Peste 55.000 de elevi vor primi tichetele educaționale de câte 500 de lei pentru a cumpăra rechizite, cu 3 săptămâni înainte să se termine școala, la finalul lunii mai 2023, propune Ministerul Proiectelor europene în ședința Guvernului de miercuri

Foto: © Vadreams | Dreamstime.com

Ultima tranșă de bani acordată prin tichete educaționale celor peste 55.000 de elevi defavorizați va ajunge la părinți pe 26 mai 2023, cu 3 săptămâni înainte să se termine anul școlar în curs, potrivit unui Memorandum privind stabilirea unor termene de acordare a sprijinului social pentru persoane vulnerabile, propus pentru aprobare în ședința de Guvern de miercuri de către ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș. Amintim că 55.000 de elevi nu au primit tichete educaționale pentru că anul acesta a fost depășit numărul de carduri care să poată fi emise pe un contract: “Din păcate, vechiul contract a fost încheiat pe un număr limitat de achiziție publică, cu peste 50.000 de carduri noi am depășit”, spunea Marcel Boloș anul trecut.

Peste 55.000 de elevi, care nu au primit nici până acum tichetele educaționale în valoare de 500 de lei, la 7 luni de la începerea anului școlar, tichete care îi ajută să cumpere rechizite, vor primi cardurile pe 23 mai 2023, iar banii vor intra abia pe 26 mai, estimează Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) într-un Memorandum privind stabilirea unor termene de acordare a sprijinului social pentru persoane vulnerabile, calendar de recuperare a întârzierilor în acordarea voucherelor educaționale ce va intra în Guvern spre aprobare, miercuri, 22 martie. Cardurile vor fi emise în jur de 12 mai, vor fi distribuite ISJ-urilor și școlilor în 23 mai, iar banii vor fi livrați pe 26 mai 2023, cu 3 săptămâni înainte de încheierea anului școlar și începerea vacanței de vară.

Potrivit Memorandumului privind stabilirea unor termene de acordare a sprijinului social pentru persoane vulnerabile:

Lansarea procedurii pentru achiziția de tichete – 21.03.2023
Depunere oferte (10 zile calendaristice)- 31.03.2023
Evaluare oferte (5 zile lucrătoare) – 07.04.2023
Raportul procedurii (2 zile lucrătoare) – 11.04.2023
Semnarea acordurilor cadru si a CS 18.04.2023

”Calendar implementare:

a. Emitere carduri (conform ofertei tehnice) max. 20 zile 12.05.2023
b. Distribuire carduri la Inspectorate Școlare 5 zile 16.05.2023
c. Distribuire carduri de la ISJ la unitățile școlare 5 zile 23.05.2023
d. Emitere facturi 1 zi 23.05.2023
e. Proceduri interne aferente plății (bun de plată, certificare, CFP, CFPD)
2 zile 25.05.2023
f. Alimentarea cardurilor 1 zi 26.05.2023

Sursa: sgg.gov.ro

Astfel, elevii cei mai defavorizați, beneficiari ai proiectului cu fonduri europene, nu și-au putut cumpăra rechizite necesare frecventării școlii anul acesta: articole de papetărie, caiete, stilouri, articole pentru pictură, ghiozdane și alte articole necesare în școli și grădinițe, precum și articole de vestimentație.

În mod paradoxal, deși obiectivul programului este acela de „sprijinire a copiilor dezavantajați”, iar scopul acela de prevenire a abandonului școlar și de îmbunătățire a condițiilor pentru frecventarea școlii, de către copiii din familii dezavantajate, cei peste 15 mii de copii care provin din familiile cele mai dezavantajate vor fi lăsați tot anul școlar fără tichetele sociale pentru sprijin educațional.

Timp de 7 luni, tichetele au fost împărțite în mai multe tranșe. În anul școlar 2022-2023 sunt 405 mii de beneficiari, conform Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene. Pentru 160.000 au fost virații banii în perioada septembrie-noiembrie. Primii care au primit banii (tot cu întârziere, după începerea anului școlar) au fost părinții care aveau deja cardurile de anul trecut și care au primit aprobare și anul acesta pentru a primi cei 500 de lei.

190.000 de părinți au primit cei 500 de lei la sfârșitul lunii decembrie, iar restul de 55.000 ar trebui să îi primească în primăvară, potrivit lui Marcel Boloș. Motivul a fost acela că în acest an au fost aprobate mai multe dosare și se atinsese limita de emitere de carduri.

Potrivit Memorandumului privind stabilirea unor termene de acordare a sprijinului social pentru persoane vulnerabile, pentru tichetele sociale pe suport electronic care depășesc valoarea prevăzută în acordul cadru, “MIPE demarează o nouă procedură de achiziție publică, respectiv procedura simplificată, pentru un maxim de 55.000 de carduri. Contractul subsecvent va cuprinde numărul de carduri pe care îl va trimite fiecare Inspectorat Școlar Județean, estimăm un număr total de 49.000 de elevi pentru care ISJ-urile vor trimite documente justificative care atesta eligibilitatea elevilor de a primi acest sprijin”.

În februarie 2023, Marcel Boloș promitea că banii vor ajunge la elevi în martie-aprilie: “Din păcate, vechiul contract a fost încheiat pe un număr limitat de achiziție publică, cu peste 50.000 de carduri noi am depășit. (…) Pentru aceia (55.000 de elevi – n. red.) trebuie să facem procedură de achiziție publică, ca să poată primi (banii – n. red.). Din păcate, durează un pic până când vom putea să le virăm banii”, spunea ministrul.

Dintre acești 55.000 de elevi, peste 15.300 de elevi ai căror părinți au declarat că nu au venituri nu au primit tichetele educaționale de 500 din cauza unor probleme legate de documente. Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) solicita inspectoratelor școlare transmiterea documentelor de eligibilitate, conform unui document obținut de Edupedu.ro.

În actualul memorandum se motivează întârzierea: “în data de 07 octombrie 2022, Ministerul Educației a transmis listele finale, însumând 416.385 de beneficiari însă acestea conțin o serie de erori, printre care: pentru 15.313 elevi nu se menționează venitul, 10.507 elevi figurează în liste deși înregistrează venit excedentar, date de identificare părinte si/sau copil incomplete sau eronate ceea ce a făcut imposibila înscrierea acestuia pe liste”.

Ministrul Boloș a promis apoi că în cel mult 30 de zile tichetele vor ajunge la elevi și părinți.

Acest lucru nu se va întâmpla, potrivit memorandumului care conține calendarul nou, anunțat de Minister și care intră spre aprobare miercuri în ședința Executivului.

Informații de context

Acesta nu este la prima promisiune neonorată pe subiectul voucherelor educaționale.

Edupedu.ro a semnalat încă din octombrie că tichetele educaționale, cu care se pot cumpăra rechizite elevilor defavorizați, vor ajunge la beneficiari după începerea anului școlar (n. red. – 5 septembrie 2022). 

Suma de 500 de lei primită pe card de părinții elevilor defavorizați care îndeplinesc anumite condiții poate fi folosită pentru a cumpăra rechizite și haine pentru școală, însă cursurile anului școlar 2022-2023 au început pe 5 septembrie. Banii au întârziat pentru că a fost nevoie de o aprobare de la Comisia Europeană, fiind mai mulți beneficiari anul acesta față de anul trecut, motiva MIPE.

De precizat, banii pentru anul școlar trecut, 2021-2022, au fost virați în luna aprilie 2022, tot cu puțin timp înainte să se termine școala.

„Beneficiază de sprijinul în valoare de 500 de lei:

Amintim că ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a declarat pentru Edupedu.ro că, începând cu anul școlar 2023-2024, o să fie schimbat mecanismul pentru acordarea voucherelor educaționale pentru copiii din medii vulnerabile. – detalii aici

Memorandum privind stabilirea unor termene de acordare a sprijinului scoial pentru persoane vulnerabile

Foto: © Vadreams | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
EXCLUSIV În 30 de zile, copiii vor primi banii de tichete educaționale, promite ministrul fondurilor europene, Marcel Boloș, în cazul celor peste 15.300 de elevi ai căror părinți nu au venituri. Vor fi cerute date de la ANAF despre venituri familiilor, dar inspectoratele tot vor trebui să trimită actele cerute
EXCLUSIV Guvernul a lăsat fără tichete educaționale peste 15.300 de copii ai căror părinți nu au venituri. Inspectoratelor școlare li se solicită, la 6 luni de când a început școala și la 5 luni de când au trimis listele finale cu beneficiarii celor 500 de lei, „completarea documentelor”
Încă o amânare pentru voucherele educaționale pe care ar fi trebuit să le primească luna aceasta 55.000 de copii în situații vulnerabile, anunță ministrul Boloș, care promitea în noiembrie că în ianuarie-februarie familiile au banii pe carduri: Ne străduim ca să le putem asigura

Schimbări majore pentru voucherele educaționale de 500 de lei, anunțate de ministrul Marcel Boloș pentru anul școlar următor: Modificăm mecanismul în totalitate. Poate chiar creștem valoarea voucherului de la 500 la 750 de lei
Exit mobile version