Peste 500 de elevi de la mai multe licee din Capitală au vizionat filmul „Anul Nou care n-a fost” și au discutat cu actorii / Elev: Filmul ne arată cât de importantă este libertatea și cum nu ar trebui să luăm niciodată democrația ca pe ceva garantat

0 vizualizări
Foto: Facebook.com/ Geeks For Democracy / INQUAM Photos – Octav Ganea
Peste 500 de elevi de la mai multe licee din București au fost invitați luni seara la proiecția filmului „Anul Nou care n-a fost”, film ce surprinde emoționant momentele tensionate din perioada dictaturii comuniste și declanșarea Revoluției Române din 1989. Inițiativa a fost a celor de la Geeks For Democracy.

La 35 de ani de la Revoluția Română, peste 500 de tineri de la diverse licee din București au vizionat împreună pelicula „Anul Nou care n-a fost”, un film despre evenimentele din preajma declanșării Revoluției Române din 1989 și regimul comunist.

Proiecția a marcat cei 35 de ani de la evenimentele istorice, „iar filmul a oferit o incursiune profundă în realitățile unei lumi dominate de frică, absurd și teroare. Prin cele șase povești aparent paralele, unite de momente cruciale, s-a surprins zbuciumul personajelor în căutarea libertății, iubirii și normalității”, scrie în postarea celor de la Geeks For Democracy.

Evenimentul a fost însoțit de o sesiune interactivă de întrebări și răspunsuri, la care au participat actorii din distribuție – Mihai Călin, Andrei Miercure, Emilia Dobrin, Ada Galeș – alături de membri ai echipei artistice.

Foto: Facebook.com/ Geeks For Democracy / INQUAM Photos – Octav Ganea
Foto: Facebook.com/ Geeks For Democracy / INQUAM Photos – Octav Ganea

Tinerii au descoperit detalii din spatele producției și mesajele pe care regizorul și echipa au vrut să le transmită.

Foto: Facebook.com/ Geeks For Democracy / INQUAM Photos – Octav Ganea

Unul dintre participanți a declarat: „Este emoționant să vezi, prin ochii personajelor, realitatea pe care părinții noștri au trăit-o. Filmul ne arată cât de importantă este libertatea și cum nu ar trebui să luăm niciodată democrația ca pe ceva garantat”, potrivit postării de pe Facebook.

Despre filmul „Anul Nou care n-a fost”

„Anul nou care n-a fost”, un film regizat, scris și produs de Bogdan Mureșanu, a obținut două prestigioase premii la Festivalul Internaţional de Film de la Veneţia: Premiul FIPRESCI, acordat de juriul Federaţiei Internaţionale a Criticilor de Film şi Premiul Bisato d’Oro 2024 pentru Cel mai bun scenariu, oferit de criticii independenţi.

Filmul va fi difuzat în premieră absolută pe micile ecrane, sâmbătă, 21 decembrie, de la ora 21:00, pe TVR 1, TVR Internațional și TVR Moldova.

„Anul nou care n-a fost” este o tragicomedie ce surprinde viața a şase personaje al căror destin se intersectează într-o singură zi, în preajma Revoluției din 1989. Filmul oferă o perspectivă intensă și emoționantă asupra istoriei recente a României, adresându-se atât celor care au trăit sub regimul comunist, cât și noilor generații care descoperă această perioadă prin cărți de istorie, anunță TVR.

Din distribuția filmului: Adrian Văncică, Iulian Postelnicu, Emilia Dobrin, Mihai Călin, Nicoleta Hâncu, Marian Râlea, Ioana Flora, Ada Galeș.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Profesorul Cătălin Ciupală, către președintele Iohannis: Cum îndrăznește cineva să pună în pericol viitorul unei țări, punând oameni incompetenți în fruntea țării? / M-am simțit jignit

„Cum îndrăznește cineva să pună în pericol viitorul unei țări, punând oameni incompetenți în fruntea țării”?, a declarat profesorul Cătălin Ciupală, pentru Edupedu.ro, când a fost întrebat cum reacționează la…
Vezi articolul

În grupurile sanitare din școli se va folosi doar săpun lichid și vor fi puse afișe cu mesaje “Apa este bună de băut” sau “Apa nu este bună de băut și se va folosi doar pentru spălat pe mâini” – proiect Ministerul Sănătății

Toaletele din școli, laboratoarele și atelierele să fie dotate doar cu săpun lichid, nu și săpun solid, cum este menționat în normele actuale, propune Ministerul Sănătății în proiectul de ordin…
Vezi articolul

VIDEO Studentul la psihologie David Popovici: Am rămas la o universitate în România pentru că am încredere că sistemul de învățământ românesc poate ajuta și poate începe să investească în tineri și am încredere că putem avea mai multă viziune în sistemul de învățământ

În prima zi de facultate la Universitatea din București, David Popovici își dorește o experiență de student cât mai normală și nu crede că există educație fără sport și sport…
Vezi articolul

Alianța universităților tehnice face apel la creșterea locurilor bugetate și la majorarea finanțării pe student în domeniul ingineriei, în condițiile în care aceste instituții au deja printre cele mai mari finanțări publice

Universitățile tehnice din România solicită autorităților, printr-o rezoluție adoptată la Cluj-Napoca, să crească numărul de locuri bugetate alocate lor și să majoreze finanțarea pe student “pentru toate specializările din domeniul…
Vezi articolul

Arafat: „Am început din nou să distribuim studenți mediciniști care să lucreze pe rol de asistenți medicali în unitățile sanitare”. România, pe primul loc în lume la numărul de decese zilnice de COVID-19 raportate la populație

Studenții de la facultățile de medicină au început din nou să fie distribuiți pe secțiile unde sunt tratați pacienții bolnavi de Covid-19, a anunțat astăzi secretarul de stat Raed Arafat,…
Vezi articolul