Aproape 3.000 de elevi din judeţul Vrancea, de la învăţământul preşcolar şi până la liceu, au cel puţin unul dintre părinţi în străinătate, 578 dintre aceştia fiind în grija altor rude, după ce ambii părinţi au plecat pe durată lungă în afara ţării, potrivit unor date centralizate de Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) Vrancea, scrie Agerpres. Asta înseamnă 6,5% din copiii de la grădiniță și până la liceu au cel puțin un părinte plecat la muncă în altă țară. Conform datelor statistice, numărul elevilor care au cel puţin un părinte un străinătate nu a suferit schimbări majore în ultimii ani, potrivit ISJ Vrancea.
Pe niveluri de învățământ, cei mai mulți copii care sunt crescuți de un singur părinte, pentru că al doilea muncește în străinătate, sunt elevii de gimnaziu. 6,3% dintre cei 12.174 de elevi, au un părinte plecat, și 1,3% au ambii părinți plecați la muncă.
Dintre cei 15.048 de elevi de clase primare, 5,5% sunt crescuți de un părinte, iar 1,4% au ambii părinți plecați la muncă.
8.119 de copii sunt înscriși la grădiniță, dintre care 3,4% au câte un părinte plecat la muncă, și puțin peste 1% sunt crescuți de rude.
La liceu, dintre cei 8.749 de elevi, 5,2% au cel puțin un părinte plecat, și 1,3% sunt crescuți în țară de rude, având ambii părinți plecați.
“În urma centralizării, în judeţul Vrancea, la nivel preşcolar, dintr-un total de 8.119 elevi, avem un număr de 280 de preşcolari cu un părinte plecat în străinătate şi 78 de preşcolari cu ambii părinţi plecaţi în străinătate. Pe ciclul primar, dintr-un total de 15.048 de elevi, 833 au un părinte în străinătate, iar 216 au doi părinţi în străinătate. La ciclul gimnazial, din 12.174 elevi, avem 771 cu un părinte la muncă în străinătate şi 157 cu ambii părinţi plecaţi. La nivel liceal zi, dintr-un total de 8.749 de elevi 457 au un părinte afară şi 117 ambii părinţi, iar la învăţământul profesional, din 1.065 de elevi, 48 sunt cu un părinte şi 10 cu ambii părinţi plecaţi în străinătate”, a declarat inspectorul adjunct al IŞJ Vrancea, Daniel Gherasim.
Conform datelor statistice, numărul elevilor care au cel puţin un părinte un străinătate nu a suferit schimbări majore în ultimii ani. Cei mai mulţi elevi care au părinţi plecaţi în străinătate sunt din Mărăşeşti, Slobozia Bradului sau Homocea.
În anul şcolar 2022-2023, în evidenţa cabinetelor de asistenţă psihopedagogică erau 719 de copii cu cel puţin un părinte plecat în străinătate, care participă la activităţile de consiliere şcolară de grup sau individuală.
Potrivit Centrului Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Vrancea, lipsa afecţiunii părinteşti nu poate fi suplinită de relaţia cu alte rude, oricât de apropiate ar fi acestea, de aceea, de multe ori, în cazul copiilor aflaţi în această situaţie pot apărea probleme de dezinteres faţă de şcoală, absenteism sau chiar abandon şcolar, până la consum de alcool sau de substanţe interzise, scrie Agerpres.
Foto: © Vadreams | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.