Peste 540 de elevi și profesori din 55 de țări vin în luna decembrie în România, la Olimpiada Internațională de Științe pentru Juniori 2024. Ministerul Educației primește jumătate de milion de euro de la Guvern pentru organizare – document

7.527 de vizualizări
Foto: ICHO 2023 via Flickr Album
Peste 540 de elevi și profesori din 55 de țări vin în luna decembrie în România, la Olimpiada Internațională de Științe pentru Juniori – IJSO 2024, potrivit memorandumului aprobat joi, 30 mai, de Guvern, prin care Ministerul Educației primește jumătate de milion de euro pentru organizarea competiției.

România este gazda în premieră a acestei competiții. În anul 2023, România a găzduit și Olimpiada Internațională de Limba engleză – IELO, aflată la prima ediție.

  • Edupedu.ro a scris încă de acum 6 luni că Olimpiada Internațională de Științe pentru Juniori (IJSO) 2024 va fi organizată de România în luna decembrie 2024. Anunțul ministrei Educației, Ligia Deca, a fost făcut marți, 12 decembrie, la festivitatea de premiere a elevilor olimpici internațional de la Teatrul Național din București.

„România a participat la toate edițiile olimpiadei [de Științe pentru Juniori] începând cu anul 2004 și până în prezent, obținând rezultate remarcabile, concretizate de altfel în numeroase medalii de aur, argint și bronz”, scrie în memorandumul Guvernului, care poate fi descărcat mai jos din articol.

Iar Executivul continuă: „De-a lungul timpului, olimpiada a fost organizată în Africa de Sud, Argentina, Azerbaidjan, Botswana, Brazilia, Taipei, Columbia, Coreea de Sud (de 2 ori), Emiratele Arabe Unite, Iran, India, Indonezia (de 3 ori), Nigeria, Olanda/Țările de Jos, Qatar, Thailanda. Conform statutului IJSO, olimpiada se organizează prin rotație în fiecare țară membră iar România a fost invitată să organizeze olimpiada în anul 2024”.

La Olimpiada Internațională de Științe pentru Juniori 2024 sunt invitate să participe următoarele țări: Algeria, Argentina, Australia, Azerbaidjan, Bangladesh, Bolivia, Botswana, Brazilia, Bulgaria, Canada, China, Hong Kong-China, Macao- China, Taiwan-China, Columbia, Costa Rica, Croația, Cipru, Estonia, Georgia, Germania, Ghana, Ungaria, India, Iran, Irak, Kazahstan, Kenya, Lituania, Macedonia, Malaiezia, Republica Moldova, Olanda, Oman, Filipine, Portugalia, Qatar, Federația Rusă, Arabia Saudită, Serbia, Slovacia, Slovenia, Africa de Sud, Coreea de Sud, Spania, Sri Lanka, Tadjikistan, Thailanda, Turkmenistan, Uganda, Ucraina, Emiratele Arabe Unite, Uzbekistan, Vietnam, Zambia, Zimbabwe, potrivit memorandumului.

  • Fiecare țară este reprezentată de o echipă formată din 6 elevi și 3 lideri. Prezența observatorilor este facultativă. Fiecare țară are, de regulă, câte un observator.
  • IJSO conține trei probe, respectiv două probe teoretice și o probă experimentală. Echipa fiecărei țări primește de la organizatori kitul experimental pentru efectuarea experimentelor și prelucrarea datelor obținute.
  • Evenimentul este preconizat să aibă loc în perioada 2-12 decembrie 2024 și va reuni aproximativ 550 de persoane (330 de elevi, 165 de lideri și aproximativ 55 de observatori), care provin din 55 de țări participante”, mai scrie în memorandumul Guvernului.

Potrivit aceluiași document, Guvernul aprobă pe de o parte inițierea „de către Ministerul Educației a hotărârii de Guvern pentru aprobarea normativelor de cheltuieli necesare organizării în România, în perioada 2-12 decembrie 2024, a Olimpiadei Internaționale de Științe pentru Juniori 2024”.

În plus, Guvernul aprobă și „finanțarea cheltuielilor de organizare la București, în perioada 2-12 decembrie 2024 a Olimpiadei Internaționale de Științe pentru Juniori 2024 se asigură din fondul valutar al Ministerului Educației, prin cuprinderea in bugetul activităților finanțate integral din venituri proprii a sumei estimate de 546.787 euro”.

Site-ul creat pentru olimpiadă poate fi accesat aici.

Citește și: Olimpiada Științe pentru juniori – etapa județeană 2024 de sâmbătă, 18 mai. Subiectele și baremele au fost publicate de Ministerul Educației

FOTO DOCUMENT Memorandumul aprobat de Guvern joi, 30 mai, pentru IJSO 2024:


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Școlile pot să obțină aproape 1 miliard de euro din PNRR pentru dotarea laboratoarelor de informatică și a claselor cu mobilier sau înlocuirea mobilierului mai vechi de 5 ani – ghid lansat de Ministerul Educației în consultare publică. Documentele pentru aplicare

Un ghid al solicitantului pentru dotarea școlilor cu mobilier, materiale didactice și instrumente digitale a fost lansat de Ministerul Educației (ME) în consultare publică, potrivit unui anunț de pe site-ul…
Vezi articolul

Școli cu datorii la stat. Până pe 30 octombrie, directorii trebuie să trimită la inspectorate fișele de evidență fiscală care trebuie să coincidă cu evidențele contabile. Dacă nu, atunci sunt puși să explice diferențele – adresă a Ministerului Educației

Sunt școli care nu au achitat la timp datoriile la stat, după cum se arată într-o adresă trimisă de Ministerul Educației către inspectoratele școlare, document consultat de Edupedu.ro. Până pe…
Vezi articolul

BREAKING Profesorii care conduc doctorate scapă de orice răspundere în cazul plagiatelor: doctoranzii rămân singurii responsabili prin noul Regulament al studiilor doctorale / Prevederile inițiale din Regulamentul pus în consultare au fost modificate netransparent de Ministerul Educației

„Studentul doctorand răspunde pentru originalitatea tezei de doctorat”, spune noul Regulament-cadru privind studiile universitare de doctorat, adoptat la începutul acestui an și publicat luni în Monitorul Oficial. Din normele oficiale…
Vezi articolul