va da proba complementară

19 comments
  1. Pentru cine cunoaște istoria, eu zic să îi ardeți rug! Apoi sa le aruncați cenușa! Se roagă la un cap de măgar, beau sânge și mănâncă carne de om!!! Sunt inutili societății, promovează rugăciunea pentru părinții, pentru dușman, pentru alții! Bine a făcut împăratul Nero cand a ucis crestinii din Roma! De aceea i -au ucis shogunii japonezi! I -au fiert de vii ! Sa se învețe minte!

  2. Intr-un stat laic cine doreste sa studieze religia se poate duce la biserica.
    Este cate una la fiecare colt de bloc.

  3. pt. ce atâta religie? de ce să învețe copiii ce este onestitatea, credința în care s-au născut, dreptatea, onorarea, munca cinstită și multe alte lucruri frumoase? Nu e mai bine să fie o nație de hoți, curvari, criminali, mincinoși sau chiar sataniști? Ceea ce ne dorim, aia să avem!

  4. religia e imperios necesara, elevii trebuie sa se roage ca sa treaca examenele, parintii trebuie sa se roage ca sa pice odraslele pe subiect, profesorii trebuie sa se roage ca preamaritul factor politic sa le mareasca salariile … suntem natia celor care se roaga sa ploua in loc sa faca sisteme de irigatii si natia celor care se roaga pt “noroc” la examene in loc sa invete.

    religia din scoala e de fapt ortodoxie sau indoctrinare religioasa a bisericii ortodoxe, daca avea vreo urma de culturalizare a elevilor despre religiile existente la nivel mondial ar fi putut sa aiba un sens in curicula, momentan e doar propaganda a unei religii sustinuta de stat in mod discretionar si nemeritoriu.

    1. Religia e viață. Nu știți nimic despre împreuna – lucrare, mă tem că nu știți mai nimic. Îmi pare rău pt dvs!

  5. Profesorii de religie să fie plătiți de biserică, orele să și le facă la biserică!
    Are dreptate Cineva! N-au niciun stres, nicio responsabilitate! Da, faceți “hârtii”, ar fi culmea să nu aveți nimic de făcut!
    Puneți doar FB și nota 10! Nu aveți obiective clare, predați acolo să treacă ora!
    Dacă un elev are S, scrie cu greșeli, nu citește corect, la tine de ce are FB?
    La tine citește cerința, înțelege ce are de făcut, îti răspunde în propoziție, scrie corect pe caiet?
    Nu am nimic contra religiei, dar ca disciplină trebuie exclusă din orar!

  6. Aproape sigur in Romania creștinofobia naște ură inutilă la un articol pur statistic.

    Desigur că un tabel statistic cu celelalte discipline considerate ,, cenușărese ” de către ,,nobilimea” rasată a ,,elitelor” cancelariilor și nu numai, ar releva aceleași date adică profesorii de la discipline cu o oră pe săptămâni (ed. tehnologică, muzică, desen, socială, etc sunt tot 6000 de persoane cu titulari si suplinitori)

  7. Salariul limitat prin lege și platit exclusiv din fondurile bisericii la care fac reclamă. Zero finanțare de la stat pt culte și propaganda lor!

  8. nu mi se pare normal ca un profesor de religie să umble prin școală in sutana …e profesor,nu preot…Dar noi avem alte griji la minister …

  9. Bani degeaba.Au același salariu cu profesorul de matematica sau română, dar fără niciun stres: fără examene, fără teste, fără simulări, fără o tona de hârtii de completat, fără ședințe obositoare în care directorii sau inspectorii cearta profesorii pentru rezultatele la examene.Si ,mai ales, fără ca părinții sa-i scoată vinovați pentru rezultatele copiilor.

    1. Vb prostii, avem hârtii de scris ca și ceilalți profesori, dar tu de unde sa știi. Pe de altă parte mulți sunt directori și catedra se rezervă și vine un suplinitor; de aici crește numărul de profesori de religie! Nu ști dar vb, după cum pui problema ar trebui să se predea doar română și matematică; acești profesori au mai mult de lucru. Și dacă ști lucrurile astea înseamnă că esti ipocrit și rău intenționat!

    2. 100% de acord cu Dv! Religia ar trebui studiata o ora la 2 săptămâni, căci si-asa este ora de rezolvat teme la alte materii…

  10. In secolul XXI o disciplină inutilă,elevii încărcați cu inca o disciplină unde pierd timpul și niște profesori leneși de religie care nu fac nimic doar încasează 1000-1500 euro lunar stând degeaba . Romania educata- eșuată.

    1. Din păcate, nu toți profesorii de Religie își fac datoria, dar în care domeniu lucrurile funcționează perfect?! Copiii au nevoie de Religie pentru că au și dreptul la mântuire și sper ca toți să îl respectăm și să fim responsabili. Profesorii de Religie participă la simulări și evaluări naționale, ca asistenți și la olimpiade de Religie. Au dirigenții în școli și licee. Cei mai mulți profesori de Religie au făcut conversii pe alte specializări sau chiar alte facultăți. Ați fi surprinși dacă s ar da o statistică și despre acest ultim aspect.

      1. În sfârșit un comentariu plauzibil! Atât de multă ură pe profesorul de religie care are atâta răspundere față de sufletul și starea copilului obosit și stresat sub avalanșa temelor și a programelor supraîncărcate. Are responsabilități în școală ca oricare alt cadru didactic și da, încurajez o salarizare funcție de performanță pentru motivarea celor care nu‐și fac datoria. Credeți că doar la disciplina Religie sunt cazuri în care unii colegi nu și-ar face treaba sau ne dorim o societate fără Biserici și Religie? Să nu ne dorim aceste lucruri ca să nu creăm un haos și mai profund decât este.

      1. din comentarii înțeleg ca se dorește de fapt eliminarea tuturor materiilor în afara de romana și matematica. religia e depășită, desenul ne pluctiseste, la muzica nu avem ureche, la geografie e prea mult de învățat, istoria s-a schimbat și tot asa putem găsi pete în soare. copilul meu invata in Germania, unde religia este o materie obligatorie. poți alege doar confesiunea (catolica sau evanghelica sau pentru cei cu alte preferințe etica) în rest e o materie tratata la fel ca germana, matematica sau orice altceva. si nu am auzit pe nimeni plangandu-se de asta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
Principalii indicatori pentru Educația din România

Școlile se închid din nou primele, iar învățământul românesc, nepregătit pentru trecerea în online, este “în colaps” – World Vision România / Organizația avertizează: Vacanța de 2 săptămâni “nu poate fi recuperată”

“Vacanța aceasta de două săptămâni cu posibilitate extrem de mare de prelungire nu poate fi recuperată, așa cum nu pot fi recuperate pierderile de materie din martie 2020 până acum”,…
Vezi articolul

UPDATE „Cadoul” Guvernului României pentru elevii sportivi legitimați la cluburi – blocarea voucherelor de 150 de lei pe lună pentru echipament și transport, abia aprobate printr-o lege în urmă cu două săptămâni. Prevederea apare într-un proiect de ordonanță de urgență

UPDATE ianuarie 2023 Guvernul a adoptat amânarea legii cu un an, până în 2024, prin care se acordă tichete sportive pentru elevii legitimați la un club sportiv, cu care pot…
Vezi articolul

Studiu pe un eșantion de oportunitate: din peste 570 de liceeni care au răspuns la chestionare online, majoritatea au valori de stânga, iar nouă din zece vor ca statul să asigure sănătate și educație de calitate și să garanteze drepturile egale ale cetățenilor

Majoritatea celor 575 de liceeni din 34 de județe, participanți la un sondaj al organizației World Vision România, care au răspuns la un chestionar online, au valori de stânga, conform…
Vezi articolul